Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Αδικίες στο Φορολογικό εντοπίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αδικίες στο Φορολογικό εντοπίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους

Φορολογική αδικία ("απόκλιση από την έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης", όπως κομψά το διατυπώνει) χαρακτηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τον ορισμό ενός κατ’ αποκοπή φόρου 100.000 ευρώ ανά έτος ανεξάρτητα από το ύψος των εισοδημάτων των μεγάλων κεφαλαίων που έρχονται από το εξωτερικό που προβλέπουν οι υπό διαβούλευση διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, "ενδέχεται να εισάγει προνομιακή μεταχείριση σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα που είναι ήδη φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και φορολογούνται κανονικά για τα εισοδήματα που εισπράττουν από το εξωτερικό". Μάλιστα, προσθέτει ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη φορολογική συνείδηση και συμμόρφωση του συνόλου των πολιτών και πως "σε κάθε περίπτωση το μέτρο θα πρέπει να συνοδευτεί από αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες σχετικά με την προέλευση των εισοδημάτων προκειμένου να
αποφευχθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης χρημάτων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες".

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επικεφαλής του οποίου είναι ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δεν συμμερίζεται με την τριμηνιαία έκθεσή του τις προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες για υπερπλεόνασμα το οποίο θα δημιουργούσε το περιθώριο σημαντικών έξτρα παροχών στο τέλος του έτους. Επιπλέον, χαμηλώνει τον πήχη καταγράφοντας "σταθεροποίηση της υστέρησης του φετινού δημοσιονομικού αποτελέσματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος για τη μη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου έχει μειωθεί".

Στην έκθεση περιέχεται ανάλυση των στοιχείων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία που δείχνουν, μεταξύ άλλων, ότι 255 ΑΦΜ -κυρίως νομικά πρόσωπα- με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα επιβάρυναν με ληξιπρόθεσμα 993,9 εκατ. ευρώ "νέα" χρέη στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στην ίδια χρονική περίοδο οι "μικροί", όσοι χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ, αυξήθηκαν κατά 32.455 ΑΦΜ αλλά από αυτούς 12.581 χρωστούν λιγότερα από 1 ευρώ!

Όπως σημειώνει το ΓΠΚΒ, “αν και είναι κατανοητή η ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων στη χώρα μας, πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα επηρεάσει τα συνολικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης είναι μικρό (500.000 ευρώ εντός τριών ετών από την υποβολή της σχετικής αίτησης). Επίσης, περιλαμβάνει και κινητές αξίες (δηλαδή χρηματοοικονομικούς τίτλους) που δεν αυξάνουν το πάγιο κεφάλαιο και την απασχόληση ενώ οι τιμές τους παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα στις διακυμάνσεις των κεφαλαιαγορών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL