Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.0°C
0 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.8°C18.3°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C15.7°C
0 BF 67%
Τέλος το κοινωνικό μέρισμα!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος το κοινωνικό μέρισμα!

Με την προοπτική να μην δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ούτε το 2020 ούτε τα επόμενα χρόνια εργάζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όπως έχει γράψει και παλαιότερα η ΑΥΓΗ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε επίσημα το ζήτημα της μεταφοράς των κονδυλίων από την ενδεχόμενη υπέρβαση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα στο επόμενο έτος.

Όπως ανέφερε και χθες ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά των θεσμών, καθότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει πέντε συνολικά ζητήματα ζητώντας την έγκριση των θεσμών, ώστε να προχωρήσει στα επόμενα ζητήματα.

Παράλληλα, «αγκάθι» αποτελεί το ζήτημα με τους πλειστηριασμούς καθότι, όπως έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης στο πλαίσιο που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Στο θέμα του νέου πτωχευτικού δικαίου οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στην επόμενη αξιολόγηση και στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να βγουν "στη σέντρα" οι στρατηγικοί κακοπληρωτές μέσα από τη νέα πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο.

Ωστόσο, όταν του τέθηκε το ζήτημα τι μέλλει γενέσθαι με χιλιάδες πολίτες οι οποίοι μπορεί να κινδυνεύσουν από την 1η Μαΐου και έπειτα, το ίδιο στέλεχος περιορίστηκε να αναφέρει πως η κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν «για την ελαχιστοποίηση των δυνητικών κινδύνων» παραπέμποντας τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον, κάτι το οποίο, αν μη τι άλλο, δημιουργεί ανησυχίες, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί περίπου 4.600 πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2020.

Τα αιτήματα

Από εκεί και πέρα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών όλο το επόμενο δίμηνο με στόχο στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου να υπάρξει από πλευράς δανειστών απόφαση για κάποια από τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να υπάρξει απόφαση για τα τρία πιο ώριμα αιτήματα της κυβέρνησης, τα οποία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε πριν από τρεις ημέρες με επίσημο τρόπο.

Ο λόγος αφορά την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων (προβλέπεται σε απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018) με τη μεταφορά της υπέρβασης των πλεονασμάτων (ταυτόχρονη "κατάργηση" του κοινωνικού μερίσματος) από έτος σε έτος ή την εξαίρεση δαπανών για το προσφυγικό, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Αμφιβολίες για το αποτέλεσμα

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει ένα ή δύο και όχι συνολικά όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς μπορεί να κριθεί από την πλευρά των θεσμών ότι κάποια άλλα συνδέονται με τη μεγάλη διαπραγμάτευση και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο ο κ. Σταϊκούρας δε διεκδικήσει να επέλθει νωρίτερα η μείωση των στόχων, ήτοι από εφέτος! Ακόμη κι αν θεωρούσε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. ευρώ δεν ήταν επαρκές, δεν εξηγεί για ποιους λόγους δεν εκπόνησε ένα νέο, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία για επιπλέον φοροελαφρύνσεις της τάξεως των 2 δισ. ευρώ για φέτος.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα προχωρήσει στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί να τον διαθέσει κατά 70% σε μειώσεις φόρων και το υπόλοιπο 30% σε δαπάνες με πρόθεση να υπάρξει ενίσχυση και της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Εξ αποστάσεως

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με την τελική προθεσμία να ορίζεται για λίγο μετά τα μέσα Φεβρουάριου, καθώς στις 26 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται η έκθεση των θεσμών για την πέμπτη αξιολόγηση και επικυρώνεται πολιτικά στο Eurogroup του Μαρτίου, στο οποίο θα τεθούν παράλληλα επί τάπητος τα συνολικά πέντε αιτήματα (μεταφορά υπερπλεονασμάτων, δαπάνες προσφυγικού, αλλαγή χρήσης κερδών από ομόλογα, μείωση στόχων για πλεονάσματα και μείωση εισφοράς αλληλεγγύης - ΕΝΦΙΑ) της Αθήνας για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι σε δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει σύγκλιση, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε τουλάχιστον πέντε πεδία: ιδιωτικό χρέος (πλειστηριασμοί), ληξιπρόθεσμες οφειλές (οι θεσμοί ανησυχούν για τη μη επαρκή μείωσή τους), εγγυήσεις Δημοσίου προς τράπεζες (σχέδιο "Ηρακλής"), αγορά ενέργειας και ασφαλιστικό.

Αμφίβολοι ο τρόπος και το εύρος των πλεονασμάτων

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, τα πέντε αιτήματα της ελληνικής πλευράς για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, τίθενται από πλευράς υπουργείου Οικονομικών ανεξάρτητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι πιθανό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κάποια από αυτά να συνδεθούν. Η ελληνική πλευρά δεν είναι ακόμη έτοιμη να θέσει ως επίσημη πρόταση συγκεκριμένο στόχο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, ωστόσο ως κυβερνητική πρόθεση παραμένει ο στόχος του 2%, χωρίς να είναι δεδομένη η στάση των θεσμών ούτε ο τρόπος μείωσής τους.

Οι θεσμοί φέρεται να συμφώνησαν ότι το 2019 έκλεισε με ρυθμό ανάπτυξης περί το 2% και επεξεργάζονται ακόμη τα στοιχεία για το 2020. Πάντως, φαίνεται ότι δεν είναι κοντά στο 3% που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο 2,8% που αναγράφεται στον προϋπολογισμό του 2020.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL