Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Ο εξαφανισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Ο εξαφανισμένος πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Αναλυτικά η ανακοίνωση: ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

O EΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΒΑΖΕΙ ΠΛΑΤΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

Σε συνέχεια της μοναδικής, απαράδεκτης και για τα μάτια ανακοίνωσης της ΓΣΕΕ που κυκλοφόρησε 14 ημέρες μετά από την 1η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης μέσω της οποίας καταργήθηκε η υποχρέωση των ιδιωτών να δηλώνουν την εργασία στο ΕΡΓΑΝΗ και αποφασίστηκε η «ενίσχυση» των εργαζομένων με το φιλοδώρημα των 530 ευρώ, χθες ενημερωθήκαμε με δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ για το περιεχόμενο συνέντευξης του Προέδρου της Συνομοσπονδίας.

Με τις φράσεις που χαρακτηρίσαμε την απαράδεκτη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ έτσι χαρακτηρίζουμε και το άρθρο του Προέδρου της:

Απαράδεκτο και προκλητικό!

Το θράσος και η υποκρισία του περισσεύουν!

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για να δικαιολογήσει (ενώ την ίδια ώρα δεν τολμά να ηγηθεί των αγώνων του εργατικού κινήματος) την καρέκλα που κρατά.

Το άρθρο αυτό γράφτηκε για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου της εργασίας.

Το κυριότερο όμως είναι ότι με τα όσα ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ στην ουσία βάζει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

Ας αιτιολογήσουμε τους χαρακτηρισμούς.

Ισχυριζόμαστε ότι το άρθρο του είναι απαράδεκτο και προκλητικό, εμπεριέχει θράσος και υποκρισία και ότι γράφτηκε για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων ότι δήθεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς και για να κρατηθούν τα προσχήματα ότι δήθεν διαφωνεί με τις επιλογές τις κυβέρνησης γιατί:

Πρώτον: Αυτός που με βάση τη θεσμική του ιδιότητα πρώτος έπρεπε να έχει αντιδράσει από το πρώτο λεπτό στα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων επί 20 ημέρες δεν έχει βγάλει άχνα!! Γιατί;

Πού ήταν επί 20 ημέρες που έχουν παρθεί τόσες και τόσες αποφάσεις σε βάρος του κόσμου της εργασίας;

Πού ήταν επί 20 ημέρες που εκατομμύρια εργαζόμενοι και άνεργοι για μια φορά ακόμα αντιμετωπίζονται ως περισσευούμενοι;

Πού ήταν επί 20 ημέρες όταν η μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου πίσω από την άλλη παρέδιδε τους εργαζόμενους έρμαιο στις ορέξεις των εργοδοτών;

Δεύτερον: σε κοινή σύσκεψη με τους εργοδότες στο Υπουργείο Εργασίας συμφώνησε από τις 10 Μάρτη ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι».

Είναι ή δεν είναι πρόκληση ενώ έχεις συμφωνήσει σε αυτό να έρχεσαι σήμερα (μετά την κατακραυγή του κόσμου) να λες «οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να βάλουν πλάτη;»

Είναι ή δεν είναι εμπαιγμός;

Γιατί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έπρεπε να συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο και μάλιστα απ’ την πρώτη στιγμή; Και για να έρθουμε στη «λογική» κάποιων που για να καλύψουν το συμβιβασμό τους εμφανίζονται δήθεν ως υπεύθυνοι συνδικαλιστές ρωτάμε: Γιατί δεν μπορούσε να πει στον υπουργό: «Οι εργαζόμενοι χρόνια τώρα συνθλίβονται απ’ τις μνημονιακές πολιτικές, ξέχασέ το. Ειδικά για το α’ δίμηνο το κόστος να το καλύψει πλήρως η κυβέρνηση και μετά, αν συνεχιστούν τα μέτρα, βλέπουμε».

Πόσο δύσκολο ήταν να έχει την παραπάνω θέση και στάση αφού μάλιστα γνωρίζει ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα απ’ τη κυβέρνηση μιας και βρήκε το «μαξιλάρι» των 37 δις από την προηγούμενη;

Τρίτον: Πέρα από ανέξοδες γενικόλογες διαπιστώσεις λες και είναι σχολιαστής των δελτίων των οκτώ, ξεχνώντας ότι είναι ο Πρόεδρος των εργαζομένων, δεν μας λέει:

Συμφωνεί με το φιλοδώρημα των 530 ευρώ το μήνα που αποφασίστηκε για 1.700.000 εργαζόμενους; Ναι ή όχι; Προφανώς ναι.

Συμφωνεί με το να δοθεί το δώρο του ΠΑΣΧΑ τον Ιούνιο; Προφανώς ναι.

Συμφωνεί με την εκ περιτροπής εργασία αρκεί να μην είναι για 6 μήνες αλλά για ένα με ενάμιση μήνα και παράταση εάν χρειαστεί; Προφανώς ναι.

Μέσα στο κείμενο της συνέντευξής του αλληλοαναιρείται γιατί ενώ σε ένα της σημείο λέει ότι πρέπει να απαγορευτούν «όχι μόνο οι απολύσεις αλλά και η επιβολή ευελιξιών» σε άλλο σημείο ξεκάθαρα αναφέρει:

«Ως ΓΣΕΕ την τελευταία δεκαετία, σε καθημερινή βάση υπενθυμίζουμε στις Κυβερνήσεις –και στην παρούσα- τη θεμελιώδη αρχή ότι οι περιορισμοί στα εργατικά δικαιώματα, ειδικά όταν επιβάλλονται σε κατάσταση ανάγκης, οφείλουν να αποτελούν κατ’ εξαίρεση μέτρο, να είναι περιορισμένης διάρκειας και να συνοδεύονται από κατάλληλες και επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των όρων διαβίωσης των εργαζομένων».

Πρόεδρε, τι ισχύει από τα δύο; Και ποιες είναι οι εγγυήσεις που πήρατε για την προστασία των όρων διαβίωσης των εργαζομένων;

Tα 530 ευρώ; Από την παραπάνω φράση είναι ολοφάνερο ότι συμφωνείτε αρκεί να είναι περιορισμένης διάρκειας. Μα πόσο «αφελής» πρέπει να είστε….

Όσο δε για τους άνεργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους δεν διαβάσαμε ούτε λέξη στο άρθρο του Προέδρου.

Προφανώς γι αυτόν δεν υπάρχουν. Επιβεβαιώνει έτσι όσους λένε ότι όταν οι αποδοχές σου είναι δυσθεώρητες πώς να νοιώσεις τον άνεργο πώς να νοιώσεις αυτόν που θα πάρει τα ψίχουλα των 530 ευρώ…

Τέλος, πριν περάσουμε στον σημαντικότερο χαρακτηρισμό – κατηγορία που του προσάπτουμε εδώ και χρόνια μια ακόμα επιβεβαίωση ότι αυτό το άρθρο το έγραψε για να ρίξει στάχτη στα μάτια και να ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι δήθεν ενδιαφέρεται είναι το ότι ενώ λέει απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση ότι «δε θ’ ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές», δεν μας λέει κουβέντα με ποιο τρόπο σκέπτεται να τις σταματήσει.

Πρόεδρε της ΓΣΕΕ, εδώ και 2 μήνες εξελίσσεται ένα όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Εδώ και 2 μήνες τα εργασιακά δικαιώματα κατακρεουργούνται ακόμα πιο πολύ.

Η κυβέρνηση προχωρά αμέριμνη στην ισοπέδωση κάθε εργατικού δικαιώματος. Μέχρι και εκ περιτροπής εργασία στην μερική απασχόληση εξήγγειλε ο κ. Βρούτσης!!

Στα σούπερ μάρκετ, στα ΚΤΕΛ, στη δημόσια συγκοινωνία, στον τουρισμό, στην εμπορευματική μεταφορά – σημαντικό και εντελώς απαραίτητο κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα -, στα courier στα delivery και σε δεκάδες άλλους χώρους και επαγγέλματα οι εργαζόμενοι συνθλίβονται και κινδυνεύουν. Οι ενοικιαζόμενοι/εργολαβικοί παραμένουν αόρατοι για την κυβέρνηση και τη ΓΣΕΕ.

Εσείς που είστε; Δεν τα βλέπετε;

Η δήλωσή σας «δεν θ’ ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές» συνοδευόμενη μάλιστα με βαρύγδουπες φράσεις για άλλοθι περί εργοδοτικών σαρκοφάγων και αρπακτικών, μόνο γέλια προκαλεί…

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση θα σταθούμε στην κυριότερη κατηγορία που προσάπτουμε στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ότι δηλαδή με τα όσα ΔΕΝ ΛΕΕΙ και δεν αναδεικνύει, στην ουσία βάζει πλάτη στην Κυβέρνηση.

Ναι έτσι είναι.

Έτσι είναι γιατί με τη στάση του και όσα ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ (γι’ αυτό άλλωστε είναι ο αρεστός του συστήματος και γι’ αυτό του έκαναν το συνέδριο προσφέροντάς του την αμέριστη αστυνομική βοήθεια) δεν αφυπνίζει και δεν πάει μπροστά την συνείδηση των εργαζομένων.

Πρόεδρε της ΓΣΕΕ,

Ο ρόλος σου δεν είναι απλά να περιγράφεις τα γεγονότα.

Πρώτιστος ρόλος σου (αλλά εσύ τον αρνείσαι πεισματικά γιατί αυτό το φορτίο είναι βαρύ και απαιτεί σύγκρουση προσωπική με το σύστημα) είναι να αφυπνίσεις τους εργαζόμενους, είναι να τους δώσεις να καταλάβουν ότι την ώρα που τους εκμεταλλεύονται βάναυσα λέγοντάς τους ότι δεν γίνεται αλλιώς, όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη, την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι θησαυρίζουν σε βάρους του και σε βάρος του λαού χωρίς να βάζουν σεντς από τα δισεκατομμύρια τους.

Ο ρόλος σου είναι να αναδεικνύεις το πόσο ταξικές και άδικες είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων.

Με λίγα λόγια την ώρα που ξεσκίζουν τις σάρκες των εργαζομένων, εάν ήθελες να το αποτρέψεις νύχτα μέρα έπρεπε να μιλάς για δις  κέρδη των τραπεζών, για τα δις κέρδη των χρηματιστών, για τα δις κέρδη των εφοπλιστών, για τα δις κέρδη των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Αλήθεια πρόεδρε της ΓΣΕΕ, όλοι αυτοί που έχουν θησαυρίσει σε βάρος του κόσμου της εργασίας τι είδους πλάτη έβαλαν; Καμία απολύτως. Γιατί δεν μιλάς γι’ αυτό;

Απεναντίας μοίρασαν απλόχερα χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Πρόεδρε της ΓΣΕΕ,

Όταν δεν θέλεις να περάσουν πολιτικές σε βάρος του κόσμου της εργασίας αναδεικνύεις το ταξικό χάσμα που υπάρχει και την αδικία που συντελείται σε βάρος του.

Αναδεικνύεις την υποκρισία της κυβέρνησης ότι δήθεν δεν περισσεύει κανείς.

Αναδεικνύεις ότι αυτό το όλοι μαζί είναι κάλπικο, είναι ψεύτικο.

Πώς θα είμαστε όλοι μαζί όταν εκατομμύρια εργαζομένων θα βουτηχτούν ακόμα πιο βαθιά στην απόγνωση και την απελπισία;

Πώς θα είμαστε όλοι μαζί όταν εκατομμύρια εργαζομένων και μακροχρόνια άνεργων σπρώχνονται ακόμα πιο πολύ στο περιθώριο της ζωής;

Πρόεδρε της ΓΣΕΕ,

Ο ρόλος σου στην ταξική κοινωνία που ζούμε είναι με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και να αναδεικνύεις τι γίνεται σε βάρος του.

Έτσι αφυπνίζεις τον κόσμο.

Έτσι τον σηκώνεις από τον καναπέ.

Έτσι γεμίζεις τις πλατείες και τους δρόμους με τα εκατομμύρια του κόσμου της εργασίας και έτσι αποτρέπεις και ανατρέπεις αυτές τις άθλιες βάρβαρες ταξικές πολιτικές.

Για να το κάνεις όμως αυτό πρέπει να νοιώθεις και να σέβεσαι την τάξη που υπηρετείς.

Εσύ δεν τη σέβεσαι.

Η στάση σου 9 χρόνια τώρα και κυρίως στο Δημοψήφισμα το αποδεικνύει.

Πρόεδρε της ΓΣΕΕ,

ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ.

ΣΤΑΣΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΡΘΙΟΣ Ή ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL