Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Πήραν "προίκα" για να πουλήσουν τα δίκτυα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πήραν "προίκα" για να πουλήσουν τα δίκτυα

Τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν χθες Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ΔΕΗ, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός ΠΕΝ ανακοινώνει την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του αρμόδιου διαχειριστή των δικτύων διανομής ΔΕΔΔΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, που, όπως έχει γνωστοποιηθεί, θα προβλέπει ισχυρά δικαιώματα για τον νέο εταίρο. Θα προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία, ενώ θα είναι σε εξέλιξη οι σχετικές επενδύσεις. Τόσο ο υπουργός όσο και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης θεωρούν πως θα υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το δίκτυο διανομής -κάτι που είναι δεδομένο καθώς πρόκειται για το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, ιδιαίτερα δε μετά την πρόωρη απολιγνιτοποίηση...

Άλλωστε είναι προφανές τι εννοεί ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτηρίζοντας “σημαντική προίκα για τον διαχειριστή του δικτύου, ΔΕΔΔΗΕ” τη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό και τη στήριξη του δικτύου “ενόψει και της έναρξης της διαδικασίας μερικής ιδιωτικοποίησής του τους επόμενους μήνες”. Δεν παρέλειψε βέβαια να επισημάνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν μια εταιρεία με περιορισμένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια και η συμφωνία θα συντελέσει στην αύξηση των αναγκαίων επενδύσεων και στην αναβάθμιση του δικτύου του.

Χθες η ΕΤΕπ και η ΔΕΗ υπέγραψαν τη δεύτερη, εικοσαετούς διάρκειας δανειακή σύμβαση ύψους 100 εκατ. ευρώ, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από συνολική εγκεκριμένη γραμμή χρηματοδότησης ύψους 255 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Χ. Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών και διοικητής της ΕΤΕπ, όσο και ο Κ. Χατζηδάκης και ο Γ. Στάσσης μίλησαν για τη σημασία και την αξία των ενεργειακών δικτύων -που ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ W. Hoyer σημείωσε ότι η τράπεζα στηρίζει τις καίριας σημασίας επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ που συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής και θα εξασφαλίσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας.

200 εκατ από ΕΤΕπ σε ελληνικές τράπεζες για τον αγροτικό τομέα

Στο μεταξύ, τη χορήγηση 200 εκατ. ευρώ στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα προβλέπουν οι δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν χθες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των δύο τραπεζών.

Το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που αναμένεται να στηρίξει επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την αύξηση των εξαγωγών και τη βελτίωση της ποιότητας της ελληνικής γεωργίας, ενώ μέρος του θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση νέων αγροτών έως 41 ετών.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕπ θα χορηγήσει συνολικά 200 εκατ ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις του τομέα. Οι δύο τράπεζες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και με δικά τους κεφάλαια, ενώ, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής από τους τελικούς αποδέκτες, αναμένεται να στηριχθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ.

Οι δύο τράπεζες - εταίροι θα μπορέσουν να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους στον αγροτικό τομέα και να προσφέρουν νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, καλύτερα προσαρμοσμένα στις επενδυτικές ανάγκες του τομέα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕπ, η Ελλάδα λαμβάνει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στήριξης στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος της τράπεζας για την αγροτική ανάπτυξη, με στόχο να επιταχύνει τη χρήση νέων τεχνολογιών, να συμβάλει στη βελτίωση των αγροτικών προϊόντων και να βοηθήσει τον ελληνικό και αγροδιατροφικό τομέα να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες της εγχώριας και των διεθνών αγορών.

Ο υπουργός Οικονομικών και διοικητής της ΕΤΕπ Χ. Σταϊκούρας μίλησε για σημαντική νέα πρωτοβουλία της τράπεζας για την αγροτική ανάπτυξη που θα συμβάλει στον μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας, θα βοηθήσει τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και θα ενθαρρύνει τους νέους αγρότες να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL