Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Πρόκληση για την κοινωνία τα "goldenboys" της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόκληση για την κοινωνία τα "goldenboys" της Ν.Δ.

Τις προκλητικές για την κοινωνία αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ, αλλά και τη διαδικασία των νέων προσλήψεων, μετά τον νόμο Χατζηδάκη για τον δήθεν εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και την αύξηση των τιμολογίων σε βάρος των καταναλωτών, καταγγέλλουν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση ο “σωτήρας” της ΔΕΗ, υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης, με τον νόμο 4643/2019 (αρ. 4) ήρε τα πλαφόν στις αποδοχές υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης, ενώ η “διάσωση” αφορούσε αυξήσεις τιμολογίων που επιβάρυναν τους καταναλωτές, τους επαγγελματίες και εν γένει την κοινωνία με 500 εκατ. ευρώ, μεταφέροντας άδικο κόστος 100 ευρώ περίπου τον χρόνο σε κάθε νοικοκυριό, σήμερα κάνει πράξη τον εκσυγχρονισμό “αλά Νέα Δημοκρατία”.

Με το πρόσχημα “της απελευθέρωσης της ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του δημοσίου”, επισημαίνεται, η κυβέρνηση “απελευθέρωσε” την επιχείρηση από τη διαφάνεια στις προσλήψεις, με την κατάργηση του ΑΣΕΠ και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους νεοεισερχόμενους, δημιουργώντας εργαζομένους δύο ταχυτήτων, καταδεικνύοντας το όραμα της Ν.Δ. για τον κόσμο της εργασίας στην εποχή μετά τα μνημόνια - μοντέλο που θέλει να επεκτείνει άλλωστε σε όλες τις ΔΕΚΟ και σε κλάδους απασχόλησης.

Οι 38 βουλευτές τονίζουν ότι τελικά το μοντέλο ΔΕΗ του κ. Χατζηδάκη είναι φτηνοί εργαζόμενοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και παράλληλα γαλάζια στελέχη με προκλητικές αμοιβές και λιμουζίνες στη ΔΕΗ, οι οποίες μάλιστα χρηματοδοτούνται από την τσέπη των καταναλωτών.

Αναφέρονται στην πρόσφατη απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων (23.12.2019) κατά την οποία εγκρίθηκε η απόφαση του Δ.Σ. (13.12.2019) για την αλλαγή της πολιτικής αποδοχών, σύμφωνα με την οποία στην “υπό κατάρρευση” ΔΕΗ που κατά τον κ. Χατζηδάκη πριν λίγους μόλις μήνες “τη βγάζει, δεν τη βγάζει” η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου, Γ. Στάσση θα ανέρχεται στις 300.000 ευρώ, μαζί με τα μπόνους.

Παραπέμπουν στο δημοσίευμα της “Αυγής” (8.1.2020) που αναφέρεται στα νέα ήθη στη ΔΕΗ όπως αποτυπώνονται στον μηνιαίο μισθό του διευθύνοντος συμβούλου, ήτοι 14.285 ευρώ τον μήνα (με αναγωγή των 200.000 ως βασικής αμοιβής διά 14 μήνες) και στον αντίστοιχο των υψηλόβαθμων στελεχών (αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, 120.000 ευρώ διά 14 μήνες), ήτοι 8.571 ευρώ τον μήνα -χωρίς τα μπόνους (σ.σ.: +50% και +30%, αντίστοιχα, επί των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή συνολικά 300.000 ευρώ για τον διευθύνοντα και 156.000 ευρώ για τους αναπληρωτές, τον χρόνο). Για δε γενικούς διευθυντές και διευθυντές οι μεικτές αποδοχές ανέρχονται σε 100.000 και 70.000 ευρώ, ετησίως, αντίστοιχα. Στα ανωτέρω ποσά δεν υπολογίζονται οι αμοιβές τους ως μελών επιτροπών (μέχρι 23.000 ευρώ, μικτά, ετησίως), αποζημιώσεις για συνεδριάσεις συμβουλίου (600 ευρώ, μικτά, ανά συνεδρίαση Δ.Σ.), “χρήση εταιρικού αυτοκινήτου με κάλυψη συναφών δαπανών”, διάφορα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης κ.λπ.

Ο νόμος

Υπενθυμίζουν δε ότι βάσει του πρόσφατου νόμου του ΥΠΕΝ οι περιορισμοί που ίσχυαν για τον κυβισμό των κρατικών οχημάτων δεν εφαρμόζονται στη ΔΕΗ ανοίγοντας τον δρόμο στη διοίκηση της εταιρείας για την απόκτηση αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι την ημέρα της λήψης της απόφασης από τη γενική συνέλευση (23.12), δημοσιεύτηκαν τέσσερις προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων δύο αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων και δύο γενικών διευθυντών που προέβλεπαν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών την 7η Ιανουαρίου. Σημειώνουν ότι το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα εν μέσω εορτών και αργιών για τόσο υψηλόβαθμες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας γεννά πολλά ερωτηματικά. Όπως τονίζουν, αν στόχος της εταιρείας είναι να προσλάβει άξια και καταξιωμένα στελέχη θα έπρεπε να επιλεγεί διάστημα μεγαλύτερο των επτά εργάσιμων ημερών ώστε να συλλεχθούν περισσότερες αιτήσεις εκτός αν οι υποψήφιοι είχαν ήδη επιλεγεί... Επίσης, προσθέτουν, τα τυπικά προσόντα που ζητούνται στις προκηρύξεις δεν συνάδουν με τόσο απαιτητικές θέσεις, όπως π.χ. για την κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου δεν απαιτείται η κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος.

Οι 38 βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ΠΕΝ και Οικονομικών πώς συνδυάζονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια για το σύνολο των καταναλωτών με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους στη μισθοδοσία των ανώτερων στελεχών και τις παροχές που χορηγούνται αφειδώς σε αυτά, καθώς και σε ποια βάση αιτιολογούνται οι υπέρογκες αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται ουσιαστικά με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Στάσση.

Ρωτούν επίσης με ποια οικονομοτεχνικά στοιχεία οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου που μετέχουν στη γενική συνέλευση υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση αύξησης αποδοχών, με ποια κριτήρια θα ορίζεται η στοχοθεσία για την επίτευξη των μπόνους και θα αποφασίζεται, καθώς και ποια είναι η συνολική επιβάρυνση της ΔΕΗ από τη νέα πολιτική αποδοχών και παροχών για τα ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Αναφέρονται και στις μικρές προθεσμίες αλλά και στα κριτήρια επιλογής των τυπικών προσόντων που απαιτούνται στο πλαίσιο των προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων, ενώ ρωτούν και για το κατά πόσο ισχύουν καταγγελίες που φέρεται πως διατυπώθηκαν κατά την τελευταία γενική συνέλευση της ΔΕΗ σχετικά με την περίπτωση υψηλόβαθμου στελέχους που διατηρεί δύο θέσεις και ιδιότητες με τις αντίστοιχες αμοιβές.

Τέλος ρωτούν αν “αυτό είναι το πλάνο σωτηρίας της ΔΕΗ που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση” αλλά και τι μέτρα θα ληφθούν για να περιοριστεί η προκλητική σπατάλη στη ΔΕΗ και να αποδοθούν ευθύνες σε όσους προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL