Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
«Πυρά» των επιχειρήσεων κατά της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πυρά» των επιχειρήσεων κατά της κυβέρνησης

Ν. Παππάς: Να απεμπλακεί ο Μητσοτάκης από τις λογικές του ΣΕΒ και να ακούσει την οργανωμένη επιχειρηματικότητα της χώρας

Έκδηλη δυσαρέσκεια επικρατεί στην αγορά για τη διαδικασία, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία, καθώς διαμορφώνουν λιανεμπόριο δύο ταχυτήτων, με διακρίσεις υπέρ των μεγάλων καταστημάτων, με πολλά κενά και με στάση αδιαφορίας για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα. Τα περισσότερα δε από τα μέτρα επανόδου στην «κανονικότητα» είναι αποσπασματικά και αγνοούν τα ζωτικής φύσης προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Ζωηρές ενστάσεις εγείρονται ως προς την ορθολογική κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος επανεκκίνησης της οικονομίας και με ερωτήματα για το κεφάλαιο «απασχόληση». Όσον αφορά την εικόνα που κυριαρχεί την επομένη της ανακοίνωσης της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, είναι η ακόλουθη:

Λιανεμπόριο δύο ταχυτήτων

Κύριο παράπονο των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο είναι η αυθαίρετη, όπως σημειώνουν, διάκριση ως προς τον χρόνο επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το απόγευμα της Τρίτης και χθες, τηλεφωνικά κέντρα Επιμελητηρίων και κινητά εκπροσώπων τους είχαν «πάρει φωτιά» από δυσαρεστημένα μέλη τους. «Ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε τα καταστήματά μας στις 4 Μαΐου. Αντ' αυτού, υποστήκαμε την ψυχρολουσία του τηλεοπτικού μηνύματος του Κ. Μητσοτάκη, που μας είπε ότι θα ανοίξουμε στις 11 Μαΐου» ήταν η επωδός.

Πολλαπλοί κωδικοί

Στο πρώτο στάδιο ανοίγματος των καταστημάτων, την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου «ανεβάζουν ρολά» κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ, βιβλιοπωλεία, οπτικά, πώληση φυτών, αγορές καταναλωτών και αθλητικός εξοπλισμός. Ειδικά ως προς το τελευταίο, πέραν του ότι διατυπώνονται ερωτήματα γιατί δεν ανοίγουν μαζί με αυτά και τα καταστήματα ένδυσης, τίθεται και ένα άλλο ζήτημα: πολλά εμπορικά καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα πωλούν και αθλητικά είδη σε συνδυασμό και με άλλους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων.

Μικροί - μεγάλοι

Σύγχυση έχει προκαλέσει η κατηγοριοποίηση επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων βάσει ΚΑΔ. Ένα παράδειγμα αφορά τα βιβλιοπωλεία. Ως τέτοια λογίζονται και τα καταστήματα της γειτονιάς, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων.

«Δεν είμαστε αστυφύλακες»

Αντικείμενο προβληματισμού είναι και η «αστυνόμευση». Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καλούνται ταυτόχρονα με την άσκηση της εμπορικής δραστηριότητας να επιτηρούν τη ροή του πελατειακού κοινού, να την ελέγχουν και να τη διαχειρίζονται χωρίς να διαθέτουν πάντοτε τα προς τούτο διαθέσιμα εφόδια. Ως εκ τούτου, αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή το ενδεχόμενο και επιβολής προστίμου από 2.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ, αναλόγως του τζίρου, και το κλείσιμο του καταστήματός τους για ορισμένο αριθμό ημερών.

Προσωπικό ή τζίρος;

Ο περιορισμός του συνολικού αριθμού συναθροιζομένων εντός του χώρου των καταστημάτων είναι αρκετά πιθανό να προκάλεσε σε κάποιους ιδιοκτήτες το εξής δίλημμα: να τηρήσει το maximum επιτρεπόμενης ταυτόχρονης παρουσίας προσωπικού - πελατών στο κατάστημα διατηρώντας τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτό ή να το μειώσει ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί περισσότερους πελάτες ταυτοχρόνως; Και τούτο, καθώς η αναμονή εξυπηρέτησης και η ουρά «διώχνουν» κάποια μερίδα των καταναλωτών από τα καταστήματα.

Άνιση μεταχείριση στην εστίαση

Μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζει η μία από τις δύο χονδρικές κατηγοριοποιήσεις που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στην εστίαση αναφορικά με τον χρόνο επαναλειτουργίας τους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στο τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή την 1η Ιουνίου, θα επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους σε απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι. Αντιθέτως, τα εστιατόρια και καφέ θα λειτουργήσουν στους εσωτερικούς χώρους στο έβδομο και τελευταίο στάδιο. Εδώ τίθεται ένα ζήτημα καθώς η πλειονότητα των καταστημάτων του κλάδου είτε δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε αυτοί που διαθέτουν θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα απόστασης που συρρικνώνουν δραστικά τα περιθώρια κέρδους, κάτι που επεσήμανε με έμφαση και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς. Ειδικά δε τα καταστήματα που διαθέτουν μόνο εσωτερικούς χώρους, στην ουσία έχουν πληγεί περισσότερο, αφού λειτουργούν σε μια σαιζόν που φέτος περικόπηκε στο μισό καθώς τα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Κ. Μίχαλος: Ανοίξτε νωρίτερα εστίαση και τουρισμό

Την επαναλειτουργία των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις και όχι από την 1η Ιουνίου ζητάει από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να παραμείνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να ακολουθηθούν τέτοιες πολιτικές που θα επιτυγχάνουν στον μέγιστο αυτόν τον στόχο χωρίς να οδηγούμε σε πλήρη καταστροφή την οικονομία» δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Παράλληλα, είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει και μια σοβαρή συζήτηση και για την ουσιαστική ενίσχυση και άλλων κλάδων της οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, της ενέργειας, των logistics, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και, βεβαίως, των εξαγωγών.

Γ. Καββαθάς: Μέριμνα για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν για λόγους ασφαλείας με λιγότερο προσωπικό. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, καθώς η επανέναρξη πραγματοποιείται με πολύ δύσκολους όρους. Έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση υπέρ των μεγάλων καταστημάτων, καθώς ανοίγουν μεγάλες αλυσίδες και αθλητικά είδη, αλλά όχι τα μικρά καταστήματα.

Με άλλες δηλώσεις του τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα μέτρο ενίσχυσης. Ούτε τα 800 ευρώ δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων».

Απογοήτευση στην αγορά τέχνης

Όπως ανέφεραν ιδιοκτήτες γκαλερί, αύριο μπαίνουμε στον μήνα κατά τον οποίο παραδοσιακά τελειώνει η κίνηση σε αυτές, με την εικαστική σεζόν να υπολειτουργεί τον Ιούνιο και ελάχιστους να διοργανώνουν εκθέσεις τον Ιούλιο σε μια Αθήνα που φλέγεται και που, ειδικά φέτος, εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού, θα υποφέρει εις διπλούν λόγω του κινδύνων που συνεπάγεται η χρήση των κλιματιστικών. Έκδηλη ήταν δε η απογοήτευσή τους για τη δυσμενή μεταχείριση της κυβέρνησης στις πάσης μορφής αίθουσες τέχνης και πολιτισμού. Πόσο μάλλον όταν η εποχική επαναλειτουργία τους συμπίπτει με μια εποχή για την οποία ήδη διατυπώνονται φόβοι ότι θα ενσκήψει δεύτερος γύρος πανδημίας.

Ν. Παππάς: Η αγορά αξιώνει πιο στοχευμένη και μελετημένη επαναλειτουργία των επιχειρήσεων

«Οι φορείς της αγοράς δικαίως αξιώνουν την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων, όπως και την πιο στοχευμένη και μελετημένη επαναλειτουργία τους», τόνισε με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, με αφορμή τις δηλώσεις του Κ. Μίχαλου και του Γ. Καββαθά.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, επιβάλλεται «η ανατροπή της κυβερνητικής επιλογής για 'ανοσία της αγέλης' στην οικονομία, η οποία ευνοεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις», προσθέτοντας την ανάγκη για άμεση παροχή ρευστότητας σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσα από ένα πρόγραμμα γενναίων ενισχύσεων και εγγυήσεων για όλους.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται στοχευμένη επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας με βάση ευρωπαϊκές πρακτικές και λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που να απομακρύνουν το ορατό σενάριο της παράλυσης της ελληνικής οικονομίας. Σχολίασε δε ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απεμπλακεί από τις λογικές του ΣΕΒ και να ακούσει την οργανωμένη επιχειρηματικότητα της χώρας».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL