Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Προς διευθέτηση ο συμψηφισμός του 25% του ΦΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς διευθέτηση ο συμψηφισμός του 25% του ΦΠΑ

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι ανέμεναν να δουν να αφαιρείται το 25% του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που είχαν καταβάλει τον Απρίλιο από τις πληρωτέες έως και την περασμένη Παρασκευή οφειλές και τις δόσεις ρυθμίσεων στην εφορία.

Ουδείς συμψηφισμός πραγματοποιήθηκε, παρότι η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της είχε καθορίσει την όλη διαδικασία (με αποστολή αιτήματος μέσω e-mail ή αυτόματου συμψηφισμού από το taxisnet) για τον συμψηφισμό του 25% του ΦΠΑ, που πληρώθηκε ολόκληρος εμπρόθεσμα έως τις 30 Απριλίου. Έτσι, χιλιάδες φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν είτε να καταβάλουν στο ακέραιο τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΦΠΑ ή δόσεις ρυθμίσεων), είτε να αναστείλουν την πληρωμή τους έως το τέλος Σεπτεμβρίου εκμεταλλευόμενοι το μέτρο που παρέχεται σε όσους πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

Όπως ανέφεραν κύκλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η εν λόγω καθυστέρηση στους συμψηφισμούς του 25% του ΦΠΑ οφείλεται σε τεχνικά ζητήματα. Και διευκρίνισαν ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν μαζικοί αυτόματοι συμψηφισμοί και οι φορολογούμενοι θα δουν στον λογαριασμό τους στο taxisnet να αφαιρείται από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις το 25% του ΦΠΑ που πλήρωσαν τον Απρίλιο.

Τον Ιούνιο ο συμψηφισμός

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, ο συμψηφισμός θα διενεργηθεί με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες, μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου. Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών. Ειδικά για τις οφειλές ΦΠΑ Απριλίου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου και τις οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εξέπνευσε χθες και οι οποίες τελούν σε αναστολή πληρωμής έως 30 Σεπτεμβρίου, ο συμψηφισμός θα είναι εφικτός στα μέσα Ιουνίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τον συμψηφισμό αυτό είναι η οριστικοποίηση των οφειλών από τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις, η οποία συντελείται με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Έως τότε αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο taxisnet τα ποσά προς συμψηφισμό (25%). Για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει οι φορολογούμενοι, με την εμφάνιση του ως άνω ποσού στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, να δηλώσουν σχετικά με e-mail στη ΔΟΥ τους τη βούλησή τους για τον παραπάνω συμψηφισμό.

Η καθυστέρηση αυτή με τους συμψηφισμούς του ΦΠΑ τον Μάιο εκτιμάται πως θα προκαλέσει μια στρεβλή εικόνα των φορολογικών εσόδων που εισέρρευσαν στα ταμεία του κράτους τον περασμένο μήνα, κάτι που απομένει να κατοπτριστεί στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ο συμψηφισμός πραγματοποιείται είτε με αίτημα που υποβάλλεται μέσω e-mail από τον δικαιούχο στην αρμόδια για την παραλαβή τής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εφορία, είτε με αυτεπάγγελτο συμψηφισμό (δηλαδή χωρίς να ζητηθεί από τον υπόχρεο) από τις αρμόδιες εφορίες με άλλες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Μαΐου εφόσον δεν υποβληθεί αίτημα από τον φορολογούμενο για συμψηφισμό με άλλες οφειλές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL