Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Φορολογικό Νομοσχέδιο / Φορολογικό Νομοσχέδιο: "Στοργή" στα υψηλά εισοδήματα, κανένα όφελος για τη μεσαία τάξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικό Νομοσχέδιο / Φορολογικό Νομοσχέδιο: "Στοργή" στα υψηλά εισοδήματα, κανένα όφελος για τη μεσαία τάξη

Η μεσαία τάξη είναι η καταφανώς "ριγμένη" με το φορολογικό νομοσχέδιο με τον τίτλο "Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο" το οποίο δόθηκε προχθές το βράδυ από την κυβέρνηση σε διαβούλευση και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου στη Βουλή και να ισχύσουν οι βασικές του διατάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Παρότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξελέγη προ 4 μηνών ομνύοντας σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία στη λεγόμενη "μεσαία τάξη", οι νέες διατάξεις ευνοούν κυρίως τα χαμηλά και τα μεγάλα εισοδήματα. Αντίθετα, οι ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα είναι από επουσιώδεις έως και μηδαμινές.

Και ενώ η κυβέρνηση "γύρισε την πλάτη" στα εισοδηματικά στρώματα στα οποία στράφηκε προεκλογικά για να υφαρπάξει την ψήφο τους, την ίδια ώρα, όχι μόνο χαμηλώνει ο συντελεστής φόρου για επιχειρήσεις και μερίσματα, αλλά προωθεί επιπλέον και πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα φορολογικές "διευκολύνσεις" για πολύ πλούσιους. Συγκεκριμένα, εισάγεται η θέσπιση κατ' αποκοπήν ετήσιου φόρου σε επιχειρήσεις που δημιουργούνται προς υλοποίηση ξένων επενδύσεων. Τα κίνητρα εν προκειμένω για την προσέλκυση πλουσίων από το εξωτερικό συνίστανται στο να επενδύσουν ποσά άνω των 500.000 ευρώ στην Ελλάδα, μεταφέροντας τη φορολογική τους έδρα και πληρώνοντας προκαθορισμένο φόρο 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα τους, ανεξαρτήτως του ύψους του (συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του).

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα, χαμηλώνει ο συντελεστής φόρου για επιχειρήσεις και μερίσματα, αυξάνεται το αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά, ενώ μπαίνει πλαφόν 300 ευρώ στις συναλλαγές με μετρητά.

Όσον αφορά τις δαπάνες με "πλαστικό χρήμα" για το κτίσιμο του αφορολόγητου, το όριο του 30% επί του εισοδήματος μειώνεται σε 20%, εφόσον οι φορολογούμενοι βαρύνονται με δάνεια τραπεζών, δαπάνες ενοικίου και φόρους ακινήτων.

Μείωση συντελεστών για επιχειρηματικά κέρδη

Ο συντελεστής φόρου επί των επιχειρηματικών κερδών μειώνεται από 28% σε 24% - όπως είχε προαναγγελθεί. Όμως η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τελικά τις εξαγγελίες της για δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου: Η προκαταβολή μειώνεται μόλις κατά 5% (από 100% σε 95%).

Σημαντική καινοτομία αποτελεί και η θέσπιση κινήτρων για δαπάνες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που θα εκπίπτουν από τα φορολογητέα έσοδα επιχειρήσεων.

Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και παράλληλα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε τρέχουσες υποχρεώσεις, εισάγεται νέα πάγια ρύθμιση με αυξημένο αριθμό δόσεων, που ο αριθμός τους θα καθορίζεται βάσει σειράς κριτηρίων.

ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδονται οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εγκαταλείπει τα μεσαία στρώματα στην υπερφορολόγηση, ευνοώντας τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα υψηλά εισοδήματα.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, που τα δηλώνουν λιγότερο από το 1% των φορολογούμενων, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του φορολογικού νομοσχεδίου που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά. Οι μειώσεις από 2 έως 20 ευρώ τον μήνα για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όπως και οι λίγο μεγαλύτερες μειώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, από τον τριπλασιασμό των αναγκαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 140 εκατομμύρια ευρώ.

Η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, αλλά και η απόφασή της να παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για μείωση του ελλείμματος και να μην χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετυχαίνει τη μείωση αυτή, δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων.

Έτσι ακυρώνονται τα θετικά μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020. Ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου, ακυρώνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και η δραστική μείωση για υψηλότερα εισοδήματα. Ακυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για μικρομεσαίες ιδιοκτησίες. Ακυρώνεται η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%.

Η Ν.Δ., αφού εγκατέλειψε όσα έλεγε προεκλογικά για την καταστροφή της οικονομίας και το 4ο Μνημόνιο, αφού ανέκρουσε πρύμναν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το προσφυγικό, σήμερα εγκαταλείπει και τα μεσαία στρώματα στην υπερφορολόγηση που και η ίδια τους επέβαλε χρεοκοπώντας τη χώρα. Τελικά, το μόνο στο οποίο είναι σταθερή η Ν.Δ. είναι ο αυταρχισμός, η συγκάλυψη της διαφθοράς και η ιδεοληψία υπέρ των ισχυρών".

ΣΥΡΙΖΑ: Σόου Μητσοτάκη πίσω από τις εφόδους στις τράπεζες

Επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης «βλέπει» πίσω από τις εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι όσες εφόδους και να κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες, «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να αποκρύψει ότι ψηφίζει στη Βουλή ασυλία για τους τραπεζίτες την ίδια στιγμή που οι τράπεζες συνεχίζουν να διατηρούν υπέρογκες και απαράδεκτες χρεώσεις στους καταναλωτές».

Οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι με τη σκανδαλώδη διάταξη στους Ποινικούς Κώδικες, ο κ. Μητσοτάκης κάνει δώρο αναδρομική ασυλία στους τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια και βάζει στο αρχείο δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων τα δάνεια Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για τα οποία είναι υπόλογοι και τραπεζίτες αλλά και στελέχη κομμάτων», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι και χθες ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησαν νέα έφοδο στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές έφτασαν στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών στις 9 το πρωί και ο έλεγχος αφορούσε τα κατώτερα στελέχη. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε την Πέμπτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL