Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.0°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.4°C18.5°C
3 BF 83%
Η Ν.Δ. "μπλοκάρει" τη φθηνή χρηματοδότηση για νοικοκυριά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. "μπλοκάρει" τη φθηνή χρηματοδότηση για νοικοκυριά

Τελικά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στράφηκε ξανά ενάντια στα ελληνικά συμφέροντα, με την ευθύνη να ανήκει και στη Ν.Δ. Ειδικότερα, η ευρωομάδα του ΕΛΚ, όπου ανήκει η Ν.Δ., καταψήφισε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την «τροπολογία Παπαδημούλη» που στηρίζει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το χρονικό

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη ψηφοφορία της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) σχετικά με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2018 υπερψηφίστηκε τροπολογία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη με την οποία το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (PSPP), παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και παρά την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων.

Παράλληλα, με την ίδια τροπολογία το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, που συνιστά προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση. Την τροπολογία αυτή, που έχει ενσωματωθεί ως παράγραφος 38 στην πρόταση ψηφίσματος η οποία τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, επιδίωξε και πέτυχε να ακυρώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Γερμανοκρατούμενη Ευρωδεξιά

«Η γερμανοκρατούμενη Ευρωδεξιά υπονομεύει και πάλι τα συμφέροντα της χώρας!» δήλωσε ο χθες Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η «απαράδεκτη και αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα τροπολογία του ΕΛΚ ψηφίστηκε με 315 υπέρ, 288 κατά, 39 αποχές. Την καταψήφισαν Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι. Εμείς αποδείξαμε και πάλι ότι δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. είναι πλήρως έκθετοι!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ακύρωση έκκλησης του Ευρωκοινοβουλίου για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσο δεν γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα τόσο παραμένει δυσχερής η φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να μην δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL