Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Στο 1,87% το επιτόκιο του δεκαπενταετούς ομολόγου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο 1,87% το επιτόκιο του δεκαπενταετούς ομολόγου

Στο 1,87% διαμορφώθηκε το επιτόκιο του δεκαπενταετούς ομολόγου που δημοπρατήθηκε χθες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με τις προσφορές να ανέρχονται στο ύψος των 18,8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι το ζητούμενο ποσό κατά 7,5 φορές, δεδομένου ότι το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Το ύψος των προσφορών που υποβλήθηκαν υπό διαφορετικές συνθήκες θα χαρακτηριζόταν εντυπωσιακό αν δεν συνέτρεχαν κάποιες τρέχουσες εξελίξεις όπως είναι ενδεικτικά:

* Οι ογκώδεις προσφορές οι οποίες υποβλήθηκαν σε ανάλογες δημοπρασίες που έλαβαν χώρα στην Ιταλία και την Ισπανία όπου είχαν φθάσει στα επίπεδα των 55 με 56 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές πλέον αναζητούν τοποθετήσεις που να αποδίδουν υψηλά και ασφαλή επιτόκια.

* Το θετικό όπως αποδείχθηκε για την έκδοση "timing" του κορονοϊού, αφού “αβαντάρει” τις τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων σε κρατικά ομόλογα, δεδομένου ότι οι τιμές των μετοχών πιέζονται διεθνώς εξαιτίας της επιδημίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρχικό επιτόκιο ήταν στο 1,97% (175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap που βρισκόταν χθες στις 22 μονάδες) και τελικά υποχώρησε στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (1,87%).

Σημειώνεται αναφορικά με τη διάθεση των 15ετούς διάρκειας ομολόγων ότι ο ΟΔΔΗΧ είχε συμβούλους για την έκδοση της Barclays, BNP Paribas, Bank of America, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan. Η δε έκδοση αυτή ήρθε μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch σε ΒΒ. Η αναβάθμιση αυτή αποφασίστηκε σύμφωνα με παρατηρητές των αγορών με έναν και αποκλειστικό λόγο, το επιπλέον "αβαντάρισμα" της έκδοσης του 15ετούς ομολόγου.

Έτσι, η Ελλάδα μετά το PSI+ είναι πρώτη φορά που βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032, οπότε έχουν οριοθετηθεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, έστω κι αν η χθεσινή έκδοση ομολόγου με λήξη το 2035 δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος.

Σύμφωνα με την πρόσκληση στους επενδυτές, ο τίτλος ωριμάζει στις 4 Φεβρουαρίου του 2035, ενώ ο διακανονισμός λαμβάνει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου 2020.

Πέραν όμως της έκδοσης του δεκαπενταετούς ομολόγου, αναμένονται και άλλες κινήσεις εκ μέρους του ΟΔΔΗΧ για φέτος στο πλαίσιο της όλης διαχείρισης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Έτσι, στο τέλος του 2020 τα έντοκα γραμμάτια αναμένεται να μειωθούν στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 12,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Η στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ για το έτος 2020 προγραμματίζεται να επικεντρωθεί στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρεογράφων συνοδευόμενη από τη μείωση του χρέους, διατηρώντας παράλληλα το σημερινό επίπεδο των ταμειακών διαθεσίμων.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην οποία προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στη βαθμίδα "ΒΒ" από "BB-" με θετική προοπτική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι φέρνει τη χώρα" ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα". Σημείωσε επίσης ότι "ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, από τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και από την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL