Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκκαθαρίσεις στελεχών στη ΔΕΗ

Συνταξιοδότηση - εξπρές διευθυντών κατά παράβαση του κανονισμού - Σ. Φάμελλος: Ανοίγει ο δρόμος για να μπουν από το παράθυρο "γαλάζια" golden boys με υψηλότερες αμοιβές και χαμηλότερα προσόντα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εκκαθαρίσεις σε επίπεδο ανώτερων στελεχών της ΔΕΗ από τη διοίκηση με τις... ευλογίες του νόμου Χατζηδάκη, απομακρύνοντας “ανεπιθύμητους” και διατηρώντας ή ανακαλώντας “εκλεκτούς” ακόμα κι αν βρίσκονται πλέον εκτός παραγωγικής διαδικασίας, με τους γνωστούς, νέους, παχυλούς μισθούς.

Σε αυτό το πλαίσιο αιφνιδιαστικά, κατά παράβαση του κανονισμού και χωρίς διαβούλευση με τους εργαζόμενους, εγκρίθηκε (την Τρίτη το βράδυ) από το Διοικητικό Συμβούλιο απόφαση σύμφωνα με την οποία ανώτερα διευθυντικά στελέχη συνταξιοδοτούνται στο 62ο (αντί του 65ου) έτος ηλικίας και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει.

Στελέχη πρώτης γραμμής με 30-40 χρόνια προσφοράς καλούνται να αποχωρήσουν στην ουσία σε μια μέρα, καθώς μέσα στον μήνα που μεσολαβεί έως την αποχώρησή τους υποχρεούνται να πάρουν και την άδειά τους.

Η απόφαση ελήφθη με μόνη αρνητική ψήφο αυτή του ενός εκ των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ., του Ν. Φωτόπουλου, αφού ο έτερος υπερψήφισε.

Δεν αποκλείεται δε ορισμένοι εκ των υποχρεωτικώς συνταξιοδοτούμενων να επανέλθουν ως διευθυντές με νέα προκήρυξη, όπως άλλωστε απροκάλυπτα προβλέπεται και στην εισήγηση για αξιοποίηση συνταξιούχων.

Η ώρα των εκκαθαρίσεων μη αρεστών

Μετά την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ για προκλητικές αμοιβές στα "γαλάζια" golden boys, σχεδόν πενταπλάσιες έναντι των αντίστοιχων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την ειδική ρύθμιση του νόμου Χατζηδάκη που εξασφάλισε και πολυτελή αυτοκίνητα, ήρθε η ώρα των εκκαθαρίσεων ανωτέρων στελεχών της ΔΕΗ, σχολίασε σχετικά ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.

Αναφέρεται στην επίμαχη, αιφνιδιαστική και μονομερή απόφαση της διοίκησης “με μοναδικό στόχο την εκπαραθύρωση στελεχών της επιχείρησης, που ενδεχομένως δεν είναι αρκούντως αρεστά στη νέα διοίκηση και δεν θα κάνουν τα χατίρια του κ. Χατζηδάκη στην κατεύθυνση αποψίλωσης της περιουσίας και του πελατολογίου της ΔΕΗ”.

Έτσι, προσθέτει, ανοίγει ο δρόμος για να μπουν από το παράθυρο "γαλάζια" golden boys, στο πλαίσιο της γενικότερης τακτικής της νέας διοίκησης του κ. Στάσση, ο οποίος, αφού απέφυγε τη δική του αξιολόγηση από τη Βουλή, επιβεβαιώνει το δόγμα "υψηλότερες αμοιβές και λιμουζίνες για χαμηλότερα προσόντα" και με την επιλογή για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.

Μιλά για “εκκαθάριση” διευθυντικών στελεχών χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση και ενημέρωση στελεχών και ΓΕΝΟΠ και διερωτάται “αν η διοίκηση Χατζηδάκη θα έχει το θράσος να επαναφέρει και νυν συνταξιούχους ή στελέχη της ΔΕΗ των οποίων η σύμβαση θα λυθεί λόγω ηλικίας, αρεστά όμως στη 'γαλάζια' διοίκηση...”.

Η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Κίνηση Εργαζομένων (ΑΡΚΕ) ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στην προκλητική απόφαση του Δ.Σ. “χωρίς καμία κουβέντα με τα θεσμικά όργανα του συνδικάτου”, ζήτημα για το οποίο με την προηγούμενη διοίκηση είχε συμφωνηθεί να ισχύσουν τα όρια που ορίζει ο ΚΚΠ/ΔΕΗ, δηλαδή 60-62-65 έτη ανάλογα με τη θέση και τη στάθμη σπουδών.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι είναι τουλάχιστον άστοχες αναφορές - συγκρίσεις με αποφάσεις του 2017, που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές, καθώς η τότε διοίκηση έλαβε απόφαση για επαναφορά του κανονισμού (65 έτη στα διευθυντικά στελέχη) και μάλιστα κατόπιν διαβούλευσης.

Κατά την ΑΡΚΕ η σημερινή διοίκηση έρχεται να καταγγείλει από 1.3.2020 συμβάσεις δεκάδων στελεχών ανοίγοντας έτσι θέσεις για να προωθήσει ημετέρους και στελέχη από την αγορά με τους γνωστούς προκλητικούς μισθούς. Διερωτάται δε “μήπως σκέφτεται να πάρει πίσω κάποιους από αυτούς με τριετή σύμβαση και με μισθό πολλαπλάσιο από αυτόν που παίρνουν;”, αφού στους επτά μήνες η κυβέρνηση Ν.Δ. “αυτό που έχει κάνει κατά κόρον είναι να βολέψει τους πολιτικούς της φίλους χωρίς κριτήρια και χωρίς ιδιαίτερα προσόντα”.

Α.Ζ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις