Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η αδυναμία διαχείρισης του υπουργείου Ανάπτυξης - Σε καθεστώς περιορισμού αλλά όχι αναστολής των δραστηριοτήτων τους οι εταιρείες διαχείρισης οφειλών * Συνεχίζεται η αισχροκέρδεια καθώς δεν υπάρχει απόφαση επιβολής ανώτατης τιμής / Χωρίς «λουκέτο» οι εισπρακτικές, χωρίς «πλαφόν» τα προϊόντα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η αδυναμία διαχείρισης του υπουργείου Ανάπτυξης - Σε καθεστώς περιορισμού αλλά όχι αναστολής των δραστηριοτήτων τους οι εταιρείες διαχείρισης οφειλών * Συνεχίζεται η αισχροκέρδεια καθώς δεν υπάρχει απόφαση επιβολής ανώτατης τιμής / Χωρίς «λουκέτο» οι εισπρακτικές, χωρίς «πλαφόν» τα προϊόντα

Τελικά, ούτε «λουκέτα» μπήκαν στις εισπρακτικές εταιρείες, όπως είχε δηλώσει από την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, αλλά ούτε και κάποιο «πλαφόν» σε τιμές προϊόντων, όπως μάσκες και αντισηπτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αισχροκέρδεια κατά των πολιτών σε πολλές περιπτώσεις

Όπως έγινε χθες γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τα νέα οικονομικά μέτρα, σε καθεστώς περιορισμού αλλά όχι αναστολής των δραστηριοτήτων τους τίθενται οι εταιρείες διαχείρισης οφειλών και οι εισπρακτικές εταιρείες.

Βέβαια, πριν δύο ημέρες είχε δηλώσει τα εξής, μιλώντας στο Blue Sky: «Κλείνουν οι εισπρακτικές εταιρείες. Αναστέλλεται η λειτουργία τους για όσο διαρκεί η καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Δεν νοούνται ενοχλήσεις σε τέτοια περίοδο για χρέη. Η οικονομία σταμάτησε, οπότε αυτές οι εβδομάδες είναι ως μη γενόμενες. Ευχόμαστε βέβαια να κρατήσει όσο λιγότερο γίνεται». Είναι να απορεί κανείς... Βέβαια, όπως ενημέρωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι καταγγελίες περί συνεχών οχλήσεων συνεχιστούν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμη δραστικότερα μέτρα όσον αφορά τόσο τις εισπρακτικές εταιρείες, που είναι σε εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο, όσο και τις δικηγορικές εταιρείες, που λόγω νομοθετικής παραλείψεως του παρελθόντος δεν είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο.

Οι... προφορικές συμφωνίες

Από εκεί και πέρα, οι κύριοι Σταϊκούρας και Γεωργιάδης είπαν ότι ήρθαν σε κάποια συμφωνία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τα εξής τρία ζητήματα:

* Αναστέλλεται για τρεις μήνες -κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δανειολήπτη- η καταβολή των δόσεων απ’ όλους όσοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι, δικαιούνται του επιδόματος των 800 ευρώ. Μετά τη χορήγηση της τρίμηνης αναστολής, δεν δικαιολογείται άλλο τηλεφώνημα.

* Προτείνονται εξατομικευμένες λύσεις σε δανειολήπτες που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, βασισμένες στο οικονομικό προφίλ του καθενός, ιδιώτη ή επιχείρησης, και προσφέρεται η δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.

* Αναστέλλεται για συγκεκριμένο διάστημα κάθε επικοινωνία με δανειολήπτες που επικαλούνται αποδεδειγμένο σοβαρό και πραγματικό πρόβλημα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους.

Τι θα γίνει με τηντρίμηνη αναστολή πληρωμών;

Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι τι θα γίνει μετά την τρίμηνη αναστολή πληρωμών. Ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει τρεις δόσεις μαζί με την τότε τρέχουσα; Και ποιος θα βρεθεί σε θέση να ανταποκριθεί στοιχειωδώς, μετά το ευκταίο πέρας αυτής της κρίσης που βιώνουμε; Και πώς θα προστατευτεί όταν συνδυαστικά με το μέτρο -αναστολή σύμβασης εργασίας για να λάβει ο εργαζόμενος μόνο 800 ευρώ από το κράτος με διασφάλιση μόνο μιας επιπλέον εργασίας- ενδέχεται να αντιμετωπίσει την ανεργία; Την ίδια ώρα, δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποια απόφαση για ακύρωση ή έστω αναβολή της λήξης του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία. Η ημερομηνία είναι η 30ή Απριλίου. Όσο δεν λαμβάνεται κάποια απόφαση επιτείνεται η ανησυχία στους πολίτες για το τι μέλλει γενέσθαι, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής και εργασιακής ασφυξίας

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, όλο το πλαίσιο σε σχέση με τα... τηλεφωνήματα βασίζεται σε μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, χωρίς να υπάρχει κάποιου τύπου νομική διασφάλιση για την καθολική τήρηση ή να προκύπτει -μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές- κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Μέχρι στιγμής, βρίσκεται στη σφαίρα των παραινέσεων, όπως έγινε και στην περίπτωση των απολύσεων. Πρόκειται για κυβερνητικές παραινέσεις, συστάσεις, απευθύνσεις, αλλά όχι στιβαρές αποφάσεις αποτροπής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, για να συνεχιστεί η κουλτούρα πληρωμών, όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση θα πρέπει να πληρώνουν τις δόσεις τους.

Παραμένει η αισχροκέρδεια

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, όπως στα αντισηπτικά και στις μάσκες, δεν υπάρχει κάποια απόφαση επιβολής ανώτατης τιμής, όπως ζητάει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους και την επόμενη εβδομάδα θα «πέσουν» τα πρώτα πρόστιμα για αισχροκέρδεια. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο θέμα της επάρκειας, ρίχνοντας ευθείες βολές προς το λιανεμπόριο, ότι δεν τηρεί την οδηγία για τρεις συσκευασίες ανά καλάθι. Μάλιστα, όπως είπε, προχθές το πρωί, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, υπήρχε επάρκεια στην αγορά, αλλά το απόγευμα εξανεμίστηκε. Βέβαια, τόνισε ότι δεν τηρήθηκε η οδηγία περιορισμού διάθεσης ανά άτομο, προειδοποιώντας ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και οι ανάλογες κυρώσεις. Πέραν των συνεχόμενων προειδοποιήσεων, θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξουν και συγκεκριμένες αποφάσεις σε μια σειρά από ζητήματα.

Τέλος, και σε σχέση με τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού έως 3 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μετά από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει έως 6 δισ. ευρώ. Βέβαια, υπάρχει μεγάλη αναμονή για τα κριτήρια και ποιους εντέλει θα αφορά, καθότι αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα νεφέλωμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL