Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Παπαδημούλης προς Σαρλ Μισέλ: / Παπαδημούλης προς Σαρλ Μισέλ: Απαράδεκτη η πρόταση για χρηματοδότηση με 1,07% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παπαδημούλης προς Σαρλ Μισέλ: / Παπαδημούλης προς Σαρλ Μισέλ: Απαράδεκτη η πρόταση για χρηματοδότηση με 1,07% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για 1,07% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης. Ενόψει της σημερινής έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. (2021-2027), ο ίδιος τονίζει ότι η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, τις πολιτικές φιλοδοξίες, τις δεσμεύσεις και τις στρατηγικές της Ε.Ε..

Την ίδια ώρα, τέσσερις πρωθυπουργοί μεταξύ των κρατών που είναι καθαροί χρηματοδότες στην Ε.Ε. -Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Ολλανδία- με έκθεσή τους στους “Financial Times” τη Δευτέρα επέμειναν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από το 1%΄ έναντι του 1,07% που προτείνει ο Σαρλ Μισέλ. Oι τέσσερις που εκφράζουν τις χώρες της λιτότητας τονίζουν ότι "πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα" μετά την αποχώρηση ενός σημαντικού χρηματοδότη που ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα 75 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και "να δώσουμε προτεραιότητα στο συμφέρον των φορολογουμένων μας".

“Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα ατζέντα της Ε.Ε. για την Πράσινη Συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση είναι αδύνατον να εφαρμοστεί με την απαράδεκτη πρόταση για 1,07% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. Δ. Παπαδημούλης.

Σημειώνει δε ότι σε κάποια σημεία η εν λόγω πρόταση "είναι χειρότερη και από αυτή που είχε καταθέσει η φιλλανδική προεδρία" και αναφέρει μειώσεις 5 δισ. στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, 300 εκατομμύρια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, 650 εκατομμύρια στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 3,1 δισ. στο πρόγραμμα ‘’Horizon Europe’’".

Καμία συγκατάθεση

Το Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτει ο Έλληνας αντιπρόεδρος, "δεν πρόκειται να δώσει τη συγκατάθεσή του για τον νέο πολυετή δημοσιονομικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρξει πρώτα μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ιδίων πόρων της Ε.Ε. καθώς και σαφούς δέσμευσης για εισαγωγή πρόσθετων ιδίων πόρων πριν από το τέλος του επόμενου πολυετή δημοσιονομικού προϋπολογισμού".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίνοντας έμφαση στη μείωση του προϋπολογισμού για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας rescEU. “Η πρότασή του Συμβουλίου μειώνει τα κονδύλια κατά 20%, φτάνοντας από το 1,24 δισ. ευρώ που υπολογίζαμε σε λιγότερο από 1 δισ. για την ερχόμενη επταετία είπε και ανέφερε τη σημασία του μηχανισμού για τη χώρα μας και ευρύτερα για τις φυσικές καταστροφές.

Επίσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν προτίθεται να δεχτεί μια κακή συμφωνία, λόγω πίεσης χρόνου, ενώ δεν ανέχεται και να αντιμετωπίζεται από το Συμβούλιο ως “δίκαιος συνεργός” σε οποιαδήποτε πτυχή των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Και κατέληξε: "Ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίζω απόλυτα τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου να υπερασπιστεί την απαραίτητη χρηματοδότηση των εμβληματικών προγραμμάτων της Ε.Ε. στους τομείς της νεολαίας, της έρευνας και της καινοτομίας, του περιβάλλοντος, της κλιματικής μετάβασης, των υποδομών, της ψηφιοποίησης και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη σαφή θέση του Ευρωκοινοβουλίου να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης οι πολιτικές για τη γεωργία, την αλιεία, την περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL