Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Μετά τον ΑΔΜΗΕ, έρχεται η σειρά του ΔΕΔΔΗΕ - "Όχι" εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ στην ιδιωτικοποίηση * ΣΥΡΙΖΑ: Αγώνας ώστε να ανατραπεί στην πράξη η πώληση / Προχωρά το «ξεπούλημα» των δικτύων ενέργειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά τον ΑΔΜΗΕ, έρχεται η σειρά του ΔΕΔΔΗΕ - "Όχι" εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ στην ιδιωτικοποίηση * ΣΥΡΙΖΑ: Αγώνας ώστε να ανατραπεί στην πράξη η πώληση / Προχωρά το «ξεπούλημα» των δικτύων ενέργειας

Στο οριστικό ξεπούλημα των δημόσιων δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, καθώς ούτε η πανδημία στάθηκε ικανή να περάσει τα διεθνή μηνύματα για τη σημασία των εθνικών στρατηγικών υποδομών ούτε οι ειδικές συνθήκες περιορισμού εμπόδισαν, πριν μόλις μία ημέρα, την ψήφιση του νομοσχεδίου-“σκούπα” του ΥΠΕΝ, προκαλώντας την έντονη αντίθεση των εργαζομένων.

Η αρχή θα γίνει από τον Διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ, άγνωστο για ποιον λόγο, και σειρά παίρνει το πιο σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή των δικτύων διανομής, ΔΕΔΔΗΕ.

Εκχώρηση της ενέργειας σε ημετέρους

Στην επίμαχη ρύθμιση του νομοσχεδίου-“σκούπα” του ΥΠΕΝ, που προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου στον Διαχειριστή κάτω από το θεσμοθετημένο τουλάχιστον 51%, δηλαδή στο οριστικό του ξεπούλημα, εισάγοντας “την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ από την πίσω πόρτα και την εκχώρηση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στους ημετέρους”, αναφέρεται η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ, μιλώντας για νομοσχέδιο που εισήχθη με fast track διαδικασίες, χωρίς κανέναν ενδοιασμό και μεσούσης της υγειονομικής κρίσης.

Όπως τονίζει, αυτή η “λύση”, που εκθειάζεται από την κυβέρνηση ως η προσφορότερη για τον ΑΔΜΗΕ, υποκρύπτει την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και αποδεικνύει την άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ν.Δ. και την πάγια προσπάθειά της για το ξεπούλημα αντί πινακίου φακής των δημοσίων επιχειρήσεων - αν και λέγεται ότι δεν θα εφαρμοστεί άμεσα αλλά μετά από καθυστέρηση δυο έως τριών μηνών, άγνωστο το γιατί... Σημειώνει δε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει “λιγότερο κράτος και αφαίμαξη των περιουσιακών στοιχείων του, προσφέροντας σίγουρα κέρδη σε λίγους και ημέτερους”.

Μιλά για την αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης, που συνεχώς διολισθαίνει πότε με τα ΚΕΚ, πότε με τις ΜΕΘ και τώρα με τον ΑΔΜΗΕ και ποιος ξέρει τι θα ακολουθήσει, απαξιώνοντας τον ρόλο και τη σπουδαιότητα επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον

Θυμίζει δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρ' όλες τις ασφυκτικές δεσμεύσεις, απέδειξε ότι υπερασπίζεται τους δημόσιους οργανισμούς, το δημόσιο συμφέρον, την προστασία των εργαζομένων και το όφελος των πολιτών, με σύνθημα “μπορούμε να το κάνουμε και αλλιώς”, ένα πετυχημένο οικοδόμημα που γκρεμίζει η κυβέρνηση Ν.Δ. και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει την ηλεκτρική ασφάλεια της χώρας και την προοπτική της.

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΔΜΗΕ καλεί σε αγώνα ώστε να ανατραπεί στην πράξη, τώρα, το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, υπερασπιζόμενη το μοντέλο λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων με κυρίαρχο τον ρόλο του κράτους για το καλό της οικονομίας, της κοινωνίας και του φορολογουμένου Έλληνα πολίτη.

Αντιδράσεις από "γαλάζιους" συνδικαλιστές

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι “γαλάζιοι” συνδικαλιστές του ομίλου ΔΕΗ αντέδρασαν έντονα και καταδίκασαν τη ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τον ΑΔΜΗΕ και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΑΚΕ/ΕΤΕ - ΔΕΗ (τεχνικοί), “η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας επέλεξε στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας να ακολουθήσει λάθος δρόμο, γοητευμένη ακόμη από τις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης και της 'αγιοποίησης' του ιδιωτικού τομέα”. Σημειώνει ότι είναι κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή περαιτέρω μετοχοποίησης του ΑΔΜΗΕ, καταδικάζει αυτή την τακτική και την πρόθεση της κυβέρνησης και τονίζει ότι θα παλέψει ώστε αυτή η διάταξη να μείνει στα χαρτιά.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL