Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Στη Θεσσαλονίκη το RSC ΝΑ Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Θεσσαλονίκη το RSC ΝΑ Ευρώπης

Στη Θεσσαλονίκη θα είναι η έδρα του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ηλεκτρικής Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Regional Security Coordinator, RSC), το οποίο θα ιδρύσουν οι Διαχειριστές της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Ρουμανίας (Transelectrica) και της Βουλγαρίας (ESO-EAD).

Ανακοινώνοντας χθες την επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας του Κέντρου, ο ΑΔΜΗΕ επισήμανε ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα των μακρόχρονων διαπραγματεύσεων με τον ESO-EAD και τον Ευρωπαίο Σύνδεσμο Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E).

Υπενθυμίζεται ότι η ίδρυση του RSC με έδρα τη Θεσσαλονίκη είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον ΑΔΜΗΕ τον Νοέμβριο του 2016, στο πλαίσιο διημερίδας του ENTSO-E, που είχε πραγματοποιηθεί στη συμπρωτεύουσα για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, η ίδρυση του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου ανταποκρίνεται στο πνεύμα του Κανονισμού 2017/1485 της Ε.Ε., σύμφωνα με το οποίο όλοι οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές υποχρεούνται από το 2020 να αναθέσουν σε ένα RSC με έδρα σε κράτος - μέλος της Ε.Ε. τις εξής αρμοδιότητες:

* Τον ρόλο του φορέα συντονισμένου υπολογισμού δυναμικότητας.

* Την ανάπτυξη του κοινού μοντέλου δικτύου.

* Τον συντονισμό της περιφερειακής επιχειρησιακής ασφάλειας.

* Τον συντονισμό των περιφερειακών διακοπών.

* Την αξιολόγηση της περιφερειακής επάρκειας.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη ως “επιστέγασμα των συστηματικών προσπαθειών που κατέβαλαν τους τελευταίους μήνες το ΥΠΕΝ, η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ”. Όπως τόνισε, η αποστολή του νέου αυτού φορέα είναι να διασφαλίζει την αγαστή συνεργασία και τον συντονισμό της λειτουργίας των Συστημάτων και των αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας”.

Επόμενος στόχος, σημείωσε, είναι η συμμετοχή ακόμη περισσότερων διαχειριστών στο νέο Κέντρο Ελέγχου και ήδη, πρόσθεσε, βρισκόμαστε σε προχωρημένες συνεννοήσεις με τον Διαχειριστή της Ιταλίας και έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και με άλλους Διαχειριστές βαλκανικών χωρών. “Σκοπός μας”, κατέληξε, “είναι το Κέντρο Ελέγχου να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL