Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
«Χωρίς οξυγόνο» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Χωρίς οξυγόνο» οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

Το πιο μεγάλο πλήγμα εδώ και δεκαετίες αναμένεται να ζήσει ο τουρισμός στη χώρα, καθώς δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με «λουκέτο», ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι είναι με αναστολή συμβάσεων ή έχουν μείνει άνεργοι.

Η συντριπτική πλειονότητα έχει εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης, καθώς εργάζονται ως εποχικοί ή εξτρά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Από την άλλη, όσοι εξακολουθούν να απασχολούνται έρχονται αντιμέτωποι με την ισοπέδωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την εκ περιτροπής εργασία και τα εξαντλητικά ωράρια. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα στα αιτήματα των εργαζομένων και των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης και μιλούν στην «Αυγή» για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Βεντάλια αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης - ξενοδόχων

«Πατήσανε και πατούν ακόμη στην ανάγκη και στον φόβο με φόντο την ανεργία και την επόμενη μέρα. Οι μεγαλοξενοδόχοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιούν την πανδημία για να μεταφέρουν όλο το κόστος σε εμάς που είμαστε εργαζόμενοι, για να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα» εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής Γιώργος Στεφανάκης. Η αναστολή κάθε ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας που επέβαλε η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» σε όλους τους εργοδότες να απολύουν, να μειώνουν μισθούς και να επιβάλλουν ένα καθεστώς εργασιακής ζούγκλας.

Μπροστάρηδες σ’ αυτή την επίθεση είναι οι επίσημοι εκπρόσωποι των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. «Αυτοί που μέχρι τώρα μιλούσαν για ρεκόρ κερδών στον τουρισμό βγαίνουν με θράσος και ζητούν παροχές από την κυβέρνηση. Αυτοί είναι που στα ξενοδοχεία τους έχουν απολύσει όλους τους εποχικούς εργαζόμενους, έχουν απλήρωτους όσους εργαζόμενους τους έχουν απομείνει εδώ και δυόμιση μήνες, ενώ εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία ή δεκάωρα χωρίς ρεπό και εξοντωτική δουλειά. Δημιουργούν μια βεντάλια από αντεργατικές ρυθμίσεις». Οι εξτρά εργαζόμενοι στον τουρισμό σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης διότι έχουν εξαιρεθεί από τα έκτακτα επιδόματα και τη μείωση του ενοικίου και οι συμβάσεις τους μπορεί να ήταν μερικών ημερών ή μίας εβδομάδας, όπως συμβαίνει κατά βάση στον κλάδο. Κατά τα άλλα, υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων που είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης.

Αβέβαιο το μέλλον των εργασιακών δικαιωμάτων

Όλα τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που τσάκισαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ήρθαν και δυστυχώς θα παραμείνουν, όπως και ο ιός. «Κάθε μέρα λένε το ίδιο αφήγημα για να μας επιβάλουν αυτά τα μέτρα και αργότερα». Η μείωση του μισθού στο 50% μέσω της εκ περιτροπής εργασίας, η απαγόρευση της απεργίας, τα δεκάωρα, η εξαντλητική δουλειά, το νέο σχέδιο για το δουλεμπόριο που ετοιμάζει ο ΣΕΒ και η ενοικίαση των εργαζόμενων δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν. Σύμφωνα με τον Γ. Στεφανάκη, ενώ προβάλλουν το γεγονός ότι διασφαλίζουν θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η πανδημία, δεν βγάζουν άχνα για το τι θα συμβεί μετέπειτα.

Κανένας δεν απαντά αν μετά την πανδημία οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά με τα ίδια δικαιώματα και τους ίδιους μισθούς. Όπως λέει ο ίδιος, παρ' όλο που έχουν στείλει υπόμνημα στα αρμόδια υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση, ενώ ο Γ. Βρούτσης αρνείται να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τα σωματεία. Γι' αυτό στα τέλη Μαΐου προετοιμάζουν νέα κινητοποίηση στο Σύνταγμα για να ακουστούν οι φωνές τους.

Ασφυξία για τις μικρές επιχειρήσεις

Ο Γιάννης Καρδάσης είναι ιδιοκτήτης μπαρ στη Σέριφο τα τελευταία επτά χρόνια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι αδυνατεί να πληρώσει τα πάγια έξοδα, τα οποία τρέχουν ακόμα και την περίοδο που το μαγαζί είναι κλειστό. «Πώς θα πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, λογιστή και ενοίκια με 800 ευρώ; Δεν φτάνουν τα λεφτά για να πληρωθούν τα ενοίκια του μαγαζιού τους θερινούς μήνες. Το αν θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε εξαρτάται από την ιδιοκτήτρια». Παράλληλα, όπως εξηγεί, «το μαγαζί χωράει έξω είκοσι τραπέζια και με τα νέα μέτρα, τα τραπέζια θα πρέπει να μειωθούν στα δέκα. Είναι τεράστια απώλεια για εμάς. Το μαγαζί δεν μπορεί να συντηρηθεί υπό αυτές τις συνθήκες και η σεζόν χάθηκε ήδη».

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, «πέρσι είχαμε δώδεκα άτομα προσωπικό, φέτος θα μείνουμε τρεις. Ακόμα και ο τουρισμός από το εξωτερικό, που μας έδινε πνοή τον Ιούνιο, έχει χαθεί». Σύμφωνα με τον Γιάννη, η πλειονότητα των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δουλεύει για να βγάλει το ενοίκιο του επόμενου μήνα και πορεύεται μ’ αυτόν τον τρόπο όλο τον χρόνο. «Δεν θα αντέξουμε μέχρι να τελειώσει η κρίση. Δεν θα έχουμε ανάσα μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Θα τελειώσει το οξυγόνο μας. Κι αν το φθινόπωρο προκύψουν νέα μέτρα, θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα μαγαζιά. Είναι φαύλος κύκλος».

Πτώση της τουριστικής κίνησης έως 80%

Όταν ο ιός έφτασε την Ευρώπη, δημιούργησε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις και κατ' επέκταση και σε χιλιάδες εργαζόμενους. «Όπως υπολογίζουμε, η απώλεια της τουριστικής κίνησης θα αγγίξει το 80% φέτος» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας Λύσανδρος Τσιλίδης, ενώ «το ΑΕΠ θα κλονιστεί στον τομέα του τουρισμού και οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκεται σε απραξία και επιμένει να μην ακούει τις κραυγές εργαζομένων και επαγγελματιών. «Η ευθύνη της Πολιτείας είναι τεράστια. Ζητάμε να καλυφθεί η απασχόληση των εργαζομένων από το κράτος» τονίζει ο Λ. Τσιλίδης. «Αν δεν υπάρξει άμεσα οικονομική στήριξη στον κλάδο μας, θα επιστρέψουμε σε ένα πολύ άσχημο οικονομικό και εργασιακό περιβάλλον. Κοιμόμαστε με άγχος γιατί δεν ξέρουμε πώς θα ξημερώσει η επόμενη μέρα. Δεν ξέρουμε πώς θα καλύψουμε τις βασικές μας υποχρεώσεις. Ο φετινός τουρισμός δεν θα καλύψει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες μας. Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να πληρώσει το κόστος τ'ης απώλειας στον λαό και στις πληττόμενες επιχειρήσεις». Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του κλάδου, η αγορά θα ξεκινήσει την ανοδική της πορεία μετά τον Απρίλιο του 2021, ενώ θα επανέλθει πλήρως το 2022.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL