Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Και νέο «πούλημα» της μεσαίας τάξης από την Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και νέο «πούλημα» της μεσαίας τάξης από την Ν.Δ.

Ακριβώς πέντε μήνες από την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου, που υπήρξε «ψυχρολουσία» για τη μεσαία τάξη στην οποία είχε απευθυνθεί προεκλογικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα ίδια αυτά στρώματα βιώνουν ένα ακόμη σοκ.

Πολλοί ιδιοκτήτες είναι εξοργισμένοι με τον τρόπο που καθορίζει το οικονομικό επιτελείο το ύψος των μισθωμάτων καθώς ασκεί πολιτικές ελάφρυνσης με χρήματα των ιδιοκτητών. «Κηδεία με ξένα κόλλυβα» είναι η έκφραση που χρησιμοποιούν οι τελευταίοι, καθώς σε 100.000 υπολογίζονται οι «ακάλυπτοι» από τις μειώσεις ιδιοκτήτες με ενοικιαστές επαγγελματίες που αμελούν ή και αδιαφορούν να υποβάλουν την απαραίτητη υπεύθυνη δήλωση για μείωση μισθώματος στην «Εργάνη». Με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες με δικά τους χρήματα την πολιτική ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση όσον αφορά το ύψος των μισθωμάτων για επαγγελματίες και εμπόρους. Αυτό, σε συνδυασμό με το πλήγμα που έχει δεχθεί η αγορά ακινήτων, έχει προκαλέσει εκρηκτική κατάσταση, με σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία (υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης παρατείνεται και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια). Και ενώ μικρομεσαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με απότομη πτώση εισοδήματος, το οικονομικό επιτελείο έχει αρνηθεί να διαθέσει έστω και ένα ευρώ για τη στήριξή τους.

Τα στοιχεία

Σημειώνεται ότι εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων δηλώνουν 1.288.777 φορολογούμενοι, τρίτη πολυπληθέστερη ομάδα φορολογούμενων μετά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Από αυτούς, οι 974.741 (76%) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από ενοίκια ύψους έως 5.000 ευρώ, δηλαδή έως 416 ευρώ μηνιαίως μεικτά.

Ανάμεσα στα προβλήματα που έχουν καταγραφεί είναι τα εξής:

- Με τη δυνατότητα «κουρέματος» 40%, το ενοίκιο σε μεγάλη μερίδα ενοικιαστών, σε πολλές περιπτώσεις, δεν καταβλήθηκε καν.

- Ήδη στην αγορά καταγράφεται απότομη πτώση ζητούμενων μισθωμάτων και κατ’ επέκταση των τιμών των ακινήτων.

- Η οικοδομή βρίσκεται ήδη σε αναιμική κατάσταση και η διοικητική μείωση των ενοικίων θεωρείται πρόσθετος παράγοντας πίεσης στην κτηματαγορά.

- Αν και προβλέπεται από τις διατάξεις της ΠΝΠ έκδοση εγκυκλίου για τον τρόπο εφαρμογής της μείωσης, σε πολλές περιπτώσεις ενοικιαστές και ιδιοκτήτες καλούνται οι ίδιοι μέσα από εντάσεις να υπολογίσουν τη μείωση του ενοικίου, όταν, για παράδειγμα, ο ένας σύζυγος βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης και ο άλλος εργάζεται κανονικά.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι υπήρχαν πολλοί εναλλακτικοί τρόποι για να μειωθούν προσωρινά τα ενοίκια για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό. "Αρκούσε μια ισχυρή σύσταση προς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές προς αυτήν την κατεύθυνση, παράλληλα με την έκτακτη θέσπιση οικονομικών κινήτρων και για τους δυο..." επισημαίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχαν φτάσει, το τελευταίο διάστημα, εισηγήσεις για θέσπιση φορολογικής απαλλαγής των πληττόμενων ιδιοκτητών ακινήτων από φέτος αλλά απερρίφθησαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Για το όλο ζήτημα, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και αναφέρθηκε στα αιτήματα που έχουν υποβληθεί εκ μέρους της ΠΟΜΙΔΑ προς το οικονομικό επιτελείο έτσι ώστε να υπάρξουν ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σε ό,τι αφορά τη φορολογική ελάφρυνση για την απώλεια των ενοικίων, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη υπόσχεση».

Κατήγγειλε πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης, που «δεν υποχρεώνει όλους όσοι ζητούν μείωση ενοικίων να κάνουν την απαραίτητη υπεύθυνη δήλωση στην 'Εργάνη'».

Όπως είπε, οι ενοικιαστές αρνούνται να κάνουν τη σχετική δήλωση, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην έχουν κανένα δικαίωμα.

«Οι μειώσεις αυτή τη στιγμή γίνονται αυθαίρετα, χωρίς χαρτιά. Τουλάχιστον 100.000 ιδιοκτήτες που έχουν ενοικιαστές επαγγελματίες είναι ακάλυπτοι» είπε.

Πλήγμα σε εμπόριο και εστίαση

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, επισήμανε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τις επιχειρήσεις.

«Έχουμε μεγάλη μείωση τζίρου στα καταστήματα, ενώ στην εστίαση θα έχουμε μειωμένα τραπεζοκαθίσματα. Το ενοίκιο είναι μια 'θηλιά' για τις επιχειρήσεις και πρέπει να βρεθεί μια λύση μέχρι το τέλος του έτους» είπε χαρακτηριστικά.

«Η δίκαιη λύση θα ήταν μείωση ενοικίου αναλογικά με τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Επειδή όμως αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί, δεχθήκαμε τώρα τη μείωση του 40% για τον Μάιο και αυτή η ρύθμιση θα πρέπει να επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2020» τόνισε μεταξύ άλλων.

Κατέρρευσε η ελληνική μεταποίηση με εκτεταμένη ακύρωση παραγγελιών

Σε ιστορικό χαμηλό 21 ετών ο δείκτης παραγγελιών PMI

Η μεγαλύτερη υποχώρηση της παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας, εδώ και 21 έτη, καταγράφηκε τον Απρίλιο, με τον δείκτη PΜΙ να κατακρημνίζεται στις 29,5 μονάδες.

Λόγω Covid-19 σημειώθηκε εκτεταμένη ακύρωση ή αναστολή παραγγελιών, καθώς μειώθηκε η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Οι εταιρείες απέλυσαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς η έλλειψη νέων εργασιών οδήγησε σε πλεονάζον διαθέσιμο προσωπικό. Η αβεβαιότητα και οι φόβοι αργής ανάκαμψης είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τα οποία υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τόσο οι προμηθευτές όσο και οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές χρέωσης, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν και, κυρίως, να διατηρήσουν τους πελάτες.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index - PMI, ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας) έκλεισε στις 29,5 μονάδες στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, αισθητά χαμηλότερα από τις 42,5 μονάδες του Μαρτίου.

Η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων, τον Μάιο του 1999.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL