Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Επιμένει στις απολύσεις η Τράπεζα Πειραιώς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιμένει στις απολύσεις η Τράπεζα Πειραιώς

Επέμεινε μέχρι τέλους στις απολύσεις των 24 εργαζομένων η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και κατά τη χθεσινή δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν και άλλοι 121 υπάλληλοι που σήμερα βρίσκονται στο "ψυγείο”, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Αύριο θα συνεδριάσει η ΟΤΟΕ και, με βάση το χθεσινό αρνητικό αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις "για να μην μείνει ούτε ένας εργαζόμενος χωρίς δουλειά".

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη επιχείρησε να προωθήσει την επιλογή της μετακίνησης των εργαζομένων του πρώην RBU στη νέα εταιρεία με την Intrum, που αποτελεί βασική επιδίωξη της τράπεζας. Πρόταση που έχει απορριφθεί από τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται στην τράπεζα, όπως προβλέπει και η συμφωνία ΟΤΟΕ - Πειραιώς.

Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ επανέλαβαν τη θέση τους ότι δεν συζητούν με τις απολύσεις στο τραπέζι. Τόνισαν, μάλιστα, την ιδιαίτερη αποφασιστικότητα των εργαζομένων του κλάδου, που έστειλαν ηχηρό μήνυμα σε όλες τις διοικήσεις των τραπεζών ότι σύσσωμος ο κλάδος τάσσεται απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε απολύσεις και να μην συζητά εναλλακτικές λύσεις.

Π. Σκουρλέτης: "Αλληλεγγύη στους αγώνες"

Στη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης παντραπεζικής απεργίας που είχε κηρύξει η ΟΤΟΕ, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε τους απεργούς τραπεζοϋπαλλήλους ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του και τη συμπαράσταση στον αγώνα τους.

«Αυτές οι 24 απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κορυφή του παγόβουνου μιας αντεργατικής πολιτικής και μιας αντίληψης που θέλει αναλώσιμους τους εργαζόμενους. Αυτή η αντίληψη έγινε φανερή στον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο, όταν είδαμε δεκάδες αντεργατικές ρυθμίσεις να ψηφίζονται στο όνομα της ανάπτυξης. Είναι όσα δεν μπόρεσαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να περάσουν στο πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο και όσα εμείς αντισταθήκαμε για να μην περάσουν όταν το ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΣΕΒ.

Αυτή είναι η αρχή. Το πεδίο εφαρμογής αυτής της αντίληψης ξεκινάει σήμερα από τις τράπεζες. Αλλά έπονται οι ΔΕΚΟ, έπεται η ΔΕΗ, έπεται η ΕΥΔΑΠ. Πιστεύουν σε έναν διαφορετικό κόσμο, που επιφυλάσσει έναν διαφορετικό ρόλο στον εργαζόμενο. Που τον θέλει χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς τη συλλογική δύναμη. Τον θέλει μόνο του απέναντι στον εργοδότη, είτε αυτός είναι το κράτος, είτε ιδιώτης. Αυτή είναι η αντίληψή τους για το πώς θέλουν να μετατρέψουν την κοινωνία, πως βλέπουν τον ρόλο των εργαζομένων.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο προκλητικό στις συγκεκριμένες απολύσεις. Ότι υλοποιούνται από τις τράπεζες. Τις τράπεζες, οι οποίες έχουν όχι μία, όχι δύο, αλλά πολλές φορές ανακεφαλαιοποιηθεί με τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών. Τις τράπεζες που γύρω από αυτές χτίστηκε όλη η πολιτική της λιτότητας και των Μνημονίων. Αυτό λοιπόν δεν πρέπει να περάσει έτσι. Η απάντηση πρέπει να είναι ο ενωτικός αγώνας. Ο αγώνας εκείνος που βλέπει τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα προτάσσει ως κυρίαρχα. Και είναι θετικό ότι υπάρχει μια πανελλαδική κινητοποίηση. Δεν πρέπει να περάσουν αυτές οι απολύσεις. Θεωρώ ότι ο αγώνας σας μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωσή τους. Να ξέρετε ότι η συντονισμένη πάλη των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν έναν διαφορετικό ρόλο για τους εργαζόμενους, που δίνουν δικαιώματα στους εργαζόμενους, που αναγνωρίζουν τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο μπορεί να πετύχει πολλά. Στο χέρι μας είναι να το αποδείξουμε" κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρούσα έξω από το υπουργείο Εργασίας και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδήλωσε τη συμπαράστασή της τονίζοντας ότι "η σημερινή, πολύ δυναμική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για ομαδικές απολύσεις, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, δεν θα μείνει αναπάντητο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL