Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συνεδρίαση του Eurogroup / Συνεδρίαση του Eurogroup: Πλεόνασμα, επενδύσεις και στο... βάθος πλειστηριασμοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίαση του Eurogroup / Συνεδρίαση του Eurogroup: Πλεόνασμα, επενδύσεις και στο... βάθος πλειστηριασμοί

Με το «καυτό θέμα» των πλειστηριασμών, που αφορά έως και 250.000 πολίτες τα επόμενα χρόνια -μετά και την εκπνοή της προθεσμίας στις 30 Απριλίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας-, ξεκινούν αύριο οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σήμερα, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά και το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξέθεσε, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ρέγκλινγκ και Τζεντιλόνι, την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες προς χρήση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και την πρόταση που υπάρχει από το ΔΝΤ να καθιερωθεί η μεταφορά υπέρβασης του στόχου πλεονασμάτων.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

Για το μεν πρώτο ζήτημα, υπάρχει ήδη πρόβλεψη σε απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, ενώ το δεύτερο πρακτικά συνεπάγεται ότι η οποιαδήποτε υπέρβαση των στόχων για τα πλεονάσματα δε θα επιστρέφεται στους πολίτες, υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος, αλλά θα μεταφέρεται για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση αιτείται -καθυστερημένα και χωρίς να αξιοποιήσει το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και όχι από φέτος, όπως θα μπορούσε. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι στόχος της Αθήνας είναι το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% που είναι ο σημερινός στόχος, ο οποίος έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Βέβαια, το βασικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο δεν έγινε χρήση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον καταπιστευτικό λογαριασμό των 5,5 δισ., βάσει του οποίου θα είχαν εξοικονομηθεί ήδη 2 δισ. φοροελαφρύνσεων για το 2020.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό. Ο διάλογος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες", ενώ ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε: «Η κοινή αποστολή μας [θεσμοί] είναι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή και αξιολογεί την κατάσταση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οικονομικές εξελίξεις είναι πιο θετικές απ' ό,τι πιστεύαμε πριν από δύο μήνες. Όλα αυτά πρέπει όμως να επιβεβαιωθούν».

Έρχονται χιλιάδες πλειστηριασμοί

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της λήξης της περιόδου ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να δούμε σε τι σχήμα καταλήγουμε για το ιδιωτικό χρέος - θα μείνει κάτι στο τέλος", κάτι το οποίο δημιουργεί ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι.

Μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί 1.487 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μόνο για τον Ιανουάριο και συνολικά 4.600 μέχρι τον Σεπτέμβριο (αναμένεται αύξηση). Περίπου 180.000-250.000 πολίτες, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τράπεζες και funds, μέσα στα επόμενα χρόνια, ιδίως όταν έχει καταστεί σαφές από την κυβέρνηση πως δεν αναμένεται ειδική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την 30ή Απριλίου.

Είναι γεγονός ότι το θέμα των κόκκινων δανείων ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες (εξαιρουμένων των στρατηγικών κακοπληρωτών). Η Ελλάδα κρατά τα πρωτεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανάμεσα στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, στο πλαίσιο της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της νομισματικής ένωσης.

Το ποσοστό κόκκινων δανείων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών είναι 37,4%, έναντι 3,41% του μέσου όρου της Ευρωζώνης, και ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 39,24% του δεύτερου τριμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL