Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
Παραγράφονται 190.000 υποθέσεις με αναδρομικά του 2013 - Ακόμη και 4.000 υποθέσεις ανά ΔΟΥ θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο * Απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης, τονίζουν οι εφοριακοί / Κίνδυνος απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων στο "παρά ένα" για το Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραγράφονται 190.000 υποθέσεις με αναδρομικά του 2013 - Ακόμη και 4.000 υποθέσεις ανά ΔΟΥ θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο * Απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης, τονίζουν οι εφοριακοί / Κίνδυνος απώλειας εκατοντάδων εκατομμυρίων στο "παρά ένα" για το Δημόσιο

Με απώλειες της τάξεως των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ απειλείται το Ελληνικό Δημόσιο εάν δεν καταλογιστούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι επιπλέον φόροι που θα προκύψουν από διασταυρώσεις "της τελευταίας στιγμής" 190.000 υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή. Και τούτο διότι μόλις στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας οι αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου και του φορολογικού μηχανισμού αντιλήφθηκαν ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όπως προκύπτει, ο όγκος είναι τεράστιος και είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ) οι υποθέσεις που η κάθε υπηρεσία έχει παραλάβει και πρέπει να τις διεκπεραιώσει υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις τις 4.000. Μάλιστα, αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, όπως τονίζουν οι εφοριακοί, έως το τέλος του έτους, διότι διαφορετικά παραγράφονται, με σημαντική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, "με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης".

Οι υποθέσεις

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Δεκεμβρίου παραγράφονται περί τις 190.000 φορολογικές υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίοι, αν και είχαν απολάβει αναδρομικά ποσά, δεν τα είχαν δηλώσει ως όφειλαν στις αρχικές τους δηλώσεις, αλλά ούτε και υπέβαλαν, όπως προβλέπεται σε ανάλογες περιπτώσεις, τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις. Πρόκειται για υποθέσεις με τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες δεν είχαν κατατεθεί με τις δηλώσεις του 2013. Για μια σειρά διάφορων λόγων, με κυριότερο πάντως την απόκτηση επιπλέον εισοδήματος λόγω της είσπραξης αναδρομικών, οι φορολογούμενοι αυτοί θα έπρεπε να έχουν υποβάλει τροποποιητική δήλωση προκειμένου να καταλογιστεί ο τυχόν επιπλέον φόρος. Δεδομένου ότι ο απαραίτητος έλεγχος μέσω διασταυρώσεων δεν είχε πραγματοποιηθεί εγκαίρως, οι υποθέσεις όδευαν προς την παραγραφή τους, κάτι το οποίο θα είχε ως συνέπεια την απώλεια υψηλόποσων εσόδων για τα δημόσια ταμεία.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις πραγματοποιήθηκαν και έτσι έως και τις 31 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί και ο καταλογισμός των επιπλέον φόρων που δεν είχαν πληρωθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο για τις δηλώσεις του 2013, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα παραγράφονταν.

Η ΠΟΕ - ΔΟΥ κάνει από την πλευρά της λόγο για "μεθοδεύσεις" της ΑΑΔΕ προκειμένου να μετακυλίσει στους εργαζόμενους τις "τεράστιες ευθύνες" της ηγεσίας για την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων μη δηλωθέντων αναδρομικών που έλαβαν περίπου 200.000 φορολογούμενοι το έτος 2013. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες χαρακτηρίζει "ανήθικο" το προχθεσινό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης που εστάλη χθες στις εφορίες όλης της χώρας με την ένδειξη "εξαιρετικά επείγον" και θέμα την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση στοιχεία "που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση εδώ και πάρα πολύ καιρό, ώστε να παραγραφούν στα χέρια των συναδέλφων!".

Όπως σημειώνει σχετικά η ομοσπονδία των εφοριακών, οι υποθέσεις που η κάθε υπηρεσία έχει παραλάβει υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις τις 4.000 και πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, διότι διαφορετικά παραγράφονται, με σημαντική ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, "με απόλυτη και μοναδική ευθύνη της διοίκησης".

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΔΟΥ διαμηνύει ότι "δεν θα γίνουμε 'Ιφιγένειες', εξιλαστήρια θύματα! Επιφυλασσόμαστε παντός νόμιμου δικαιώματός μας. Αυτοί που κατηγορούν τους εργαζόμενους ότι δεν θέλουν την αξιολόγηση ας κάνουν πρώτοι την αυτοκριτική τους!".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL