Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδος: Άνοδος κατά 12,7% του ταξιδιωτικού πλεονάσματος το εννεάμηνο

Κ. Νοτοπούλου: Αποτέλεσμα καλής προεργασίας και προγραμματισμού της κυβέρνησης Τσίπρα

Κατά 12,7% αυξήθηκε το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 καθώς, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθε στα 14.095 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 12.507 εκατ. ευρώ το 2018. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα και τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Λούλη έγινε λόγος για την θετική πορεία του τουρισμού, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου απέδωσε τη θετική εικόνα στην προεργασία και τον προγραμματισμό που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, επεσήμανε ότι η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, όπως δείχνουν το "φιάσκο της Σαμοθράκης" ή η απουσία οιασδήποτε αναφοράς της εξαγγελθείσας από τον Χ. Θεοχάρη ίδρυσης Πανεπιστημίου Τουρισμού κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Όσον αφορά το αυξημένο πλεόνασμα, αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων (κατά 1.995 εκατ. ευρώ ή 14,1%) από των ταξιδιωτικών πληρωμών (κατά 407 εκατ. ευρώ ή 25,3%), αποτέλεσμα αυξημένης μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 61 ευρώ ή 12,3% (559 ευρώ από 498 ευρώ) και αυξημένης εισερχόμενης κίνησης μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 1,7%.

Αναλυτικότερα, αύξηση 10,7% παρουσίασε η δαπάνη ανά διανυκτέρευση (77 ευρώ από 70 ευρώ), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 7,3 διανυκτερεύσεις (+1,5%). Ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 3,1% (209.349 χιλ. από 202.974 χιλ.).

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 16.107 εκατ. ευρώ (+14,1%) λόγω αύξησης εισπράξεων από κατοίκους χωρών της ΕΕ-28 κατά 12,8% (11.100 εκατ. ευρώ ή 68,9% του συνόλου) και στην άνοδο των εισπράξεων από κατοίκους χωρών εκτός ΕΕ-28 κατά 17,8% (4.625 εκατ. ευρώ).

Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,9% (2.565 εκατ. ευρώ), από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 18,4% (997 εκατ. ευρώ), από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35,8% (2.367 εκατ. ευρώ), από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 22,8% (1.011 εκατ. ευρώ) και από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 21,3% (373 εκατ. ευρώ).

Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 1,7% και διαμορφώθηκε στις 28.794 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 28.322 χιλ. ταξιδιωτών. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 8,0%. Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης συνέβαλαν οι χώρες της Ε.Ε.-28, με ποσοστό συμμετοχής 66,8%, και οι χώρες εκτός της Ε.Ε.-28, με ποσοστό 26,8%. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της Ε.Ε.-28 αυξήθηκε κατά 3,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη αύξηση κατά 11,0% της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της Ε.Ε.-28 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε στις 9.757 χιλ. ταξιδιώτες, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 3,7% και διαμορφώθηκε στις 9.476 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28 παρουσίασε αύξηση κατά 5,4% και διαμορφώθηκε στις 7.720 χιλ. ταξιδιώτες.

Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 209.349 χιλ. έναντι 202.974 χιλ. (+3,1%) λόγω αύξησης 11,6% των διανυκτερεύσεων κατοίκων χωρών εκτός Ε.Ε.-28, καθώς οι διανυκτερεύσεις των κατοίκων των χωρών της Ε.Ε.-28 παρουσίασαν μικρή μείωση 0,2%.

Άνοδος στις κρουαζιέρες

Καταγράφηκαν 2.972 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (από 2.562 αφίξεις), με 4.106 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 3.781 χιλ. επισκέψεων επιβατών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Από τη συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 89,7% των επιβατών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 2,1 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, έναντι 1,5 στάσεων την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας αυξήθηκαν κατά 10,9% και ανήλθαν στα 426 εκατ. ευρώ.

“Κυβέρνηση τουριστών”

Με δήλωσή της, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε πως μπορεί ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Τουρισμού να αξιολογούν θετικά το πρώτο εξάμηνο στο υπουργείο Τουρισμού, η πραγματικότητα ωστόσο τους διαψεύδει. Όπως είπε, "χαιρόμαστε που αναγνωρίζουν την αύξηση εσόδων, αποτέλεσμα συστηματικής προεργασίας και προγραμματισμού που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα", για να προσθέσει ότι "είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί από τη Ν.Δ. ξαφνικά, μέσα σε λίγες εβδομάδες θερινής τουριστικής σεζόν".

Η Κ. Νοτοπούλου σχολίασε την ανυπαρξία στρατηγικού σχέδιο για τον τουρισμό παρότι το είχε εξαγγείλει (εντός εξαμήνου) ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τον περασμένο Ιούλιο, και δήλωσε ακόμη: "Θα περίμενε κανείς, έστω σήμερα, να ακουστεί μια συγγνώμη για το φιάσκο της Σαμοθράκης και ένα πλήρες σχέδιο για τη στήριξη του νησιού την επόμενη τουριστική σεζόν.

Αντιθέτως, εν μέσω λάθος χειρισμών σε κρίσιμες καταστάσεις όπως του πρωτοφανούς δεκαήμερου αποκλεισμού της Σαμοθράκης και όσων ακολούθησαν την πτώχευση της Thomas Cook, επιχειρούν να καρπωθούν ως δική τους, τη συνεχιζόμενη και το 2019 επιτυχία του τουρισμού, που είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της χώρας. Από τον θεματικό τουρισμό και τις αεροπορικές συνδέσεις μέχρι το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την αδειοδότηση των μαρίνων.

Φυσικά, όπως είχαμε προβλέψει, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή δεν έγινε καμία αναφορά σε ίδρυση Πανεπιστημίου Τουρισμού όπως είχε εξαγγείλει ο κ. Θεοχάρης.

Περιορίζονται λοιπόν στα εγκαίνια που κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις Σχολές Ξεναγών που η ίδια είχε απαξιώσει και άνοιξε μετά από χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή αντιμετώπιση για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κατάρρευσης της Thomas Cook αποδεικνύει όχι μόνο την ανεπάρκεια της κυβέρνησης αλλά και την απόφασή τους να κάνουν το μαύρο άσπρο". Και κατέληξε δηλώνοντας: "Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη αξιολόγηση της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι το υπουργείο Τουρισμού, αν κρίνουμε από τον χρόνο διακοπών τους τους έξι μήνες διακυβέρνησης. Κυβέρνηση τουριστών".

Η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της για την Thomas Cook, δήλωσε: "Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την ενεργοποίηση της ΠΟΛ 1170 που αφορά την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων των τουριστικών επιχειρήσεων από τη βρετανική εταιρεία Thomas Cook, λόγω της πτώχευσής της.

Σας πήρε αρκετούς μήνες, επιτέλους όμως μας ακούσατε!

Χρειάστηκαν μήνες πιέσεων, επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, κατάθεση της πρότασής μας σε Επιτροπές της Βουλής, συνεχείς ‘οχλήσεις’ με ανακοινώσεις μας για να πράξει το ‘επιτελικό’ κράτος της Ν.Δ. το αυτονόητο!".

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις