Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Με απόφαση Χατζηδάκη / Με απόφαση Χατζηδάκη: Εκκαθάριση εν λειτουργία και πώληση της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με απόφαση Χατζηδάκη / Με απόφαση Χατζηδάκη: Εκκαθάριση εν λειτουργία και πώληση της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ

Εντός των ημερών κρίνεται η τύχη της ΛΑΡΚΟ και των εκατοντάδων εργαζομένων της κρατικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου, με την κυβέρνηση να αναγγέλλει διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία, αλλά και αναβίωση του σχεδίου της από το 2014, που προβλέπει κατάτμηση και ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Όσο δε για τις θέσεις εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ Κ. Χατζηδάκης εκτίμησε χθες ότι “η μεγάλη πλειονότητα θα βρει δουλειά στον επόμενο επενδυτή” και πρόσθεσε ότι “θα τους προσλάβουν με όρους αγοράς”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε “σε μια απόφαση” του 2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν που “δίνει μια διέξοδο να προχωρήσει η επιχείρηση καθαρή βαρών”. Για την αντιμετώπιση του θέματος της καταδίκης της εταιρείας για κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ, που πρέπει να ανακτηθούν, ανέφερε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν και η βιομηχανία θα τεθεί σε διαδικασία εκκαθάρισης εν λειτουργία, και “θα δούμε αυτές τις μέρες με ποιο νόμο”.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, “θα προχωρήσουμε σε πώληση στοιχείων ενεργητικού σε δύο πακέτα: το εργοστάσιο και το ορυχείο” και “θα γίνει την ίδια μέρα διαγωνισμός με δυνατότητα κάποιος επενδυτής να αγοράσει και τα μεν και τα δε”. Σημείωσε ότι η διαδικασία θα εκκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά ακριβές χρονοδιάγραμμα θα υπάρχει όταν τοποθετηθούν οι εκκαθαριστές.

Πάντως, παρά τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει το ΥΠΕΝ τους τελευταίους δύο μήνες περίπου, και το ενδεχόμενο οι σχεδιασμοί που αναγγέλλει να μην είναι καν ρεαλιστικοί, λόγω του σύνθετου χαρακτήρα των προβλημάτων της επιχείρησης, θεωρεί ότι θα υπάρξει επενδυτής.

Συγκέντρωση στην Ομόνοια

Σε αναβρασμό βρίσκονται από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία, που αντιδρούν στους σχεδιασμούς του υπουργείου και συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, τη λειτουργία της επιχείρησης και ζητούν μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, συλλογική σύμβαση εργασίας με μόνιμη και σταθερή εργασία και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι, εκτός των περίπου 1.200 άμεσα εργαζόμενων, συνολικά ανέρχονται σε χιλιάδες οι έμμεσα απασχολούμενοι σε έξι νομούς της χώρας (σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Καστοριά, Κοζάνη, Αττική).

Σήμερα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, με την συμμετοχή - στήριξη 58 σωματείων / συνδικάτων, που συνυπογράφουν σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης.

Όπως αναφέρουν, η πολιτική που βάζει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ και στέλνει χιλιάδες οικογένειες στην ανεργία είναι η ίδια που έβαλε λουκέτο στις χαλυβουργίες, που συρρικνώνει τα ναυπηγεία, που απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στις τράπεζες, που επέβαλε πολύ χαμηλούς μισθούς και συνθήκες δουλειάς εξάντλησης στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, μισθούς πείνας, ωράρια - λάστιχο και τεράστια ανασφάλεια στο εμπόριο και στον επισιτισμό και που καταργεί τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Β. Αποστόλου: Κρατήσαμε όρθια την επιχείρηση

Στη διαχρονική αξία της βιομηχανίας για την ελληνική οικονομία (3% επί των εθνικών εξαγωγών, ήτοι ένα εκατ. δολάρια ημερησίως) και κοινωνία και τη σημασία του να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης παραμένοντας κρατική, αντί του ξεπουλήματος, αναφέρθηκε ο βουλευτής Εύβοιας, πρώην υπουργός, Β. Αποστόλου, στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στα Ψαχνά Ευβοίας.

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε όρθια την επιχείρηση σε δύσκολες συνθήκες λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων και των δημοσιονομικών δυσκολιών που υπήρχαν και μετά την έξοδο από τα Μνημόνια άρχισε να μας απασχολεί και η επόμενη μέρα, με βασική παράμετρο την προστασία των εργαζομένων. Θύμισε, τέλος, τους χειρισμούς στην επιχείρηση Σκαλιστήρη στη Β. Εύβοια, από τους οποίους “δεν συνήλθαμε ποτέ”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL