Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Σε κίνδυνο η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κίνδυνο η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης

Απειλή για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης και τους παραγωγούς που ασχολούνται σήμερα με τη ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά των προϊόντων κάνναβης, καθώς και κίνδυνο ανακοπής τής δυναμικής που έχει ήδη παρουσιάσει συνιστά η διάταξη που περιέλαβε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια Επιτροπής τής Βουλής.

Εκπρόσωποι των παραγωγών έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στη επίμαχη διάταξη ζητώντας την απόσυρσή της, ενώ η κριτική κάνει λόγο για σχεδόν τιμωρητική πρόβλεψη, που θέτει σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρείας τους καλλιεργητές, με μεγάλο κόστος.

Τι αναφέρει το άρθρο 7

Ειδικότερα, πρόκειται για το επίμαχο άρθρο 7, που προβλέπει ότι, αν κατά τον έλεγχο της συγκομιδής εγκεκριμένου καλλιεργητή βιομηχανικής κάνναβης διαπιστώνεται ότι η περιεκτικότητα της καλλιέργειας και των ακατέργαστων προϊόντων της σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) υπερβαίνει το όριο του 0,2%, αλλά δεν επεκτείνεται πέραν του ορίου ανοχής του 0,6%, η καλλιέργεια θα καταστρέφεται με έξοδα του καλλιεργητή, παρουσία των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες δύνανται να καλέσουν και την Ελληνική Αστυνομία. Στην περίπτωση υπέρβασης του ποσοστού 0,6% σε THC, ασκείται αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις.

Αποθάρρυνση των παραγωγών

Μιλώντας στην πρόσφατη ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του πρώτου και μεγαλύτερου παραγωγικού συνεταιρισμού βιολογικής κάνναβης της χώρας ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ, μέλος τής υπό σύσταση Πανελλαδικής Ένωσης Παραγωγών Κάνναβης Μ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι η διάταξη θα αποθαρρύνει τους παραγωγούς να ασχοληθούν με την καλλιέργεια κάνναβης, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπερβεί το 0,2% σε THC και μάλιστα χωρίς υπαιτιότητά του.

Εκτός ορίων λόγω κλίματος

Εξήγησε ότι η εμπειρία στην Ελλάδα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, έχει δείξει πως υπάρχει πιθανότητα να ξεπεραστεί το όριο του 0,2% σε THC χωρίς να ευθύνεται ο καλλιεργητής και μάλιστα για ποικιλίες ενταγμένες στον ευρωπαϊκό κατάλογο σπόρων που ελέγχονται από το υπουργείο για να δώσει την έγκριση καλλιέργειας. Αν η παραγωγή καταστρέφεται επειδή λόγω κλίματος ανέβηκε η THC πάνω από 0,2%, ακόμα και οριακά, χωρίς καμία κρίση, τόνισε, τότε οι καλλιεργητές θα αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματός τους αλλά και επιπλέον κόστος για την καταστροφή της, ενώ θα μπορούσαν να την αξιοποιήσουν μέσω της μεταποίησης. Ανέφερε ότι το όριο του 0,6% είναι πάγιο αίτημα των παραγωγών, κάτι που ισχύει στην Ιταλία, όπου οι παραγωγοί μπορούν να αξιοποιήσουν εμπορικά ποικιλίες πιο αποδοτικές και κερδοφόρες χωρίς να αντιμετωπίζουν διαρκώς τις διωκτικές αρχές.

Η νέα ΚΑΠ και ο ανταγωνισμός

Ο Μ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για οπισθοδρόμηση με την καταστροφή των προϊόντων, σημειώνοντας ότι το άρθρο 7 δεν συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για την κάνναβη και του αγροτικού τομέα.

Οι παραγωγοί ζητούν αύξηση του ελάχιστου ορίου THC στα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα στο 0,3%, από 0,2%, καθώς και αξιοποίηση των αναπτυξιακών, μεταποιητικών και εμπορικών δυνατοτήτων που δίνει το όριο ανοχής του 0,6%. Άλλωστε, στην αναθεώρηση της ΚΑΠ αναμένεται αύξηση ορίου στο 0,3% ώστε να μην έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα η Ε.Ε. έναντι ΗΠΑ και Καναδά.

Χωρίς απαντήσεις ο Βορίδης

Αναφερόμενος στην κριτική που του ασκείται για το θέμα, ο υπουργός Μ. Βορίδης μίλησε για «γκρίζα ζώνη» στην υφιστάμενη διάταξη, κατά την οποία καλούνταν οι αρμόδιες υπηρεσίες να κρίνουν κατά πόσο η υπέρβαση του ποσοστού 0,2% - 0,6% σε τετραϋδροκανναβινόλη οφειλόταν σε κλιματολογικές ή άλλες ειδικές συνθήκες, γεγονός που, όπως υποστήριξε, «δεν είναι δυνατόν να εμπεριστατωθεί από κανέναν επιστήμονα»... Κατέφυγε δε στη γνωστή πρακτική επίρριψης ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι «καθ’ υφαρπαγήν» επιχειρούσε να οδηγήσει το ανώτατο όριο στο 0,6%...

Στοιχεία της δυναμικής του κλάδου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος και οι αντίστοιχες αγορές παρουσιάζουν μια σημαντική δυναμική, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, που βαίνει αυξανόμενη. Η ευρωπαϊκή παραγωγή το 2017 ξεπέρασε τα 467.000 στρέμματα, με σταθερά αυξητική τάση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (EIHA), βάσει των δεδομένων της συγκομιδής 2017, προκύπτει σημαντική αύξηση 28% έναντι της αντίστοιχης του 2016.

Η παραγωγή σπόρων σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2010, ενώ η παραγωγή ανθών για φαρμακευτικές χρήσεις, συμπληρώματα διατροφής και αιθέρια έλαια παρουσίασε αύξηση 3.000%.

Βάσει σχετικής έρευνας, το μέγεθος της αγοράς για την κανναβιδιόλη (CBD) στην Ευρώπη εκτιμάται σήμερα στα 523 εκατ. δολάρια, ενώ το 2018 ξεπέρασε τα 319 εκατ. και αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2023, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 42%. Η ελληνική αγορά ξεπέρασε το 2018 τα 4 εκατ. δολάρια και αναμένεται να διαμορφωθεί σε πάνω από 30 εκατ. μέχρι το 2023, με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις.

Σταύρος Αραχωβίτης στην "Α": Να διαφυλάξουμε την καλλιέργεια

Με αφορμή την επίμαχη ρύθμιση, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, τέως υπουργός Σ. Αραχωβίτης, μιλώντας στην “Αυγή”, αναφέρθηκε στα ζητήματα σχετικά με την ευφορική ουσία THC:

“Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται η περιεκτικότητα στο φυτό να υπερβαίνει το όριο του 0,2% σε THC. Αυτή η περιεκτικότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή και η χρήση μερών του φυτού δεν προκαλεί καμία επίδραση στον άνθρωπο. Αυτό ισχύει με τη νομοθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί διεθνή πρακτική και όριο. Η περιεκτικότητα σε THC εξαρτάται κυρίως από τον γενετικό τύπο του φυτού, δηλαδή από την ποικιλία. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης πρέπει να είναι πιστοποιημένες για παραγωγή περιεκτικότητας κάτω από 0,20%, μόλις 0,05% ή 0,10%.

Ακριβώς επειδή για την υπέρβαση αυτή δεν ευθύνεται ο παραγωγός, αλλά είναι αυτός που υφίσταται τις συνέπειες, νομικές και οικονομικές, από την καταστροφή της καλλιέργειάς του κι επειδή αυτή η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων υπερβάσεων αποθαρρύνει τους παραγωγούς να ξανακαλλιεργήσουν, είχαμε ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το όριο της ευθύνης του παραγωγού με το υπουργείο Υγείας και την επιστημονική κοινότητα.

Η νομοθετική ρύθμιση Βορίδη δεν αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο, το οποίο σε άλλες χώρες έχει ήδη ενσωματωθεί στη νομοθεσία. Κι αυτό προκαλεί τις εύλογες αντιδράσεις των φορέων των καλλιεργητών. Είναι ένα θέμα που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι μια καλλιέργεια δυναμικά αναπτυσσόμενη στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και εκμεταλλεύεται πολλούς φτωχούς τύπους εδαφών. Οφείλουμε όλοι να τη διαφυλάξουμε και όχι να την καταστρέψουμε”.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL