Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Αποσπασματικά και βραχύβια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση / "Λουκέτο" στον τουρισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποσπασματικά και βραχύβια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση / "Λουκέτο" στον τουρισμό

Σε λιγότερο από 120 ώρες αναμένεται να «ξαναβάλει μπροστά τη μηχανή» η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας», καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να μεταβαίνουν στα νησιά οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και ενώ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Μαΐου θα είναι ελεύθερη για όλους η πρόσβαση σ’ αυτά.

Παρότι όμως οι απασχολούμενοι στον κλάδο είναι «stand by» περιμένοντας εναγωνίως την ειδοποίηση των ξενοδόχων, των εστιατόρων, των τουριστικών γραφείων και εν γένει των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, όλα φαίνονται ρευστά.

Αντιδράσεις

Οι επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού δεν έχουν ακόμη πληροφορηθεί από την κυβέρνηση ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ή όχι. Πολλοί φέρονται αποφασισμένοι να μην ανοίξουν φέτος ώστε να αποφύγουν ζημία.

Όμως, ακόμη και τα μέτρα που έχουν διαρρεύσει δείχνουν απουσία ολοκληρωμένου και συνεκτικού προγράμματος, ικανού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του τουρισμού και γενικότερα της εθνικής μας οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι διαρροές θέλουν να μειώνεται μεν ο συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και ρόφημα σοκολάτας από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο 13%, με ανάλογη μείωση και στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όμως όχι σε μόνιμη βάση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η μείωση μόνο για τέσσερις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε αντίθεση με τον κεντρικό στόχο που έχει τεθεί για τον κλάδο ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος δεν είναι άλλος από την τουριστική περίοδο 12 μηνών. Κάτι που ειδικά φέτος αποκτά μεγαλύτερο νόημα, καθώς το lockdown σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν διαγράφει πλήρως τα προγράμματα διακοπών για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, αλλά επιτρέπει, εφόσον δεν ξεσπάσει νέος γύρος πανδημίας, τη χρονική μετάθεσή τους, που σημαίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Αλλαγές στη φορολογία

Αναφορικά με τη δέσμη μέτρων στήριξης του τουρισμού και της εστίασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό εδράζεται σε δύο βασικούς άξονες: στήριξη της απασχόλησης και ειδικές ενισχύσεις φορολογικού χαρακτήρα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αίτημα των επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας της πανδημίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού αφορά την κάλυψη του μισθολογικού κόστους των υπαλλήλων τους, κάτι που δεν είναι απίθανο να αποφασιστεί, βοηθούντος και του προγράμματος SURE, το οποίο έχει ανακοινώσει η Κομισιόν (100 δισ. ευρώ) και αναμένεται να επικυρωθεί μεθαύριο στη νέα τηλεδιάσκεψη του Εurogroup.

Στο μέτωπο των φορολογικών παρεμβάσεων, σχεδόν προεξοφλείται μετάταξη ΦΠΑ προϊόντων όπως καφές, τσάι, ροφήματα σοκολάτας και αναψυκτικών από τον συντελεστή 24% στο 13%, αλλά συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας.

Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σχεδιάζεται και για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να τονωθεί ο τουρισμός, ενώ αντίθετα δεν φαίνεται να προχωρούν σενάρια για μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις από το 13% στο 6%.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL