Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι αγρότες περιμένουν απαντήσεις για το ακατάσχετο ενισχύσεων

Στο αυτονόητο δικαίωμα των αγροτών να γνωρίζουν ξεκάθαρα ό,τι ισχύει για το ακατάσχετο των ενισχύσεων που λαμβάνουν αναφέρονται 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητώντας να υπάρχει σαφής ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και των αρμοδίων αρχών για το ισχύον πλαίσιο προστασίας των αγροτικών επιδοτήσεων της ΚΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η βασική ενίσχυση, η πράσινη ενίσχυση, οι ενισχύσεις που χορηγούνται για τους νέους αγρότες οι ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι δεν κατάσχονται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημοσίου τομέα καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι του ποσού των 7.500 ευρώ ετησίως πλέον των 1.250 ευρώ ανά μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι τα προαναφερθέντα περιλαμβάνονται στο πλαίσιο (Νόμος 4587/2018) που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2018 προσαρμόζοντας τη νομοθεσία στις παρατηρήσεις της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηματικό δίχτυ ασφαλείας (safetynet) για την απρόσκοπτη συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας.

Οι 52 βουλευτές παραπέμπουν σε απάντηση που δόθηκε από την ΑΑΔΕ σε ερώτηση βουλευτή, η οποία αφορούσε μια περίπτωση του δεύτερου Πυλώνα (ΠΑΑ) της ΚΑΠ, στην οποία δεν αναφερόταν καθόλου το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των αγροτικών ενισχύσεων, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η απάντηση αυτή της ΑΑΔΕ υποκαθιστά και πολύ δε περισσότερο ότι καταργεί τον ανωτέρω νόμο.

Επισημαίνουν επίσης ότι αυτή η απάντηση ενδέχεται να δημιουργήσει σύγχυση στις τράπεζες, στις ΔΟΥ αλλά και στους αγρότες - δικαιούχους ενισχύσεων και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η άγνοια του συνόλου του σχετικού νομικού πλαισίου. Τονίζουν δε ότι το θέμα αφορά χιλιάδες δικαιούχους αγρότες τους οποίους τραυμάτισε η οικονομική κρίση από το 2010, καθιστώντας τους, παρά τη θέλησή τους, ασυνεπείς απέναντι στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ζητούν από τον υπουργό να συστήσει στην ανεξάρτητη αρχή να εκδώσει νεότερο έγγραφο που θα διευκρινίζει πλήρως τα ισχύοντα σχετικά με την προστασία από τις κατασχέσεις όλων των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ και ρωτούν με ποιον τρόπο θα αρθούν τόσο η σύγχυση που ενδέχεται να έχει προκληθεί σε τράπεζες, ΔΟΥ, αγρότες, όσο και τυχόν αδικίες προς τους αγρότες.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Με τη λίστα Πέτσα παρά πόδα

Δεν είναι καλά τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας και την ανεργία θυμίζουν τις χειρότερες ημέρες των χειρότερων Μνημονίων. Και αυτό είναι κάτι που θα φανεί από το φθινόπωρο, καθώς ο τουρισμός καταρρέει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας έχουν αποτύχει ολοκληρωτικά.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις