Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Κατατέθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς - Οι "επενδυτές" θα έχουν το 35% επί των συνολικών ψήφων των συνεταιρισμών * Έρχεται νέα τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση / Οι ιδιώτες "αλώνουν" και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κατατέθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς - Οι "επενδυτές" θα έχουν το 35% επί των συνολικών ψήφων των συνεταιρισμών * Έρχεται νέα τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση / Οι ιδιώτες "αλώνουν" και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Την άλωση (και) των αγροτικών συνεταιρισμών από ιδιώτες, και μάλιστα με την παροχή μεριδίου 35% επί των συνολικών ψήφων των συνεταιρισμών, επιβεβαιώνει το τελικό κείμενο του σχετικού σχεδίου νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Παράλληλα, με την προσθήκη μιας επιπλέον διάταξης, που δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο νόμου όπως τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η δημιουργία και εθνικού συνεταιριστικού οργάνου τριτοβάθμιου επιπέδου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 6, εφόσον προβλέπεται εγγραφή στον συνεταιρισμό μελών - επενδυτών, τότε αυτοί συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του συνεταιρισμού με δικαίωμα ψήφου, ενώ ο συνολικός αριθμός των ψήφων τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% του συνολικού αριθμού των ψήφων που διαθέτουν τα μέλη του Συνεταιρισμού.

Αντίστοιχα στο άρθρο 9 προβλέπεται ότι κάθε μέλος - συνεταιριστής συμμετέχει στον συνεταιρισμό με μια υποχρεωτική μερίδα, η οποία έχει μία ψήφο, εκτός από τα μέλη - επενδυτές, που μπορούν να συμμετέχουν με περισσότερες από μία υποχρεωτικές μερίδες και με μία ψήφο για κάθε υποχρεωτική μερίδα που κατέχουν και μέχρι συνολικό ποσοστό 35% για όλα τα μέλη - επενδυτές επί του συνόλου των υποχρεωτικών μερίδων και αντίστοιχων ψήφων.

Προβλέπεται δε και διαφορετική τιμή μερίδας για τους ιδιώτες έναντι των συνεταιριστών: “Η αξία της υποχρεωτικής μερίδας των μελών - συνεταιριστών είναι η ίδια για όλα τα μέλη - συνεταιριστές. Η αξία των υποχρεωτικών μερίδων των μελών - επενδυτών μπορεί να είναι διαφορετική από εκείνη των μελών - συνεταιριστών”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μετατροπής, ιδιαίτερα, των υγιών και ακμαίων συνεταιρισμών σε κεφαλαιουχικές εταιρείες, που θα ξεφεύγουν από την ουσία και τις αρχές του συνεταιριστικού κινήματος, ενώ πλέον δίνεται η δυνατότητα να γίνουν οι συνεταιρισμοί βορά τοπικών ή και μεγαλύτερων ιδιωτικών, κυρίως εμπορικών, συμφερόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται και η σύσταση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών και λοιπών νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο (πλην των διεπαγγελματικών οργανώσεων).

Γενικότερα με το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων:

- Ιδρύονται Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.) με απόφαση της εποπτεύουσας αρχής και όχι με δικαστική.

- Περιορίζεται σε 10 τουλάχιστον πρόσωπα -από 20- η υπογραφή του σχετικού καταστατικού για σύσταση Α.Σ., που είναι δυνατή και με λιγότερα από 10 πρόσωπα, εφόσον ειδικές συνθήκες το επιβάλλουν.

- Ορίζεται σε 10.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο, το συνεταιριστικό κεφάλαιο.

- Καθορίζεται το ελάχιστο ποσοστό παραγωγής που πρέπει να παραδίδει κάθε μέλος στον Α.Σ. στο 75%.

- Προβλέπεται δυνατότητα παροχής, εκ μέρους των συνεταιρισμών, ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων, μικροχρηματοδοτήσεων ως πιστώσεις μέχρι 25.000 ευρώ συνολικά για κάθε μέλος - συνεταιριστή.

- Προβλέπεται δυνατότητα ανάθεσης συγκεκριμένων έργων εποπτείας και ελέγχου των Α.Σ. σε υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ, ορκωτούς ελεγκτές λογιστές, ελεγκτικές εταιρείες ή ελεγκτές πτυχιούχους ανώτατων σχολών με άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος και σε άλλους ειδικούς επιστήμονες / εμπειρογνώμονες.

- Προβλέπεται η δυνατότητα σχηματισμού ειδικού αποθεματικού από τα πλεονάσματα ή τα κέρδη των Α.Σ.

- Επαναπροσδιορίζεται το φορολογικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των Α.Σ. κ.λπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL