Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Φορολογική "παγίδα" με τις e-αποδείξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογική "παγίδα" με τις e-αποδείξεις

Έξτρα φόρος αναμένεται να προκύψει για χιλιάδες φορολογούμενους από την υποχρεωτική συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 30% του εισοδήματός τους. Είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο είτε για ζευγάρι με μεσαία εισοδήματα αλλά και χαμηλόμισθους.

Όσοι δεν τα καταφέρουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου, καθότι, βάσει του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών, ο συντελεστής υπολογισμού του προστίμου διατηρείται στο 22%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται στο ποσό των αποδείξεων που λείπουν θα αυξήσει τον λογαριασμό της εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν το 2021 πολλοί φορολογούμενοι.

Από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι το επόμενο έτος θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 541 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών στο 30% του εισοδήματος σε όλους τους φορολογούμενους, ακόμα και στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία υποχρέωση να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το νέο μέτρο δεν θα δυσκολέψει τους φορολογούμενους, επικαλούμενοι τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων, που δείχνουν ότι για εισοδήματα 10.000 ευρώ δηλώνονται e-δαπάνες κατά μέσο στο 44% και για εισοδήματα στη ζώνη των 30.000 ευρώ το ποσοστό υποχωρεί στο 36%. Ωστόσο, το ποσοστό "πέφτει" στο 18% για παραπάνω εισοδήματα.

"Άνθρακας" τα ενοίκια

Ανακόλουθος σχετικά με όσα είπε μόλις προ ολίγων ημερών στον ΣΚΑΪ αποδείχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, καθότι δεν "μπαίνουν" τελικά τα ενοίκια στον υπολογισμό του 30%

Σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές οι πληρωμές έχουν γίνει ηλεκτρονικά.

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών, για να παραχωρήσει αυτήν την... έκπτωση, απαιτεί και η δαπάνη για ενοίκια να έχει γίνει ηλεκτρονικά. Ωστόσο, η σχετική δαπάνη αφαιρέθηκε από τις πληρωμές που υπολογίζονται στο 30%, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να τις αναγνωρίσει, αφού δεν καταλήγουν σε κάποιον επαγγελματικό λογαριασμό αλλά σε ιδιώτη. Συνεπώς, ένα από τα δύο θα πρέπει να διορθωθεί, δηλαδή είτε οι δαπάνες για ενοίκια να βρεθεί τεχνικός τρόπος να υπολογίζονται είτε για την έκπτωση του ορίου στο 20% να αρκεί η υποβολή χάρτινων αποδείξεων καταβολής ενοικίου.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται και ΔΕΝ υποχρεούνται ούτε στη συλλογή χάρτινων αποδείξεων:

i) Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.

ii) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

iii) Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

iv) Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 20 του Ν. 4172/2013, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

v) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

vi) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

vii) Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

viii) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

ix) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

x) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).

xi) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

xii) Οι φυλακισμένοι.

Παραδείγματα

Εάν σε ένα ζευγάρι ο σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει το 2020 να πραγματοποιήσει συναλλαγές ύψους 9.000 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα, ενώ αν η σύζυγος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένη να εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις 6.000 ευρώ όταν φέτος απαιτούνται μόνο 2.500 ευρώ. Με δεδομένο μάλιστα ότι πολλές βασικές δαπάνες ενός νοικοκυριού είναι κοινές για τα ζευγάρια, όπως τα έξοδα για το σουπερμάρκετ, το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση, το σταθερό τηλέφωνο κ.λπ., πολλοί φορολογούμενοι θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών συναλλαγών για να αποφύγουν τον έξτρα φόρο.

Στην περίπτωση μάλιστα που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, που δεν μετράνε για την εφορία, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Να σημειωθεί ότι σήμερα εάν ένας από τους δυο συζύγους δεν καλύπτει το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, μπορεί να το καλύψει με τις επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχει ο άλλος σύζυγος. Από τη στιγμή που αυξάνεται στο 30% του εισοδήματος το ποσό των ηλεκτρονικών συναλλαγών, πολλοί θα πέσουν στην... παγίδα

Μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιήσει συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ύψους 4.500 ευρώ, όταν σήμερα απαιτούνται αποδείξεις 1.750 ευρώ. Θα πρέπει δηλαδή να έχει επιπλέον ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 2.750 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος μισθωτός πληρώνει ενοίκιο για την κύρια κατοικία του, π.χ. 450 ευρώ τον μήνα ή 5.500 ευρώ τον χρόνο, το οποίο δεν μετράει στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει 4.500 ευρώ σε ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν τα καταφέρει, θα επιβαρυνθεί με πέναλτι φόρου επί των λιγότερων αποδείξεων. Έτσι, αν, για παράδειγμα, συγκεντρώσει 1.750 ευρώ αντί για 4.500 ευρώ, τότε η Εφορία θα του επιβάλει πρόσθετο φόρο 605 ευρώ.

Εάν το συνολικό πραγματικό εισόδημα ενός φορολογούμενου είναι 10.000 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό των δαπανών που πρέπει να εξοφλήσει το 2020 με ηλεκτρονικές πληρωμές ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Εάν δίνει και ένα ενοίκιο 400 ευρώ (400Χ12=4.800 ευρώ), τότε επίσης δεν είναι εύκολο να συγκεντρώσει το σύνολο των αποδείξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL