Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ύφεση 6% προβλέπει η HSBC

Μείωση 50% στον τουρισμό θα επιφέρει μείωση τουλάχιστον 5% στο ΑΕΠ - Σε μια "συνισταμένη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις", εντοπίζονται οι προσδοκίες της Αθήνας από το σημερινό Eurogroup

Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τα μέσα και τον τρόπο επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή που η HSBC ανακοίνωνε χθες τις εκτιμήσεις της για ύφεση 6% φέτος στην Ελλάδα αντί ανάπτυξης 2,3% που προέβλεπε αρχικά, οι όποιες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εν αναμονή του σημερινού Εurogroup, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του παζαρέματος.

Παρά το θολό τοπίο των παρεμβάσεων στην Ευρώπη και το ότι στην Ευρωζώνη εξετάζεται ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής - την οποία άλλοι ταυτίζουν με μέτρα, άλλοι με μέτρα «light» και άλλοι τη διεκδικούν καθόλου μέτρα-, ούτε από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, πέραν των μέτρων άμεσης αντιμετώπισης, και αυτών άτολμων.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων ήλθαν στοιχεία του ΚΕΠΕ ότι τον Μάρτιο σημειώθηκε ρεκόρ του δείκτη «φόβου» στην ελληνική αγορά λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας εν μέσω πανδημίας. Από το 32,37% στο τέλος Φεβρουαρίου εκτοξεύθηκε στο 48,94% στις 31 Μαρτίου έχοντας καταγράψει ενδιάμεσα, στις 13 Μαρτίου, το επίπεδο - ρεκόρ για το 2020 του 61,55%.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το ΚΕΠΕ, οι οικονομικές επιπτώσεις της αναστολής της πλειονότητας των δραστηριοτήτων στη χώρα αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του δείκτη από την ενσωμάτωση στοιχείων για τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Στ. Πέτσας: Σύμπνοια...

Για την ατζέντα του σημερινού Εurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι η Αθήνα προσδοκά σύμπνοια μεταξύ των εταίρων για χαμηλότοκη και χωρίς δεσμευτικούς όρους χρηματοδότηση των αναγκαίες δράσεων για όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου της κυβέρνησης, είπε ότι φτάνει ήδη τα 6,8 δισ. ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ, υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου 3% του ΑΕΠ. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, σχεδόν ταυτόχρονα με τις δηλώσεις περί υψηλών ποσών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε ένα πολλαπλάσιου ύψους πρόγραμμα για την οικονομία.

Ο Στ. Πέτσας σημείωσε πως υπάρχουν κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές και άλλα. Είπε πως «η Ελλάδα δηλαδή θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι, ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ» κάνοντας λόγο για πακέτο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 13% του ΑΕΠ του 2019.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup ο Στ. Πέτσας ανέφερε: «Προσδοκούμε μια συνισταμένη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα και χωρίς δεσμευτικούς όρους οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

HSBC: Πλήγμα στον τουρισμό

Στο μεταξύ ύφεση 6% προβλέπει η HSBC για την ελληνική οικονομία έναντι ανάπτυξης 2,3% προγενέστερα και ισχυρή ανάπτυξη τύπου «V» (δηλαδή ταχεία ανάκαμψη) για το 2021, με ανάπτυξη 5,8% από 2,1%. Η HSBC υπολογίζει ότι ο τομέας που θα επηρεαστεί αρνητικά περισσότερο είναι ο τουρισμός, όπου μείωση 50% θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 5% στο ΑΕΠ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις