Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP / "Ανοιχτός σε όλες τις επιλογές" ο Ντομπρόβσκις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΕΝΟΨΕΙ EUROGROUP / "Ανοιχτός σε όλες τις επιλογές" ο Ντομπρόβσκις

Την ανάγκη “συντονισμένης” ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση του κορωνοϊού επισημαίνουν Eυρωπαίοι αξιωματούχοι ενόψει του Eurogroup της Τρίτης.

Όπως όλα δείχνουν, η έκδοση ευρωομολόγου, που ούτως ή άλλως αντικρούεται μέχρι στιγμής από τη Γερμανία και την Ολλανδία, χωρίς να φεύγει από το τραπέζι, απομακρύνεται τουλάχιστον χρονικά, ενώ αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις ανάλογου μεγέθους.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα "La Repubblica", ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς εάν η Ένωση τάσσεται υπέρ της χρήσης ευρωομολόγων δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όλες τις επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές, χρειαζόμαστε μια φιλόδοξη, συντονισμένη και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση» είπε ο Β. Ντομπρόβσκις. Κατά τον ίδιο, είναι «λογικό» να χρησιμοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ως η επόμενη γραμμή άμυνας, διότι είναι ήδη κεφαλαιοποιημένος, όμως χρειάζεται ένας «πραγματιστικός συμβιβασμός» για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί. «Μιας κάποιας μορφής όροι είναι νομικά απαραίτητοι, όμως δεν μιλάμε κλασικούς μακροοικονομικούς όρους» πρόσθεσε.

Επιμονή Ρέγκλινγκ

Από την πλευρά του, και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει σε χθεσινό άρθρο του σε 15 ευρωπαϊκές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και στην «Καθημερινή», την ανάγκη για μια κοινή και καλά συντονισμένη πολιτική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως εξηγεί, τουλάχιστον για φέτος, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να εκδηλωθεί μέσω της χρηματοδότησης από υφιστάμενους θεσμούς της Ε.Ε., όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του ΕSM, καθώς οι προτάσεις για τη δημιουργία νέων θεσμών χρειάζονται χρόνο. Κοιτάζοντας πέρα από φέτος, μπορούν να σχεδιαστούν πιο εκτεταμένες λύσεις που θα χρειαστούν για να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμψουν από το σοκ της πανδημίας, σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.

“Η δημιουργία νέου ευρωπαϊκού χρέους απαιτεί κεφάλαιο, εγγυήσεις ή καθορισμένα έσοδα και ένα λειτουργικό νομικό σύστημα και σύστημα διακυβέρνησης” αναφέρει, επισημαίνοντας ότι “ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα και εργαλεία που έχουν συγκεντρώσει μεγάλα ποσά με επιτυχία εδώ και χρόνια”.

Ιταλική εξαίρεση;

Ωστόσο, προσθέτει ότι “κοιτάζοντας πέρα από αυτό το έτος, μπορούν να σχεδιαστούν πιο εκτεταμένες λύσεις”. “Το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. θα επικεντρωθεί εκ νέου στην καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν. Θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη, για παράδειγμα, ποια κράτη - μέλη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα έντονες αρνητικές οικονομικές συνέπειες. Η Ιταλία πιθανόν να μην είναι καθαρός χρηματοδότης στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. κατά τα προσεχή λίγα χρόνια” υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL