Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Μείωση κόκκινων δανείων για τις τράπεζες με εγγύηση 12 δισ. του Δημοσίου / Οι 10 ενστάσεις για τον "Ηρακλή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μείωση κόκκινων δανείων για τις τράπεζες με εγγύηση 12 δισ. του Δημοσίου / Οι 10 ενστάσεις για τον "Ηρακλή"

Την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, με παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία θα φτάνει τα 12 δισ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του τελευταίου, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο "Ηρακλής", το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή. Με τη μεταβίβασή τους στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV) του «Ηρακλή», τα κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλής διασφάλισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior).

Το σχέδιο θα έχει ισχύ 18 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10.10.2019) και με το σχέδιο νόμου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής της εγγύησης του Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων. Σημειώνεται ότι η εγγύηση του Δημοσίου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων.

Ενστάσεις

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις για το συγκεκριμένο σχέδιο για δέκα πολύ συγκεκριμένους λόγους. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Επειδή ανοίγει το παράθυρο για χρησιμοποίηση του «μαξιλαριού» μέσω των προβλεπόμενων «αντεγγυήσεων».

2. Επειδή το ύψος των εγγυήσεων, ύψους ήδη 12 δισ. ευρώ, μπορεί να ανέβει με απλή Υπουργική Απόφαση.

3. Επειδή, αν δεν επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας όχι μόνο σε χρόνο πέραν του τετραμήνου της παράτασης, που αποφασίστηκε με το πολυνομοσχέδιο - σκούπα, αλλά και στον αριθμό των δανειοληπτών που δύνανται να υπαχθούν, το σχέδιο "Ηρακλής" θα γίνει όχημα μίας καταιγίδας πτωχεύσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με την αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, όπως έχουν δηλώσει και τα κυβερνητικά στελέχη.

4. Επειδή απουσιάζουν εντελώς αναπτυξιακά κριτήρια. Ενώ η εξυγίανση των τραπεζών στοχεύει στη δυνατότητα οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους (χρηματοδότηση ελληνικής οικονομίας και των ΜμΕ), το σχέδιο "Ηρακλής" μπορεί να γίνει το όχημα για κλείσιμο χιλιάδων μη ζημιογόνων επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια. Κάτι που αποτελεί σχήμα οξύμωρο. Η εμπειρία από άλλες χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχες διαδικασίες χωρίς αναπτυξιακά κριτήρια, όπως π.χ. στην Ιρλανδία, οδήγησαν στη συρρίκνωση ολόκληρων κλάδων της οικονομίας.

5. Επειδή δεν δίνεται η δυνατότητα σε δανειολήπτες παντός είδους (στεγαστικά, επιχειρηματικά κ.λπ.) να αγοράσουν το δάνειό τους σε τιμές παραπλήσιες της ονομαστικής αξίας τιτλοποίησης πριν από την τιτλοποίηση.

6. Επειδή δεν προβλέπεται καμία υποχρέωση των τραπεζών μετά την εξυγίανσή τους έναντι του βάρους των εγγυήσεων που αναλαμβάνει το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των ΜμΕ. Για παράδειγμα, σε σχετική διαδικασία το 2009 η Royal Bank of Scotland ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει με 25 δισ. στερλίνες τις ΜμΕ.

7. Επειδή, παρά την εγγύηση του Δημοσίου, μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και ενώ έχουμε εξέλθει των Μνημονίων, δεν έχει αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ ούτε προβλέπεται από το παρόν νομοσχέδιο, θέτοντας σοβαρό ζήτημα εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών και του τρόπου συμμετοχής του Δημοσίου.

8. Επειδή, παρά την εγγύηση του Δημοσίου, δεν προβλέπονται σοβαροί όροι διαφάνειας στη λειτουργία των διαχειριστών (servicers), στην αναδιάρθρωση των δανείων, στα κριτήρια πώλησης, ρύθμισης ή ρευστοποίησης δανείων.

9. Επειδή τα δάνεια των κομμάτων, σκανδαλώδες ζήτημα του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν αποκλείονται από το σχέδιο "Ηρακλής".

10. Επειδή δεν προβλέπονται ρήτρες για τους servicers σε περίπτωση αποχώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL