Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Οι καθυστερήσεις Σταϊκούρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι καθυστερήσεις Σταϊκούρα

Στην καθυστερημένη υποβολή τριών προτάσεων προς τους επικεφαλής των θεσμών προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την 1η ημέρα συνάντησής τους, στο πλαίσιο της έναρξης της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η αλλαγή χρήσης κερδών από ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SMPs (προβλέπεται σε απόφαση του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018), η καθιέρωση «μεταφοράς» πλεονασμάτων στο επόμενο έτος (κατάργηση κοινωνικού μερίσματος) αλλά και η εξαίρεση των κονδυλίων που αφορούν στις μεταναστευτικές ροές από τον κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα έχουν πλέον υποβληθεί.

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε το αίτημα για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2021, από το 3,5% στο 2-2,5% του ΑΕΠ, όπως έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει την ισχύ της μείωσης από φέτος και γιατί δεν αξιοποιήθηκε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ. Έτσι, χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξουν φέτος επιπλέον 2 δισ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας φέρεται να έθεσε το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μέχρι στιγμής, το οικονομικό επιτελείο της δεν έχει κάνει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις ως προς το ύψος της επιδιωκόμενης μείωσης, καθότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Και δεν αναμένεται κάτι τέτοιο πριν να ολοκληρωθεί το α΄τρίμηνο του 2020. Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη περί ΕΝΦΙΑ και εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δείχνει ανεξήγητη η στάση της κυβέρνησης σχετικά με την ταχύτερη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κατά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δημοσιονομικός χώρος θα μπορούσε να προκύψει από διαφορετικές πηγές, καθότι εκτιμούν ότι ευνοϊκότερες επιδόσεις στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αυξάνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Στη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο και τα δημοσιονομικά, θέματα στελέχωσης και στοχοθεσίας της ΑΑΔΕ, ενώ σήμερα στην ατζέντα μπαίνουν αποκρατικοποιήσεις και κόκκινα δάνεια, με τους πλειστηριασμούς να τίθενται στο επίκεντρο, όπως έγραφε και χθες η ΑΥΓΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL