Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
«Μύλος» στην κυβέρνηση για τα νησιά τριών ταχυτήτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μύλος» στην κυβέρνηση για τα νησιά τριών ταχυτήτων

Στο υπουργείο Υγείας πετάει το μπαλάκι των «νησιών τριών ταχυτήτων» το υπουργείο Τουρισμού, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των σχεδίων κατηγοριοποίησής τους σε τρεις ζώνες με υγειονομικά κριτήρια. Η εν λόγω κατηγοριοποίηση σημαίνει συν τοις άλλοις περιθωριοποίηση και οικονομικό μαρασμό για τα περισσότερα μικρά νησιά της χώρας, αφού τα βάζει σε οιονεί τουριστική καραντίνα, ειδικά μάλιστα τα ακριτικά νησιά σε μια περίοδο παρατεταμένης όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την Άγκυρα.

Σε δήλωσή του για το ζήτημα αυτό, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας είπε πως το υπουργείο Τουρισμού ουδέποτε διαχώρισε τα νησιά σε κατηγορίες, ως προς την επικινδυνότητά τους, παραδεχόμενος ωστόσο πως τίθεται ζήτημα κατηγοριοποίησής τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μόνη κατηγοριοποίηση που θα μπορούσαν να κάνουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥΥ περιορίζεται στην καταγραφή των δυνατοτήτων των δομών Υγείας για τη διαχείριση και αντιμετώπιση κρουσμάτων Covid-19, σε κάθε Περιφέρεια, αλλά και σε κάθε νησί που αποτελεί τουριστικό προορισμό, και με βάση αυτή την καταγραφή να διαμορφωθούν τα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και να ενισχυθούν οι δομές Υγείας». Και δεν άφησε κανένα περιθώριο ελπίδας στους κατοίκους των νησιών με λιγότερο ανεπτυγμένες υποδομές καθώς πρόσθεσ: «Είμαι βέβαιος ότι το υπουργείο Υγείας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση».

Αισχρή δυσφήμηση

Για αισχρή δυσφήμηση των νησιών που κατατάσσονται στη Β’ και την Γ' κατηγορία έκανε λόγο, με συνέντευξη που παραχώρησε στο Αιγαίο TV, ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός. «Η κατηγοριοποίηση των νησιών με βάση το υγειονομικό τους προφίλ, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε επίσημα από τον ίδιο τον υπουργό Τουρισμού, είναι απαράδεκτη. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, μάλιστα, όλα σχεδόν τα νησιά βρίσκονται είτε στη Β’ είτε στην Γ΄ κατηγορία. Το υπουργείο Τουρισμού, αντί να διαφημίζει τα νησιά, τα δυσφημεί με αισχρό τρόπο» σχολίασε. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι, αντί να λαμβάνει, ως όφειλε, μέριμνα ενίσχυσης των δομών Υγείας των νησιών, να οριστούν νοσοκομεία αναφοράς στα μεγάλα νησιά (π.χ. Ρόδο και Κω), να ενισχύσει το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά κρουσμάτων από τα νησιά και να στελεχώσει άμεσα τα αγροτικά ιατρεία και τα κέντρα Υγείας των μικρών νησιών, τα καταδικάζει σε υποβάθμιση. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι, «αντί να αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στα νησιά, μεταφέρει το βάρος στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, κάνοντας τους νησιώτες να αισθάνονται πολίτες Β’ και Γ’ κατηγορίας».

"Ανοίγει" η Ελλάδα για 25 χώρες

Η Ελλάδα θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε τουρίστες από περίπου 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Κύπρος και το Ισραήλ, από τα μέσα Ιουνίου χωρίς καραντίνα, τόνισαν στο Reuters κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στο πλαίσιο της μερικής άρσης των μέτρων περιορισμού λόγω κορωνοϊού.

«Θα υπάρχουν 20-25 χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα» τόνισε κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι στη λίστα θα περιλαμβάνονται η Κύπρος, το Ισραήλ και χώρες στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η πλήρης λίστα αναμένεται εντός της εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα επιτραπεί στους Γερμανούς να επισκεφθούν τη χώρα από τις 15 Ιουνίου. Επίσης, τόνισε ότι θα επανεκκινήσουν διεθνείς πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό για την 1η Ιουλίου.

Η Ελλάδα στην παρούσα φάση επιτρέπει σε πολίτες από όλες τις χώρες της Ε.Ε., πλην Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, να έρχονται στην Αθήνα αλλά υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών. Επίσης, δεν μπορούν να επισκεφθούν ακόμη τη χώρα ταξιδιώτες από τη Βρετανία και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε.

Έρευνα για τις κυριότερες χώρες... "πελάτες"

Τις 25 αγορές του ελληνικού τουρισμού που το 2019 εισέφεραν πλέον του 87% των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού χαρτογραφεί μελέτη του Ινστιτούτου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Σε μια συνδυαστική αποτύπωση αγορών, ως πολύ θετική αξιολογείται η εικόνα στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία και Ολλανδία), τη Ρωσία, τη Νορβηγία, την Κύπρο και τις ΗΠΑ.

Θετική είναι η εικόνα και στις long-haul αγορές της Αυστραλίας και του Καναδά, καθώς και σε Πολωνία και Τσεχία και στις υπόλοιπες σκανδιναβικές (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία) και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία).

Ακολουθούν οι αγορές του Ισραήλ και τη Βόρειας Μακεδονίας λόγω μικρού μεγέθους αφενός και λόγω μικρού μεγέθους και χαμηλής ΜΚΔ αφετέρου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL