Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.4°C16.8°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.2°C14.0°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C13.8°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.2°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.2°C10.2°C
1 BF 74%
Κίνδυνος για χιλιάδες δανειολήπτες!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνδυνος για χιλιάδες δανειολήπτες!

Σε "αναμμένα κάρβουνα" βρίσκονται χιλιάδες δανειολήπτες, καθότι από την 1η Μαΐου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί ακόμη και 1ης κατοικίας, με την κυβέρνηση να διατηρεί μια επιτηδευμένη ασάφεια για το αν θα υπάρξει κάποιου τύπου προστασία, ενώ πολλαπλασιάζονται τα... κρούσματα υπουργών, οι οποίοι -μέσω των δηλώσεών τους -προσομοιάζουν σε εκπροσώπους των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα νομοθετικό πλαίσιο -όπως και στην περίπτωση του κατώτατου μισθού-, βάσει του οποίου θα διασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας για νοικοκυριά, τα οποία το έχουν ανάγκη, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Οι θεσμοί φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει ότι το νέο πλαίσιο που θα καλύπτει και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία, ούτε καν πρώτης κατοικίας, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα, θα πρέπει να προβλέπει τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών του σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος πτωχευτικός θα βασίζεται στην κοινοτική Οδηγία «για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών» που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2019.

Η σχετική Οδηγία υποτίθεται ότι δίνει δεύτερη ευκαιρία στα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, δηλαδή επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών τους ή την απαλλαγή τους από τα χρέη, αφού όμως προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους!

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού, εισοδήματος και καταθέσεων.

Ν. Παππάς: Το 40% του πληθυσμού δυσκολεύεται να πληρώσει το στεγαστικό του

«Τα αρνητικά συμπτώματα που παρουσιάζει η οικονομία από την πολιτική της Ν.Δ., όπως η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών, αλλά και η αύξηση των ανέργων σε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα, συμπιέζει περαιτέρω τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», δήλωσε χθες μεταξύ άλλων ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Όπως είπε «Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας, το 40% του πληθυσμού δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως υπάρχει σε οικονομίες οι οποίες δεν βίωσαν την κρίση στον βαθμό που τη βιώσαμε εμείς», μιλώντας στο Open TV.

Για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Έχουμε ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού που αντιμετωπίζει θεμελιακές δυσκολίες στην κάλυψη αυτών των δαπανών. Άρα θα ήταν αδιανόητο μια χώρα, η οποία κληρονόμησε τέτοια προβλήματα από τη βαθιά ύφεση, να πάει σε ένα καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών και άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Α. Χαρίτση: Φέρνουμε πρόταση νόμου

Ερωτηθείς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης απάντησε πως «θα προχωρήσουμε στην κατάθεση πρότασης νόμου για τη δημιουργία ενός πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας».

«Καταφέραμε ως κυβέρνηση», υπενθύμισε, «να προστατευτούν οι συμπολίτες μας από φαινόμενα όπως μαζικοί πλειστηριασμοί, εξώσεις και κοινωνική ένταση, όπως συνέβη αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα και ενώ βρισκόμαστε εκτός μνημονίων, σπεύδουν υπουργοί της κυβέρνησης να προδικάσουν ότι δεν θα υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις 30 Απριλίου».

Τέλος, «Δε θα αφήσουμε την κοινωνία έρμαιο των ορέξεων τραπεζών και funds», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL