Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αδειασμα Σταϊκούρα από Μητσοτάκη μετά τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ / Πάσχα χωρίς δώρο για μισό εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδειασμα Σταϊκούρα από Μητσοτάκη μετά τις προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ / Πάσχα χωρίς δώρο για μισό εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Πάσχα χωρίς το δώρο θα κάνουν για πρώτη φορά ύστερα από 40 χρόνια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποσυνδέει, τουλάχιστον για μισό εκατομμύριο απασχολούμενους, την καταβολή του από τις πάγιες χρονικές προθεσμίες της Μεγάλης Τετάρτης.

Το πότε ακριβώς θα καταβληθεί το δώρο αναμένεται να ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα θερινής αδείας, αλλά θα συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες προτού ανακοινωθεί κάτι οριστικό.

Σημαντικό ρόλο πάντως εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν για τη μερική αναδίπλωση της κυβέρνησης και τα αντανακλαστικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αιχμή των αντιδράσεών της τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών».

Έτσι, κατόπιν αυτών των αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του ότι «το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται», για να προσθέσει ωστόσο πως «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία».

Η αποσύνδεση της καταβολής του δώρου Πάσχα από την υποχρέωση καταβολής τους μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί μερική κυβερνητική αναδίπλωση, καθώς οι αρχικές της προθέσεις, όπως είχαν εκφραστεί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, παρέμεναν, ενδεχομένως και σκόπιμα, ασαφείς, αφήνοντας περιθώρια να ερμηνευθούν με κατά πολύ δυσμενέστερες εκδοχές.

Ο υπουργός είχε δηλώσει στην ΕΡΤ πως η κυβέρνηση εξετάζει το εάν θα δοθεί ή όχι δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Είχε πει συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση «θέτει υπό αξιολόγηση το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού".

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που είναι περίπου 500.000, βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια και καλούνται να περάσουν με τα 800 ευρώ του επιδόματος που θα καταβάλει η κυβέρνηση το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Τι ισχύει και γιατί προβλέπεται νέος νόμος

Να σημειωθεί ότι το δώρο του Πάσχα καταβάλλεται με Υπουργική Απόφαση του 1981, η οποία προβλέπει ότι το δώρο πρέπει να καταβάλλεται υποχρεωτικά. "Αν η κυβέρνηση εξετάζει την αναστολή του δώρου, τότε πρέπει να το κάνει με νέο νόμο και όπου δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση που να προβλέπει αυτοτελώς την καταβολή του δώρου" σημειώνουν ειδικοί περί τα εργασιακά εξηγώντας:

"Την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αφού τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο κατάργησης του δώρου, υπεγράφησαν αρκετές συλλογικές συμβάσεις που έβαζαν ως ξεχωριστό όρο την υποχρέωση καταβολής του. Ανάμεσά τους και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

Από ένα σημείο και μετά σταμάτησαν να συμπεριλαμβάνουν αυτόν τον όρο, καθώς σταμάτησε η συζήτηση για κατάργησή του. Συνεπώς, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, είναι πιθανό να αφορά αρκετούς εργαζόμενους που δεν έχουν στη σύμβασή τους ξεχωριστό όρο για το δώρο Πάσχα" σημειώνουν.

Αλ. Τσίπρας: Να μην διανοηθεί...

"Η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί τη μη καταβολή του δώρου Πάσχα, όπως άφησε να εννοηθεί χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών. Το κράτος, δεδομένης της κατάστασης, οφείλει να διασφαλίσει την καταβολή του δώρου κανονικά στο σύνολο των εργαζομένων" τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά με τη συμμετοχή και των τομεαρχών Οικονομίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά και Έ. Αχτσιόγλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL