Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διαμαρτυρία Empty chair στο Σύνταγμα – Πλημμύρισε άδειες καρέκλες η πλατεία (Video)

Φωτο Αντυ Κουκλάδα

Με άδειες καρέκλες πλημμύρισε σήμερα η πλατεία Συντάγματος, στα πλαίσια της συμβολικής παράστασης διαμαρτυρίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα του κλάδου της εστίασης που πλήττεται αυτή την περίοδο - Γιώργος Καβαθάς: Οι άδειες καρέκλες, υποδηλώνουν το μέλλον της εστίασης

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καβαθάς, "απόψε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, η δράση empty chairs, δηλαδή άδειες καρέκλες, υποδηλώνει το μέλλον της εστίασης. Η εστίαση θα βρίσκεται με άδειες καρέκλες, εάν η Κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου".

Τα αιτήματά τους όπως επισήμανε, είναι η μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο, η επιχορήγηση από το κράτος για κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων και βέβαια η στήριξη των θέσεων των εργαζομένων, με την επιδότηση του 50% του μη μισθολογικού κόστους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, το 80% των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης δεν σκοπεύουν να ανοίξουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθει θα χαθεί τουλάχιστον το 60% της δυναμικότητας των καταστημάτων.

Για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν καταθέσει προτάσεις προς όλα τα αρμόδια υπουργεία. Από το Υπουργείο Οικονομικών ζητούν την μείωση στο 6% του συντελεστή ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο από την 1η Ιουνίου, την κατάργηση προκαταβολής φόρου 100% για τα εισοδήματα 2019 καθώς και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Παραλληλα, απαιτούν να δοθούν χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις του Κλάδου στο 25% του κύκλου εργασιών με εγγύηση του Ελλληνικού Δημοσίου κατά 80%.

Τέλος, σε ότι αφορά τα ενοίκια ζητούν την επιδότηση του ενοικίου κατά 100% κατά την περίοδο που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές και μετά την επαναλειτουργία καταβολή του 60% με επιδότηση κατά το ήμισυ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις