Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel: / Μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel: «Χάσμα» στα οικονομικά μέτρα Ελλάδας και Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel: / Μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel: «Χάσμα» στα οικονομικά μέτρα Ελλάδας και Ευρώπης

Το χάσμα μεταξύ των οικονομικών μέτρων που λαμβάνει η Ελλάδα και εκείνων που λαμβάνουν άλλες χώρες καταγράφει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Bruegel. Το συγκεκριμένο think tank των Βρυξελλών έχει συγκροτήσει παρατηρητήριο πολιτικών που αφορούν την κρίση την οποία βιώνει η Ευρωζώνη εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Βάσει των συγκεκριμένων δεδομένων, τα οποία επικαιροποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου, οι παρεμβάσεις που έχουν παρουσιαστεί από ελληνικής πλευράς ανέρχονται στο 3,6% του ΑΕΠ, όταν στη Γερμανία φτάνουν στο 51,2% του ΑΕΠ, στη Γαλλία στο 23,1%, στην Ιταλία στο 21,2%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 17,9%, στη Δανία στο 12,2%, όπως και στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο ορίζει τρεις κατηγορίες παρεμβάσεων για όλες τις χώρες: δαπάνες, αναβολές φόρων, ρευστότητα-εγγυήσεις. Συνεπώς, οι συγκρίσεις γίνονται σε ίδια βάση για όλες τις χώρες.

Φυσικά, υπάρχουν χώρες οι οποίες διαθέτουν ισχυρότερες οικονομίες από την ελληνική, όμως η διαφορά των μέτρων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαώδης, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά τόσο για τον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης της Ν.Δ. όσο και για το ύψος των μέτρων που θα χρειαστεί στο μέλλον, καθότι φαίνεται πως έχει λάβει αποφάσεις με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Πίσω από την Πορτογαλία

Ακόμη κι αν δει κανείς τα στοιχεία της -συγκρίσιμης με την Ελλάδα πληθυσμιακά- Πορτογαλίας, τα οικονομικά μέτρα της φθάνουν τα 9,2 δισ. ευρώ ή 4,3% του ΑΕΠ της. Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση στα εργασιακά, εκεί προκύπτουν πολύ μεγάλα ζητήματα για τον τρόπο λήψης μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο δεν διευκρίνισε τι επιπτώσεις θα έχει ο κορωνοϊός και τα μέτρα που θα ληφθούν για την καταπολέμησή του στην οικονομία, αλλά ανέφερε ότι οι μη αναμενόμενες δαπάνες αντιπροσώπευαν το 17,3% του τριμηνιαίου ΑΕΠ. Αυτό θα μπορούσε να διακόψει την πενταετή πορεία ανάπτυξης της Πορτογαλίας μετά τη διεθνή διάσωσή της και να απειλήσει το προβλεπόμενο πλεόνασμα του 2020.

Η τουριστική βιομηχανία της Πορτογαλίας, βασική κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης της χώρας από την κρίση χρέους 2010-2014 και που σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% του ΑΕΠ, υποφέρει από τον κορωνοϊό, ενώ ένας ξενοδοχειακός σύνδεσμος ανέφερε την Πέμπτη ότι ο ξενοδοχειακός τομέας θα μπορούσε να χάσει 30% των εσόδων του μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αποτελεί το 20% του ΑΕΠ, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη αυτήν την περίοδο θα ξεκινούσαν.

Ακριβώς πάνω από τα μισά μέτρα ελάφρυνσης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο Μ. Σεντένο απευθύνονται σε εταιρείες που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Το άλλο μισό πηγαίνει στην κλωστοϋφαντουργία, την ένδυση - υπόδυση και τη βιομηχανία ξύλου. Περίπου το ένα τρίτο προορίζεται για μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Εργασιακά ζητήματα

Εν τω μεταξύ, στην πολύπαθη Ιταλία υπήρξε «πάγωμα» όλων των απολύσεων για όλους τους εργαζόμενους για δύο μήνες, ανεξάρτητα από τον τύπο της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των απολύσεων για οικονομικούς λόγους.

Επίσης, για όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται από το σπίτι δόθηκε μπόνους μισθών ύψους 100 ευρώ τον Μάρτιο σε όλους τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται σε τομείς μη τεχνολογικά προσαρμοσμένους με ανώτατο όριο εισοδήματος τα 40.000 ευρώ.

Επίσης, δόθηκαν 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διατήρηση της απασχόλησης και για την υποστήριξη των ανέργων.

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία προχώρησαν σε μείωση φόρων και εισφορών κατά 2,4 δισ. ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σοβαρά στους τομείς εστίασης, της διασκέδασης, του τουρισμού και του ελεύθερου χρόνου, των μεταφορών, των εστιατορίων και των μπαρ, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της οργάνωσης εκδηλώσεων και για όλες τις επιχειρήσεις κάτω των 2 εκατομμυρίων ευρώ:

* Αναστολή των πληρωμών ΦΠΑ και των εισφορών τον Μάρτιο.

* 60% φορολογική ελάφρυνση των εμπορικών μισθωμάτων.

* 50% φοροαπαλλαγή για έξοδα υγειονομικού χαρακτήρα.

* Μη φορολογική επιβάρυνση όλων των δωρεών για τον Covid-19.

* Αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών και φορολογικών δηλώσεων.

Είναι γεγονός ότι η υγειονομική κρίση στην Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όμως σε οικονομικούς όρους η γειτονική χώρα διαθέτει και πολύ υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (δεύτερη μετά τη χώρα μας στην Ευρωζώνη), ενώ και το επίπεδο το δημοσιονομικό βρίσκεται σε προβληματικό σημείο.

Ελάχιστη ρευστότητα

Για την Ελλάδα, ερωτήματα προκαλεί το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης επιχειρήσεων από την πλευρά του Δημοσίου. Στη σύγκριση που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο, το επίπεδο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης φτάνει μόλις το 1 δισ. ευρώ ή αλλιώς 0,5% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο είναι σαφές πως δεν επαρκεί και θα χρειαστούν πολύ περισσότερα πράγματα να γίνουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίστοιχη αξιοποίηση πόρων φτάνει το 15,1%, ενώ στη Γερμανία 32,2%. Βεβαίως και πρόκειται για ισχυρότερες οικονομίες, όμως, για παράδειγμα, η Δανία «δίνει» το 3% του ΑΕΠ για επιπλέον ρευστότητα, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL