Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Οι «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι» στο προσκήνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι» στο προσκήνιο

Mια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο ισχυρό και ευρύ προοδευτικό μέτωπο και στον κλάδο των oικονομολόγων επιχειρείται με αφορμή τις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα γίνουν στις 15 Δεκεμβρίου. Στόχος της κίνησης με την επωνυμία «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι» είναι να καταγραφεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στον κεντροαριστερό χώρο στο Οικονομικό Επιμελητήριο και να εκπροσωπηθεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στην κεντρική διοίκηση, της οποίας ο έλεγχος βρίσκεται εδώ και χρόνια στη Ν.Δ. Επικεφαλής της κίνησης και μακροβιότερος πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης του ΟΕΕ είναι ο Μενέλαος Μαλτέζος.

Στην ιδρυτική τους διακήρυξη οι «Προοδευτικοί Οικονομολόγοι» κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να μπει φραγμός στη μετατροπή του φορέα τους σε λέσχη δημοσίων σχέσεων και σε άνευρο γραφειοκρατικό μηχανισμό, που μονότονα και με ποικίλους τρόπους καλύπτει ή και διαφημίζει νεοφιλελεύθερες συνταγές και ρυθμίσεις.

Κυρίως όμως, όπως τονίζουν, θέλουν να συμβάλουν ώστε όλες οι παραπάνω ανατροπές να γίνουν υπόθεση και της νέας γενιάς οικονομολόγων, για να έχει πρωταγωνιστική συμμετοχή στη μάχη για την αναγέννηση του ΟΕΕ και την προάσπιση των επαγγελματικών της δικαιωμάτων.

Οι 15 προτάσεις

Όπως αναφέρει η κίνηση, "μοναδική μας φιλοδοξία είναι να αποτελέσει ο φορέας μας τον πραγματικό σύμβουλο της Πολιτείας, με κοινωνική αναφορά και προοδευτικό πρόσημο, καθώς και να αναδείξει και να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων μας. Η παράταξή μας επιδιώκει μέσω της Κεντρικής Διοίκησης να αναδείξει και να προωθήσει":

1. Μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους οικονομολόγους

Ο υπάρχων ασφαλιστικός νόμος προβλέπει μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους επιστήμονες. Στην εν λόγω διάταξη εντάχθηκαν οι νέοι δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί, αφήνοντας τους νέους οικονομολόγους εκτός της ευεργετικής αυτής διάταξης.

Δυστυχώς, η ευρεία πλειοψηφία της απερχόμενης Κεντρικής Διοίκησης δεν ανέδειξε, δεν διεκδίκησε και δεν ενδιαφέρθηκε να ισχύουν και για τους νέους οικονομολόγους οι παραπάνω ευεργετικές ρυθμίσεις.

Η νέα Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ πρέπει να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να κατατεθεί τροπολογία σε σχετικό νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στη Βουλή που να συμπεριλάβει τους νέους οικονομολόγους στις μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

2. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Προτείνουμε λοιπόν τη θεσμοθέτηση πάγιας ρύθμισης (στα πρότυπα των 120 δόσεων), όπως αυτή άλλωστε εφαρμόστηκε σε πλήθος φορέων του Δημοσίου (ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, δήμους κ.λπ.).

3. Αναβάθμιση σεμιναρίων

Βασική μας επιδίωξη είναι η άμεση αναβάθμιση των σεμιναρίων που πραγματοποιεί το ΟΕΕ, με την επικαιροποίηση και διεύρυνση του μητρώου εισηγητών, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της επανεκπαίδευσης των μελών (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων ώστε να καλύπτουν και άλλους οικονομικούς κλάδους.

4. E-Learning

Με βάση τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, προτείνουμε τη δημιουργία πλατφόρμας για την παροχή εκπαίδευσης μέσω συστήματος σύγχρονης τηλεδιάσκεψης e-Learning.

5. Δημιουργία ερευνητικού γραφείου ΟΕΕ

Το ΟΕΕ θα πρέπει να ανακτήσει τον ρόλο του συμβούλου της Πολιτείας, που έχει αντικειμενικά απωλέσει, ώστε να μην χαρακτηρίζεται ως Οργανισμός που πιστοποιεί επαγγέλματα και παράγει γραφειοκρατία.

6. Πρόγραμμα Bridge

Το ερευνητικό γραφείο, εκτός των άλλων, μπορεί να αποτελέσει τον ενδιάμεσο σύνδεσμο (brain regain) μεταξύ ελληνικής κοινωνίας και νέων Ελλήνων επιστημόνων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της κρίσης και επιθυμούν να επιστρέψουν παρέχοντας άμεση και έγκυρη ενημέρωση για την αγορά εργασίας αλλά και τα επενδυτικά προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν.

7. Επιστημονικά Περιοδικά ΟΕΕ

Προτείνουμε την έκδοση ενός περιοδικού που θα αναλύει και θα ερμηνεύει θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή, λογιστική, εργατική και φορολογική νομοθεσία (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) και ένα περιοδικό με ερευνητικό περιεχόμενο και θέματα που να άπτονται της οικονομικής επιστήμης.

8. Διεθνοποίηση του φορέα

Η παράταξή μας διεκδικεί τη διεθνοποίηση του ΟΕΕ με στόχο την ευρεία συνεργασία με διεθνείς επαγγελματικές ενώσεις οικονομολόγων, λογιστών και αναλυτών του εξωτερικού.

9. Παιδαγωγική - εκπαιδευτική επάρκεια

Σήμερα, πλήθος μελών μας στρέφεται επαγγελματικά στον τομέα της εκπαίδευσης (ή επανεκπαίδευσης). Η πλειονότητα των οικονομικών ΑΕΙ δεν παρέχουν τη δυνατότητα πιστοποιημένου εισηγητή από τα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών.

Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε τη θέσπιση αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού προγράμματος (σε συνεργασία με τα υπουργείο Παιδείας) που να οδηγεί στη δυνατότητα λήψης της σχετικής πιστοποίησης.

10. Επικαιροποίηση εργασιών λογιστή - φοροτέχνη

Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συναδέλφων μας, θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε λεπτομερή καταγραφή και περιγραφή των εργασιών που πραγματοποιεί ένας λογιστής - φοροτεχνικός.

11. Παροχή ψηφιακής υπογραφής στα μέλη

Με ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης δεν προχώρησαν οι διαδικασίες για την παροχή ψηφιακής υπογραφής στα μέλη του ΟΕΕ, που εξασφαλίζουν την πιστοποίηση της ταυτότητας του αποστολέα και την προστασία από κακόβουλες αλλά και ακούσιες αλλοιώσεις των ηλεκτρονικών εγγράφων. Είναι άμεση προτεραιότητα της παράταξής μας να προχωρήσουν οι διαδικασίες της ψηφιακής υπογραφής.

12. Συνεργασία ΟΕΕ με τα ΑΕΙ της χώρας

Είναι χρέος όλων μας να επαναπροσδιορίσουμε τη συνεργασία μας με τα ΑΕΙ της χώρας για τη προώθηση της οικονομικής επιστήμης και την αναβάθμιση των σπουδών.

Οι συνέργειες θα πρέπει να αφορούν τόσο την πρακτική άσκηση που χρειάζονται οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω σχολών όσο και την προώθηση μελών του ΟΕΕ ώστε να αποτελέσουν στελεχιακό εκπαιδευτικό προσωπικό.

13. TAXISnet για επαγγελματίες

Το ΟΕΕ θα πρέπει με παρεμβάσεις του να πείσει την Πολιτεία αρχικά και την κοινωνία γενικότερα για τη σπουδαιότητά του.

14. Δημιουργία γραφείου διασύνδεσης

Στην εποχή όπου πλήθος μελών μας αναζητούν εργασία, θεωρούμε αναγκαία τη δημιουργία γραφείου διασύνδεσης με λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρούνται κατά αντικείμενο απασχόλησης οι νέες θέσεις εργασίας.

15. Mentoring

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την εισαγωγή του θεσμού του mentoring στο ΟΕΕ με τη δημιουργία σχετικής πλατφόρμας από την οποία οι νέο εισερχόμενοι συνάδελφοι στην αγορά εργασίας θα λαμβάνουν πληροφορίες σταδιοδρομίας από παλιότερους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL