Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Αυστηρότεροι όροι για τη φοροέκπτωση του 25%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρότεροι όροι για τη φοροέκπτωση του 25%

Σε σοβαρές αλλαγές, και πάντως με πιο αυστηρό πρόσημο, σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες στις οποίες είχε προβεί η κυβέρνηση, προχώρησε χθες το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με το μέτρο της έκπτωσης σε ποσοστό ίσο με 25% των φορολογικών οφειλών οι οποίες εξοφλούνται εμπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, από τις χθεσινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, προκύπτει ότι:

- Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές τους οι οποίες λήγουν έως το τέλος Μαρτίου.

- Εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο των φορολογικών οφειλών του Μαρτίου εμπρόθεσμα, τότε για τις ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές μπορούν να καταβάλουν το 75% της δόσης του Απριλίου.

- Όσον αφορά δε τον ΦΠΑ που είναι πληρωτέος τον Απρίλιο θα πρέπει να εξοφληθεί στο σύνολό του, αλλά το 25% αυτού θα συμψηφιστεί στο μέλλον με άλλες φορολογικές οφειλές.

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η επιχείρηση να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας

Οι αρχικές εξαγγελίες

Θα πρέπει να σημειωθεί εν προκειμένω ότι στην αρχική του παρουσίαση το μέτρο αφορούσε σε έκπτωση κατά 25% των φορολογικών οφειλών εφόσον αυτές εξοφληθούν εμπρόθεσμα, με την εξαίρεση του ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι αρχικές εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ήταν περισσότερο ευνοϊκές για τους φορολογούμενους και πάντως άμεσου ταμειακού οφέλους για τους ίδιους και έτσι εύλογα είχαν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών επιχειρήσεων που παρά την κρίση διέθεταν μια κάποια ευχέρεια όσον αφορά την ταμειακή τους διαχείριση. Και τούτο καθώς μέσω της χορηγούμενης έκπτωσης για την κάλυψη φορολογικών οφειλών μπορούσαν να μειώσουν αισθητά το φορολογικό τους κόστος. Όμως, οι τελικές αποφάσεις, έτσι όπως αυτές προέκυψαν από τις χθεσινές ανακοινώσεις, μεταθέτουν το όφελος για τους φορολογούμενους στο μέλλον και έτσι, ουσιαστικά, καλούν τις επιχειρήσεις να καταβάλουν το σύνολο των φορολογικών τους οφειλών στο 100% για τον μήνα Μάρτιο και να μεταφέρουν όφελος από την έκπτωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο μέλλον.

Αν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση οφείλει να καταβάλει έως 31 Μαρτίου (δηλαδή σήμερα) φορολογικές οφειλές ύψους 10.000 ευρώ και άλλα 10.000 ευρώ στο τέλος Απριλίου, τότε:

Πρώτον, θα πρέπει να εξοφλήσει το σύνολο των 10.000 ευρώ του Μαρτίου.

Δεύτερον, όσον αφορά τον Απρίλιο, θα τύχει της έκπτωσης κατά 25% μόνο για την πληρωμή δόσης ρυθμισμένης οφειλής. Το 25% του ποσού ΦΠΑ που είναι πληρωτέο τον Απρίλιο θα μπορεί στο μέλλον να συμψηφιστεί με φορολογικές οφειλές.

Οι τρεις νέες κατηγορίες επιχειρήσεων που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης

Τρεις νέες κατηγορίες Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σχετικά χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι οι μέχρι τούδε ανακοινωθέντες ΚΑΔ καλύπτουν πλέον το 76% των επιχειρήσεων. Οι νέες κατηγορίες ΚΑΔ που εντάσσονται από τον Απρίλιο είναι με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις οι εξής:

Πρώτη κατηγορία: Σε αυτήν υπάγονται μεσιτικά γραφεία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, κατασκευή κτηρίων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, χρωματισμοί, επενδύσεις δαπέδων κ.λπ., κατασκευή ιστοσελίδων, διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες προγραμματισμού κ.λπ., καθαρισμός κτηρίων, καθαριστήρια ρούχων, λιανικό εμπόριο αρτοσκευασμάτων, κτηνίατροι, κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία, επισκευή και συντήρηση εξοπλισμού, ενοικίαση μηχανημάτων, λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές (λαϊκές και δημοτικές αγορές), δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων και φύλαξη.

Δεύτερη κατηγορία: Στην κατηγορία αυτή υπάγονται η βιομηχανία, το χονδρεμπόριο, ασφάλιση και άλλες υπηρεσίες. Τόσο στην κατηγορία αυτή όσο και την προηγούμενη τα πλεονεκτήματα που παρέχονται για στήριξή τους είναι η τετράμηνη αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων με έκπτωση σε ποσοστό ίσο με 25% για εμπρόθεσμης καταβολής. Επιπλέον για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας του Απριλίου παρέχεται έκπτωση σε ποσοστό επίσης 25% σε εμπρόθεσμη καταβολή, η οποία θα συμψηφισθεί με μελλοντικές οφειλές. Προϋπόθεση, όπως έγινε σαφές από το υπουργείο Οικονομικών, είναι η καταβολή των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Επίσης για επαγγελματίες και εργαζόμενους προβλέπεται η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται η εμπορία και η διανομή ρεύματος και φυσικού αερίου, πρατήρια καυσίμων, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους. Για τον κλάδο εμπορίας και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνονται και διευκολύνσεις ρευστότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL