Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Συσσωρεύονται και διογκώνονται τα προβλήματα των αγροτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συσσωρεύονται και διογκώνονται τα προβλήματα των αγροτών

Τη διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου από τη συσσώρευση και διόγκωση προβλημάτων που προκαλεί η ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής για τους αγρότες της χώρας και η αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε νευραλγικούς τομείς της πρωτογενούς παραγωγής τονίζουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν χθες.

Όπως επισημαίνουν, στους πέντε μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. καταδεικνύεται πρωτοφανής τελμάτωση στον πρωτογενή τομέα, αλλά και αδυναμία να δοθεί ένα στοιχειώδες ορατό στίγμα στον αγροτικό κόσμο. Μέχρι σήμερα, σημειώνουν, πέραν των μεγαλόστομων υποσχέσεων, το μόνο ουσιαστικό επίτευγμα της κυβέρνησης Ν.Δ. είναι η διεκπεραίωση όσων λύσεων δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, αναφέρονται:

- Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που, σε αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, όχι μόνο δεν φέρνει ουσιαστικό όφελος στους αγρότες αλλά επιφύλασσε και νέο χαράτσι για τα αλιευτικά σκάφη από 1.1.2020. Οι δε πενιχρές φοροελαφρύνσεις αφορούν λιγότερο από 10% των αγροτών, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόταση - στήριξη των συνεταιρισμένων αγροτών.

- Στο ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση και παραδοχή ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγούσε σε χαμηλότερο και λογικότερο ασφάλιστρο, που θα διατηρηθεί. Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει ο ακριβής σχεδιασμός και υπολογισμός της σύνταξης του αγρότη.

- Στο κόστος παραγωγής όπου, παρά τις εξαγγελίες για μείωσή του, με τις πρόσφατες αυξήσεις στο ρεύμα εξανεμίστηκε η μείωση ΦΠΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η πρόσφατη υπόσχεση του πρωθυπουργού για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο δεν τηρείται, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική αύξηση εσόδων από τον ΕΦΚ πετρελαίου.

- Στην περικοπή σχεδόν 6% (62 εκατ. ευρώ) από την Αγροτική Ανάπτυξη (προϋπολογισμός 2020).

- Στην υλοποίηση στρεβλής πολιτικής με την υπέρμετρη αύξηση της ισχύος φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, οδηγώντας σε απώλεια γης από την παραγωγική διαδικασία.

- Στην ασαφή και εντελώς υποτονική διαπραγματευτική πολιτική του υπουργείου σε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα της νέας ΚΑΠ, από την οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων και η αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

- Στις κλαδικές πολιτικές, που παρατηρείται χαρακτηριστική ολιγωρία: ελιά - ελαιόλαδο, ροδάκινο, βαμβάκι, μελισσοκομία, αλιεία, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας. Στην κτηνοτροφία, η ανυπαρξία ελέγχων στα γαλακτοκομικά θα ευνοήσει ανάκαμψη αθέμιτων πρακτικών από ορισμένους γαλακτοβιομήχανους και επακόλουθη πίεση τιμών παραγωγού. Αν συνεχιστεί η ύποπτη ολιγωρία, η κτηνοτροφία απειλείται με κατάρρευση.

- Στην εκκρεμή στελέχωση του υπουργείου με 180 νέους μόνιμους υπαλλήλους και των Περιφερειών με 172 μόνιμους κτηνιάτρους, που οι προκηρύξεις τους αγνοούνται...

- Στη διαδικασία αλλαγής κανονισμού που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΛΓΑ και το σημερινό “άνοιγμα” στους ιδιώτες - χωρίς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL