Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Εκθέσεις Κομισιόν για τις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου στην Ε.Ε. στο τέλος του 2019 - Αύξηση-ρεκόρ στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και λόγω Brexit / Συνεχίζεται η αποδέσμευση από τα ορυκτά, μεγαλώνει η αποδοχή των ανανεώσιμων πηγών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκθέσεις Κομισιόν για τις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου στην Ε.Ε. στο τέλος του 2019 - Αύξηση-ρεκόρ στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και λόγω Brexit / Συνεχίζεται η αποδέσμευση από τα ορυκτά, μεγαλώνει η αποδοχή των ανανεώσιμων πηγών

Μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα, άνοδος της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, αλλά και παράλληλη αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και ιδιαίτερα του υγροποιημένου αερίου, “βαθαίνοντας” την εξάρτηση από τους παραγωγούς τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, εμφανίζεται στην Ε.Ε. κατά το τέλος του 2019.

Ειδικότερα στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα υπάρχει πτώση κατά 26% (ή κατά 39 τεραβατώρες), οι ΑΠΕ σημείωσαν άνοδο (+29 τεραβατώρρες), ενώ μικρή ήταν η αύξηση του φυσικού αερίου (5% ή 9 τεραβατώρες) στην ηλεκτροπαραγωγή, κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στο 35% οι ΑΠΕ στην Ε.Ε.

Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στις τελευταίες εκθέσεις της Κομισιόν για τις αγορές ηλεκτρισμού και αερίου, που καλύπτουν τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019.

Όπως αναφέρεται, οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε. άγγιξε το 35%, το υψηλότερο ποσοστό στα χρονικά σε επίπεδο τετάρτου τριμήνου έτους. Ο ζεστός καιρός και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνέβαλαν σε μια μετρήσιμη μείωση στη ζήτηση (-7 τεραβατώρες).

Μείωση στις εκπομπές θερμοκηπίου

Παράλληλα, το προηγούμενο έτος, ο ηλεκτρικός τομέας της Ε.Ε. μείωσε τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά περίπου 12%, κυρίως λόγω της υψηλότερης γενιάς ΑΠΕ και της μετάβασης από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, συνεισφέροντας ουσιαστικά στις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από τον άνθρακα, όπως σχολιάζει η έκθεση για τον ηλεκτρικό τομέα της Κομισιόν.

Μειώσεις και τις τιμές

Η πανευρωπαϊκή χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε σε 43,9 ευρώ / μεγαβατώρα, ήτοι μειώθηκε κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χονδρεμπορική αγορά στη ΝΑ Ευρώπη (Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Βουλγαρία), η περιοχή πέρασε ένα ασταθές τελευταίο τρίμηνο 2019, στο οποίο οδήγησαν κατά βάση οι εξελισσόμενες συνθήκες στην Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως μακράν η πιο ρευστή αγορά.

Όπως αναφέρεται, το 2019 μόνο τρεις αγορές, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ελλάδας, είδαν σημαντικές ετήσιες αυξήσεις στις τιμές βασικού φορτίου, λόγω κυρίως των πιο ακριβών δικαιωμάτων CO2, της σχετικά ασθενέστερης υδροηλεκτρικής παραγωγής και της υψηλότερης κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Οι δε μέσες λιανικές τιμές ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά με μεσαία κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 1%, ενώ για τους βιομηχανικούς καταναλωτές αυξήθηκαν κατά 7%, σε σχέση με το τέλος του 2018.

Το Brexit έφερε εισαγωγές αερίου

Η έκθεση για την αγορά αερίου τονίζει πως οι καθαρές εισαγωγές αερίου αυξήθηκαν κατά 8% (8,1 bcm), στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή μειώθηκε κατά 12%, ενώ ο συνολικός λογαριασμός των εισαγωγών αερίου σημείωσε σημαντική πτώση (29%), καθώς οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 36%.

Σε επίπεδο λιανικών τιμών, σημειώθηκε μείωση κατά 10% για τα νοικοκυριά και κατά 4%-5% για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Οι ρωσικές εισαγωγές κάλυψαν το 39% των καθαρών εισαγωγών της Ε.Ε., ενώ για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατέστη η δεύτερη πηγή τροφοδοσίας για την Ε.Ε., καλύπτοντας το 28% των συνολικών εισαγωγών και ξεπερνώντας το μερίδιο της Νορβηγίας. Σημειώνεται δε ότι το 2019 έφερε σημαντική άνοδο της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, καθώς αυξήθηκε κατά 15% έναντι του 2018.

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., η εξάρτηση από τις εισαγωγές αερίου αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η εσωτερική παραγωγή μειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια. Οι εισαγωγές LNG στο τέλος του 2019 αυξήθηκαν κατά 42%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις χώρες όπου σημειώθηκε υπερδιπλασιασμός των εισαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ εξελίσσονται στον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (με μερίδιο 25%).

Σημειώνεται δε ότι τον Δεκέμβριο 2019, μετά από αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., η Ουκρανία και η Ρωσία κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το μέλλον των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας, και αργότερα Ουκρανία και Ρωσία κατέληξαν σε ένα πακέτο συμφωνιών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τους όγκους διαμετακόμισης μέσω Ουκρανίας για την περίοδο 2020-2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL