Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
"Ραντεβού" των αγροτών το Σάββατο στην Agrotica
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ραντεβού" των αγροτών το Σάββατο στην Agrotica

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται ήδη από τη Δευτέρα οι αγρότες, ενώ μαζικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί το Σάββατο το πρωί στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη λειτουργία της 28ης διεθνούς έκθεσης του πρωτογενούς τομέα Agrotica.

Προχθές κάλεσμα προς τον αγροτικό κόσμο αλλά και σε άλλους επαγγελματικούς φορείς για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 1ης Φεβρουαρίου απηύθυναν μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων που διοργανώνουν την κινητοποίηση.

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στην πύλη Εμπορίου του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, επί της Εγνατίας οδού, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Δεν αποκλείεται πάντως να δώσουν το “παρών” και τρακτέρ στην οδό Εγνατίας, ενώ υπάρχει πρόθεση και για συμβολικό κλείσιμο του δρόμου. Δεν θα υπάρξει αποκλεισμός της Εθνικής Οδού, αλλά μόνο συμβολικοί αποκλεισμοί δρόμων σε σημεία όπου έχουν στηθεί και στήνονται αγροτικά μπλόκα.

Στα αιτήματα - διεκδικήσεις της Πανελλαδικής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή και ισχύς εγγυημένων κατώτερων τιμών για τα προϊόντα που παράγονται, η παροχή στους αγρότες και κτηνοτρόφους αφορολόγητου πετρελαίου, όπως δίνεται στους εφοπλιστές, αλλά και η μη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Απόφαση για συμμετοχή έχουν πάρει ομοσπονδίες και αγροτικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, που οργανώνονται με συνελεύσεις, συσκέψεις και κατά τόπους κινητοποιήσεις. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση του Σαββάτου αποφάσισαν σε σύσκεψη στην Κοινότητα Βασιλικών αγρότες από τις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης, Βασιλικών, Μίκρας, Επανωμής και Μηχανιώνας, ενώ σε συμμετοχή καλεί και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου.

Ήδη από τη Δευτέρα βγήκαν τρακτέρ στους δρόμους από τους αγρότες του Νομού Λάρισας σε κατά τόπους σημεία, με πιο μαζικό το μπλόκο που στήθηκε από τους αγρότες του Τυρνάβου. Μέχρι προχθές οι αγρότες, που πρόσκεινται στις οργανώσεις - μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής, έστησαν μπλόκα σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πέλλα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηράκλειο, Άρτα κ.α.

Χθες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κατερίνη, Χανιά και Ηλεία, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί παμμεσηνιακή κινητοποίηση στην Καλαμάτα και συγκεντρώσεις-συλλαλητήρια στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στη Νάουσα και στη Μυτιλήνη και ενώ αύριο στους δρόμους βγαίνουν αγρότες του Νομού Ρεθύμνης και της Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Σήμερα τα εγκαίνια

Η έκθεση ανοίγει επίσημα σήμερα τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη στο συνεδριακό κέντρο “Ν. Γερμανός”.

Ωστόσο, χθες στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσε έντονα η φήμη ότι δεν θα παρευρεθεί ο υπουργός, κάτι που συνδέεται με την παρουσία του στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και το ενδεχόμενο να γίνει ονομαστική.

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο της φετινής Agrotica πραγματοποιείται η εκδήλωση του Αγροτικού Τμήματος ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Αγροτικός τομέας: Παρόν και μέλλον”, το Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, στο Β' Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Ο τόπος και ο χρόνος της εκδήλωσης σηματοδοτούν ακριβώς την ανοιχτή πρόσκλησή σε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης (αγρότες, γεωτεχνικούς, εκθέτες) στο πλαίσιο της ανάγκης και της επιδίωξης για ανοιχτή συζήτηση, επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων για όλα τα θέματα που συσσωρεύονται χωρίς διαφαινόμενη, σήμερα, προοπτική στον αγροτικό τομέα.

Στη συζήτηση θα παραβρεθούν ως ομιλητές ο Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου, και ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL