Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Αλλαγές προς το χειρότερο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλλαγές προς το χειρότερο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Επί τα χείρω άλλαξαν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την πώληση της ΔΕΠΑ, καθώς το τελικό κείμενο προβλέπει όχι μόνο την παραχώρηση του 100% της συμμετοχής του Δημοσίου στις υποδομές και στην εμπορία σε ιδιώτες, αλλά δίνει και επιπλέον δραστηριότητες στους επίδοξους επενδυτές, όπως ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, ενώ απαλείφονται και οι τελευταίες ρυθμίσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα από τη θυγατρική των διεθνών έργων, που είναι η μόνη δραστηριότητα η οποία θα μείνει -προφανώς αποψιλωμένη και χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες χρηματοδότησης- υπό δημόσιο έλεγχο, αφαιρεί τη συμμετοχή από το FSRU, έργο που πρόκειται να αναπτυχθεί στην Αλεξανδρούπολη και ενδιαφέρει ιδιαίτερα Έλληνες και ξένους επενδυτές, κυρίως για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται πλέον στο... δυναμικό της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα παραχωρηθεί στους ιδιώτες.

Επιπλέον, ενώ αρχικά υπήρχε πρόβλεψη για την εξασφάλιση της ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της Ε.Ε. στο πλαίσιο του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, η σχετική παράγραφος στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχει αφαιρεθεί.

Στις διατάξεις για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται μεταξύ άλλων απάλειψη της πρόβλεψης για την παροχή εχέγγυων ως προς τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του δικτύου, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία διασφάλιση για ανάπτυξη δικτύου από τον ιδιώτη που θα αγοράσει τη ΔΕΠΑ.

Στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κατάργηση όλων των διατάξεων με τις οποίες διασφαλίζονταν τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού στον όμιλο ΔΕΠΑ, ενόψει της ιδιωτικοποίησής του. Διατηρείται η κατάργηση των άρθρων του νόμου 4602/2019 (επί υπουργίας Γ. Σταθάκη), μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνο που αφορούσε τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού που επηρεάζεται από την υλοποίηση του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ, ώστε να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων (μεταφορά προσωπικού στη ΔΕΠΑ Υποδομών με μεταφορά και όλων των ισχυόντων όρων εργασίας, δυνατότητα ένταξης σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου πριν από την ολοκλήρωση της διάσπασης, διασφάλιση μη απολύσεων για τρία έτη του προσωπικού στη ΔΕΠΑ Εμπορίας κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL