Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τουρισμός: Θα απαιτηθούν 1,5 - 2 δισ. για την επανεκκίνηση του κλάδου

Εντός τριετίας η πλήρης επαναφορά, εκτιμά ο ΣΕΤΕ - Γ. Ρέτσος: Το βλέμμα στραμμένο σε Κύπρο, Ισραήλ, Βαλκάνια, Λίβανο, Εμιράτα

Γύρω στα 1,5 με 2 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν προκειμένου να επανεκκινήσει η ελληνική τουριστική βιομηχανία, ενώ η επαναφορά του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται να απαιτήσει περί τα τρία χρόνια, αν και για την Ελλάδα η περίοδος μπορεί να είναι πιο σύντομη.

Τις εκτιμήσεις αυτές, μαζί με τη βεβαιότητα πάντως πως ο ελληνικός τουρισμός θα επιστρέψει πιο δυνατός στις διεθνείς αγορές μετά την κρίση της πανδημίας, εξέφρασε χθες, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

Ο πήχης

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ: «Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο ο τουρισμός δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα σε βάθος τριετίας», θέτοντας εμμέσως πλην σαφώς τον πήχη για την πλήρη εξομάλυνση της ταξιδιωτικής αγοράς.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα τα οποία διαμορφώνονται στις πέντε κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ) αλλά και η αμφιλεγόμενη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας που υιοθέτησαν κρίσιμες αγορές της Βόρειας Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προσδιόρισε μια ομάδα αγορών από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει φέτος πελατεία ο ελληνικός τουρισμός. Υπό την αίρεση των όρων και προϋποθέσεων που θα τεθούν προκειμένου να έχει κάποιος τη δυνατότητα να ταξιδεύει τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Γ. Ρέτσο, οι αγορές αυτές είναι το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, τα Εμιράτα και τα Βαλκάνια, από όπου προέρχεται σημαντικό τμήμα των οδικών αφίξεων τουριστών. Αλλά και η Ρωσία, διευκρίνισε, είναι μια από τις αγορές που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί φέτος, ιδιαίτερα καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή κύριοι προορισμοί των Ρώσων όπως η Τουρκία αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προανήγγειλε, παράλληλα, στροφή των τουριστικών επιχειρήσεων στον εσωτερικό τουρισμό. Άφησε, ταυτόχρονα, ανοιχτό το ενδεχόμενο -πέραν των μειωμένων τιμών που αναμένεται να υπάρχουν στα καταλύματα που θα λειτουργήσουν- να επανέλθουν με κάποια μορφή τα δελτία κοινωνικού τουρισμού ή voucher διακοπών.

Στήριξη

Όσον αφορά τη στήριξη που αναμένουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα από την Πολιτεία, ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ τοποθέτησε τον πήχη σε ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού κατά την έξοδο από την πανδημία, ο Γ. Ρέτσος σημείωσε πως απαιτείται η προσωρινή έστω μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, εκφράζοντας την προσδοκία για μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών. «Δεν μπορεί στην επανεκκίνηση της οικονομίας η Ισπανία να έχει 10% ΦΠΑ στις μεταφορές και η Ελλάδα 24%» παρατήρησε.

Κομβικής σημασίας για τις επιχειρήσεις θεωρείται το voucher που θα αφορά τις προκαταβολές που είχαν δοθεί για φέτος από επιχειρήσεις και μεμονωμένους καταναλωτές για ταξίδια. Όπως εξήγησε, το voucher θα προβλέπει πως, αντί για την επιστροφή των προκαταβολών, θα υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης του ταξιδιού εντός των επόμενων 18 μηνών, ενδεχομένως και με πρόσθετο μπόνους επί της αξίας της προκαταβολής. Αν το voucher δεν χρησιμοποιηθεί εντός 18 μηνών, η επιχείρηση θα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει σε μετρητά το ισόποσο της αρχικής προκαταβολής.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις