Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κραχ στις αγορές με δυσπραγίες σε πραγματική οικονομία και δημόσια έσοδα

Πολλαπλό κρασάρισμα της ελληνικής οικονομίας - Μαζικές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων - Στις 309 μονάδες εκτοξεύθηκε το spread, καταβαραθρώθηκε ο δείκτης του χρηματιστηρίου με απώλειες 12,24% - UBS: Ξεχάστε τις αναβαθμίσεις

Μαύρα μαντάτα έρχονται από όλα τα βασικά πεδία της οικονομίας: την πραγματική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά με υστέρηση των εσόδων, αλλά και τις αγορές με κραχ στο χρηματιστήριο, που σε δύο μήνες έχει χάσει σχεδόν 50%, και «sell off» στα ομόλογα. Η ζοφερή εικόνα σχηματίζεται ανεξαρτήτως -τουλάχιστον ως προς τα πρώτα δύο πεδία- της πανδημίας, η οποία επηρεάζει τις αγορές και απλώς αναμένεται να συμβάλει στην επιδείνωση μιας ήδη προβληματικής κατάστασης.

Πάγος από την UBS

Την κακή εικόνα ήλθε να επισφραγίσει η νέα έκθεση της UBS, η οποία αναμένει λόγω κορωνοϊού πάγωμα των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας (οι οποίες, εάν πραγματοποιούνταν, θα μπορούσαν ενδεχομένως να φέρουν τα ελληνικά ομόλογα σε επενδυτική βαθμίδα) μαζί με μείωση των προοπτικών πιστοληπτικής ικανότητας τόσο της Ελλάδας όσο και της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Πέραν των αγορών, οι μεν αστοχίες της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής αντανακλώνται μεταξύ των άλλων και στην απόκλιση των φορολογικών εσόδων τον προηγούμενο μήνα, η δε αναιμική πραγματική οικονομία κατοπτρίζεται και στα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., με πιο πρόσφατα εκείνα που δείχνουν αισθητή μείωση, σε ποσοστό 5,7%, του δείκτη παραγωγής κατασκευών το τέταρτο του 2019.

Στις 309 μονάδες το spread

Όσον αφορά τις αγορές, κυριάρχησαν το χθεσινό «κραχ» του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά και η εκτόξευση της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πάνω από το όριο όχι μόνο του 2%, αλλά και του 2,50%, και συγκεκριμένα στο 2,57% από 1,75% στο προηγούμενο κλείσιμο. Και μάλιστα 24 ώρες μετά την απόφαση της FED για μείωση των επιτοκίων στο 0% για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο του δεκαπενθημέρου. Αυτό είχε αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το spread έναντι του γερμανικού bund στις 309 μονάδες βάσης.

Υστέρηση των φορολογικών εσόδων

Οι δημοσιονομικές αρρυθμίες κατεγράφησαν κιόλας μέσα στον Φεβρουάριο, και ειδικά στα έσοδα του προϋπολογισμού. Και τούτο, καθώς τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν υστέρηση 143 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Όμως και στο μέτωπο των δαπανών καταγράφηκε υστέρηση υψους 175 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 823 εκατ. ευρώ με απόκλιση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Καθώς η εικόνα αυτή αφορά τον τελευταίο μήνα πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, αναμένεται, όπως είναι ευνόητο, να επιδεινωθεί τον Μάρτιο.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πρώτο δίμηνο του 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.115 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 814 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 1.136 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 823 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 822 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών κρατικών εσόδων κατήλθε σε 7.549 εκατ. ευρώ, 476 εκατ. ευρώ ή 5,9% κάτω του στόχου ενώ τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατήλθαν σε 8.271 εκατ. ευρώ, 398 εκατ. ευρώ ή 4,6% κάτω του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 722 εκατ. ευρώ, 77 εκατ. ευρώ άνω του στόχου (645 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν 430 εκατ. ευρώ, 343 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου, εξαιτίας της υστέρησης στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.

Ειδικότερα τον Φεβρουάριο το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.636 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 270 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.011 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 249 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 387 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 301 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Φεβρουαρίου 2020 ήταν 375 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 21 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (396 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού κατήλθαν το δίμηνο στα 8.664 εκατ. Ευρώ,175 εκατ. ευρώ κάτω του στόχου (8.839 εκατ. ευρώ).

Πληρωμές για τόκους κατά 196 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2020 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 305 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των μειωμένων δαπανών στο σκέλος:

* Των πρόσθετων αποδοχών (οι οποίες περιλαμβάνονται στην κατηγορία παροχές σε εργαζομένους) κατά 330 εκατ. ευρώ, καθώς το 2019 η κατηγορία αυτή περιλάμβανε τις πληρωμές των εφάπαξ ποσών του Ν. 4575/2018.

* Των κοινωνικών παροχών κατά 158 εκατ. ευρώ, κυρίως διότι από τον Απρίλιο του 2019 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δίδεται ως επιχορήγηση στον ΟΠΕΚΑ.

Βουτιά στις κατασκευές

Πτώση 5,7% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του τέταρτου τριμήνου του 2018, έναντι μείωσης 8,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 με το 2017.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 36,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του τρίτου τριμήνου του 2019, έναντι αύξησης 31,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του τέταρτου τριμήνου του 2018 με το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ο εποχικά διορθωμένος δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του τρίτου τριμήνου του 2019.

Στα τάρταρα το Χρηματιστήριο Αθηνών

Συνδυασμός τριών παραγόντων, δηλαδή της πανδημίας, του κραχ στις διεθνείς αγορές και του πανικού των επενδυτών, έριξε χθες «στα τάρταρα» τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών. Με συναλλαγές περί τα 63,33 εκατομμύρια ευρώ, ο δείκτης έχασε ποσοστό 12,24% κλείνοντας με το ψηφίο «4» μπροστά και στις 484,40 μονάδες.

Η πτώση αυτή ήλθε μετά την κατάρρευση της Wall Street, όπου είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dow Jones άνοιξε με πτώση 9,7%, το γενικευμένο «sell off» στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και την κρίση σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, ενώ χθες είχαμε και το πρώτο χρηματιστήριο που έκλεισε λόγω κορωνοϊού, στις Φιλιππίνες.

Δυσοίωνη η εικόνα στις τράπεζες, καθώς ο κλασικός δείκτης έχασε 16,09%.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις