Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Μέτρα κατώτερα των περιστάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτρα κατώτερα των περιστάσεων

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα πρώτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης τόσο σε πλήθος εργαζομένων όσο και μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να παρουσιάσει ένα επιπρόσθετο πακέτο το οποίο θα εξειδικεύσει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, «άδειαζε» τους υπουργούς Σταϊκούρα, Γεωργιάδη και Βρούτση, οι οποίοι 24 ώρες πριν είχαν παρουσιάσει μια de facto ανεπαρκή δέσμη παρεμβάσεων, δικαιώνοντας -εν μέρει ακόμη- την οξύτατη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι την ώρα που απηύθυνε το μήνυμά του, οι υπουργοί της κυβέρνησης περιέφεραν ως τρανή επιτυχία την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ. Πρώτα απ' όλα, η παραπάνω ενέργεια είναι πανευρωζωνική, λόγω των εξελίξεων, και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και δευτερευόντως δεν αγγίζει το μεγαλύτερο μέρος την πολιτών. Η ΕΚΤ βοηθάει όλες τις χώρες. "Αυτό που μας δίνει αέρα είναι το μαξιλάρι που ο Κ. Μητσοτάκης αποσιωπά» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε κοινή τους δήλωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας τόνισαν: "Καλούμε τη Ν.Δ. να πάψει να εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά ένα καταστροφικό γεγονός για μικροκομματικό όφελος - όπως η άστοχη απόπειρα να πιστωθεί το Pandemic Emergency Purchase Program της ΕΚΤ για όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της Ευρωζώνης" τονίζουν. Φυσικά το πακέτο της Λαγκάρντ δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμο, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, το οποίο ήταν εμφανές ότι θα οξυνθεί.

Πίσω από τις εξελίξεις

Γι' αυτό και ο Κ. Μητσοτάκης... σύρθηκε πίσω από τις εξελίξεις σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, χωρίς και πάλι να ανακοινώσει ένα συνολικό μακρόπνοο σχέδιο, ενώ παράλληλα τα επιπρόσθετα μέτρα δεν αγγίζουν το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων και αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάποιες, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα, ενώ οι τράπεζες θα αποκτήσουν «φθηνότερη» χρηματοδότηση με την ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν κάποια στιγμή να δίνουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δεν επιτέλεσαν τον ρόλο τους, ούτε μετά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις τρισήμισι χρόνων (υπάρχει και ο αλησμόνητος Νόμος Αλογοσκούφη του 2008).

Σε κάποιον βαθμό φαίνεται να καθησυχάστηκαν προς ώρας οι αγορές, αλλά δεν συνέβη το ίδιο με τους πολίτες...

Ευ. Τσακαλώτος: "Μένουν να γίνουν πολλά..."

Την έλλειψη σοβαρότητας με την ταυτόχρονη ύπαρξη προχειρότητας στην κυβέρνηση κατέδειξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν ξέρω τι δείχνει μεγαλύτερη προχειρότητα της κυβέρνησης. Το ότι κατηγορεί το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συγκρίνει 'μήλα με πορτοκάλια' και βγαίνει το βράδυ ο πρωθυπουργός και λέει ότι η ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επιτρέπει την αύξηση των δημοσιονομικών μέτρων; Το ότι ο υπουργός Οικονομικών λέει το πρωί ότι εξετάζεται να μην καταβληθεί το δώρο Πάσχα και το απόγευμα κατηγορεί εμένα για μαξιμαλισμό και λαϊκισμό και το βράδυ ο πρωθυπουργός λέει ότι δώρο Πάσχα θα καταβληθεί (ανοίγοντας όμως ερωτήματα για το πότε) και αυξάνει τα δημοσιονομικά μέτρα;».

Παράλληλα, τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης «άκουσε έστω και μερικώς τα όσα του λέγαμε. Επικροτούμε την αλλαγή πορείας για το δώρο του Πάσχα».

Ωστόσο, τόνισε πως εργαζόμενοι και επιχειρήσεις χρειάζονται πολλά περισσότερα και κάλεσε την κυβέρνηση:

* Να ακυρώσει ως παράνομες τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που έγιναν αντί να περιοριστεί στην καταβολή επιδόματος στις χιλιάδες των ανθρώπων που απολύθηκαν.

* Να προχωρήσει σε πλήρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων.

* Να απαγορεύσει τη δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας.

* Να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα.

* Να αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

* Να παρέμβει προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς.

Και κατέληξε: «Ως ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουμε στην υπεύθυνη στάση που έχει ανάγκη η χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα σιωπούμε όταν βλέπουμε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι κατώτερα τον περιστάσεων».

Ν. Παππάς - Γ. Τσίπρας: Οι ανάγκες χώρας και κοινωνίας υπερβαίνουν κατά πολύ τα μέτρα

Το γεγονός ότι η Ελλάδα υπολείπεται... έτη φωτός έναντι των προγραμμάτων που ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές χώρες κατέδειξαν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής Γιώργος Τσίπρας. «Την ώρα που όλες οι χώρες εξαγγέλλουν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους (πρόγραμμα 15% του ΑΕΠ της η Βρετανία, 20% του ΑΕΠ τους η Ισπανία και η Ιταλία, 15% η Γερμανία, 12% η Γαλλία, 1,2 τρισ. δολαρίων οι ΗΠΑ. Προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στη Γερμανία)», σημείωσαν, στην Ελλάδα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι ύψους 2,6% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι «πρόκειται για αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα».

Κατά τους ίδιους είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί «ένα συνολικό σχέδιο εθνικής σωτηρίας, ένα σχέδιο εγγυοδοσίας και δανειοδότησης για όλη την ελληνική οικονομία. Ένα 'σχέδιο Ηρακλής' αυτή τη φορά για επιχειρήσεις, που θα εξασφαλίσει πως δεν θα κλείσει καμία επιχείρηση και δεν θα γίνει καμία απόλυση, όπως είναι το σύνθημα σε όλη την Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL