Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Γ. Θωμάς, υφυπουργός Ενέργειας: / Γ. Θωμάς, υφυπουργός Ενέργειας: Με κρατική ενίσχυση η λειτουργία του κοιτάσματος στον Πρίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Θωμάς, υφυπουργός Ενέργειας: / Γ. Θωμάς, υφυπουργός Ενέργειας: Με κρατική ενίσχυση η λειτουργία του κοιτάσματος στον Πρίνο

Για λύσεις με χαρακτηριστικά κρατικής ενίσχυσης υπό τις σημερινές δυνατότητες που δίνονται σε επίπεδο Ε.Ε. λόγω της πανδημίας κάνει λόγο η κυβέρνηση δεσμευόμενη για την αδιάλειπτη λειτουργία του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα που διαχειρίζεται η εταιρεία Energean.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Bουλή, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γ. Θωμάς ανέφερε ότι τα συναρμόδια υπουργεία ΠΕΝ και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Energean με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης η οποία θα έχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και θα αξιοποιεί την αυξημένη ευελιξία που έχει δοθεί -δεδομένου ότι η Ε.Ε. χαλάρωσε τους όρους λόγω πανδημίας- λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και χρονικά περιθώρια που πρέπει να τηρηθούν.

Στόχος να μην σταματήσει η παραγωγή

Σημείωσε ότι συζητούνται όλες οι παράμετροι ώστε να βρεθούν στέρεες λύσεις που θα διασφαλίζουν την άντληση του πετρελαίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Έψιλον» και πρόσθεσε ότι «δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την παραγωγή, που είναι η βασική εγγύηση για την απασχόληση».

Χαρακτήρισε ως ζητούμενο να μην σταματήσει η παραγωγή στον Πρίνο, καθώς «το κόστος επανεκκίνησης θα ήταν δυσβάστακτο», ενώ μίλησε για τα οφέλη της δραστηριότητας στην τοπική οικονομία (165 εκατ.) και την εθνική οικονομία (συνολικά 340 εκατ. ευρώ).

Επιδείνωση προβλημάτων λόγω ζήτησης και τιμών

Πρόκειται για τη μοναδική παραγωγή πετρελαίου στη χώρα την οποία λειτουργεί η ελληνική εταιρεία Energean και απασχολεί σχεδόν 300 εργαζόμενους, πέραν των έμμεσων θέσεων εργασίας, που, όμως, τα προβλήματα λειτουργίας της δεν προέκυψαν τώρα, αλλά σίγουρα επιδεινώθηκαν από τη μεγάλη πτώση της ζήτησης και την καταβαράθρωση των τιμών ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Τα προβλήματα κυρίως αποδίδονται στις γηρασμένες εγκαταστάσεις και στη δυσκολία χρηματοδότησης επενδύσεων στον πετρελαϊκό χώρο και ήταν ορατά πολύ πριν εμφανιστούν προβλήματα στις αγορές λόγω κορωνοϊού.

Θύμα του κορωνοϊού ο Πρίνος

«Ο Πρίνος είναι το μεγάλο θύμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Energean δρ Κ. Νικολάου μιλώντας πρόσφατα σε webinar του ΙΕΝΕ για τις επιπτώσεις του SARS-CoV-2 στις πετρελαϊκές αγορές ζητώντας να βρεθούν άμεσα λύσεις με τη συνδρομή του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι σήμερα η Energean έχει κόστος της τάξεως των 36 δολαρίων / βαρέλι, χωρίς το χρηματοοικονομικό κόστος, μετά και τη μείωση της παραγωγής, και η ΒΡ, με την οποία η εταιρεία έχει σύμβαση, αγόρασε το προηγούμενο φορτίο με 9 δολάρια / βαρέλι.

Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι για μια εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστήρια του εξωτερικού με μετόχους θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα να πει «πάρτε τα κλειδιά».

Αναγκαία τραπεζικά κεφάλαια

Επισήμανε ότι για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επενδύσεις, χρειάζονται κεφάλαια που δεν δίνουν οι τράπεζες «σε τέτοιες κρίσεις», προσθέτοντας ότι το «Έψιλον» (με 90 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα) έφτασε στο 55% της επένδυσης και σταμάτησε καθώς «δεν υπάρχει λόγος να γίνει, δεν υπάρχουν λεφτά». Επίσης, αναφέρθηκε στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων στον Πρίνο, ηλικίας περίπου 40 ετών, που δουλεύουν με υδρόθειο, ένα ακραίως οξειδωτικό αέριο το οποίο επηρεάζει σημαντικά τα μέταλλα.

Έθεσε συγχρόνως μια σημαντική παράμετρο για τον ρόλο του Δημοσίου, λέγοντας ότι στον Πρίνο υπάρχουν 24 γεωτρήσεις καθώς και θαλάσσιες και χερσαίες εγκαταστάσεις σε τεράστια έκταση που είναι του Δημοσίου, «και το πρόβλημα θα έρθει στο Δημόσιο». Σημείωσε ότι κάθε γεώτρηση μπορεί να στοιχίσει πάνω από 3 εκατ. δολάρια για να κλείσει και να αποκατασταθεί ασφαλώς το περιβάλλον. Μάλιστα, μίλησε για «τεράστια βόμβα στην καρδιά του Αιγαίου» αν σε έξι μήνες μείνουν ασυντήρητες αυτές οι υποδομές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL