Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΟΜ Δικηγόροι ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλουμε τον εμπαιγμό των Δικηγόρων και την αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΜ Δικηγόροι ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλουμε τον εμπαιγμό των Δικηγόρων και την αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ Αθήνας - Πειραιά για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τον Δικηγορικό Σώμα:

Η πρωτόγνωρη πανδημία λόγω του SARS-CoV-2 και η προκληθείσα υγειονομική κρίση μας αφορά όλους και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί συλλογικά και ατομικά. Τα περιοριστικά μέτρα  που ορθώς έχουν ληφθεί, έχουν νεκρώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας δίχως να μπορεί να γίνει πρόβλεψη ούτε για τη διάρκειά τους αλλά ούτε και για την έκταση των δυσμενών οικονομικών συνεπειών, οι οποίες θα συνεχιστούν και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Το δικηγορικό επάγγελμα και ιδίως ο μέσος δικηγόρος  έχει πληγεί καίρια από την εκ του νόμου αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων και των περιοριστικών μέτρων που η Πολιτεία επέβαλε, μέτρα τα οποία δεν επιτρέπουν δικαστικές αλλά ούτε και εξώδικες εργασίες, εξωθώντας μας να διατηρήσουμε τα γραφεία  μας κλειστά, ευθυγραμμιζόμενοι κατά τούτο με την «ατομική ευθύνη» που επανειλημμένως μας νουθετείται.

Αξιοσημείωτο είναι να τονισθεί,  πως σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους στον τομέα δικαιοσύνης, είμαστε ο μοναδικός κλάδος που υφιστάμεθα τέτοια ανεπανόρθωτη βλάβη. Επιπρόσθετα,  αποτελούμε πάλι την «φωτεινή» μοναδική εξαίρεση και μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους εκτός από εμάς.

Η κυβέρνηση αρχικά, δια στόματος Πρωθυπουργού και εν συνεχεία από τους συναρμόδιους Υπουργούς, αναγνώρισε  την ανωτέρω αυτονόητη κατάσταση, εντάσσοντάς μας στους πληττόμενους κλάδους, αποζημιώνοντάς μας με ένα πενιχρό βοήθημα των 800 ευρώ για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου (535 μηνιαίως), ποσό το οποίο δεν καλύπτει ούτε τις ασφαλιστικές μας εισφορές αλλά ούτε και το ενοίκιο, υποχρεώσεις από τις οποίες δεν απαλλαχθήκαμε αλλά αναστάλθηκαν για τον Σεπτέμβρη.

Με έκπληξή μας, και σε λιγότερο από 48 ώρες, ο Υπουργός αναίρεσε τις δηλώσεις του, δηλώσεις άλλων Υπουργών αλλά και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού εξαιρώντας μόνο το δικηγορικό σώμα και δίχως καμία αιτιολογία από την καταβολή έστω και αυτού του  πενιχρού βοηθήματος.

Κατ’ αυτόν τον ντροπιαστικό τρόπο που αποτελεί εμπαιγμό προς το δικηγορικό σώμα, αφενός μας έθεσε εκτός του ελλιπούς προστατευτικού πλαισίου και αφετέρου ενίσχυσε μία κίβδηλη εικόνα για τον μέσο δικηγόρο ότι δήθεν αποτελεί την ελίτ και διαθέτει οικονομική άνεση, εικόνα που προσιδιάζει σε προμνημονιακές εποχές και πόρρω απέχει από την πραγματικότητα του καθημερινού μόχθου και του μεροκάματου.

Η ανωτέρω συμπεριφορά αποτελεί πράξη κοινωνικής αναλγησίας απέναντι σε έναν κλάδο, ένα μεγάλο τμήμα του οποίου, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. 

Είναι προφανές πως οι λόγοι εξαίρεσης των δικηγόρων αλλά και των ασκούμενων δικηγόρων από το ισχνό βοήθημα δεν μπορεί να είναι οικονομικοί, και τούτο διότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αφενός την ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ και αφετέρου το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δις ευρώ που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ξοδέψει το 10% του ΑΕΠ τους κατά μέσο όρο για την υγειονομική κρίση, η παρούσα Κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει το 2,6% του ΑΕΠ.

Οι λόγοι που ώθησαν την Κυβέρνηση να εξαιρέσει τον κλάδος μας και κάθε πληττόμενο κλάδο δεν είναι οικονομικοί. Είναι δυστυχώς ιδεολογικοί και αντανακλούν την δικής της αντίληψη περί «ατομικής ευθύνης» του πολίτη,  σύμφωνα με την οποία οι πολίτες έχουν κυρίως ατομικές ευθύνες και υποχρεώσεις, και ελάχιστα δικαιώματα. 

Όταν ο κυβερνητικός σχεδιασμός βασίζεται στην επίκληση των «ατομικών ευθυνών των πολιτών» αλλά επουδενί του κράτους, όταν πατάει στο φιλότιμο και στην κοινωνική μας ευαισθησία, τότε μάλλον δεν υπάρχει σχεδιασμός.

Για το δικηγορικό σώμα, που διαχρονικά επιδεικνύει την κοινωνική του ευαισθησία, η εξαίρεσή του από μέτρα στήριξης δεν είναι πρωτίστως θέμα οικονομικό, αλλά κυρίως ηθικό και ζήτημα αξιοπρέπειας, και ως τέτοιο δεν μπορεί  να γίνει ανεκτό από το δικηγορικό σώμα.

Κατόπιν τούτων

-ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ και την αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντί τους, καλώντας την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανακαλέσει την άδικη απόφασή της

-Προτείνουμε να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση με εισοδηματικά κριτήρια στους άμισθους δικηγόρους και ασκούμενους μέσω του ΟΑΕΔ, υπέρ του οποίου οι δικηγόροι στο σύνολό τους (έμμισθοι και άμισθοι) καταβάλλουν εισφορές εδώ και μια δεκαετία περίπου.

-Να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους επαρχιών με εισοδηματικά κριτήρια μέσω του ΛΕΔΕ, υπέρ του οποίου υφίσταται για τα μέλη του παρακράτηση 5% επί της αξίας των γραμματίων προείσπραξης ασφαλιστικών εισφορών που εκδίδει για κάθε παράσταση ο οικείος Δικηγορικός Σύλλογος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL