Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ανησυχία στην Ευρώπη για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχία στην Ευρώπη για τις οικονομικές επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία, οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη χώρα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λε Μερ, δεν έχει γίνει επί του παρόντος ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κάποια θέματα στη ναυτιλία, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προβληματισμό για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια οικονομία εξέφρασαν στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί.

Ο Μπ. Λε Μερ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μετά τη συνάντηση των G20 στο Ριάντ, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του κορωνοϊού, ανέφερε ενδεικτικά ότι «αλλάζει το τοπίο» και πρέπει να εξεταστεί η μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, με χαρακτηριστικό ότι η Ευρωζώνη εξαρτάται από τη συγκεκριμένη χώρα σε φάρμακα και υγεία σε ποσοστό 80%- 85%.

Ειδικά για τη Γαλλία είπε πως υπάρχει η εκτίμηση ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη λόγω κυρίως του τουρισμού (περίπου 2,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη Γαλλία ετησίως) και των πρώτων υλών στις αλυσίδες εφοδιασμού, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Από την πλευρά του, ο Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «δυνητικούς κινδύνους που διαρκώς αναδεικνύονται, όπως η έξαρση ζητημάτων δημόσιας Υγείας, ζητήματα για τα οποία έχουμε προβληματισμούς, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα και επαγγελματισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL