Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Η προστασία των ελληνικών προϊόντων στη συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σταύρος Αραχωβίτης: / Σταύρος Αραχωβίτης: Η προστασία των ελληνικών προϊόντων στη συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Στη στρατηγική και την επίμονη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για την προστασία έξι ελληνικών αγροτικών προϊόντων με κορυφαία τη φέτα, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Κίνας, με θετικό αποτέλεσμα, αναφέρεται ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Αραχωβίτης.

Αφού χαιρέτισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και ενός εμπορικού γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας όπως η Κίνα, που ξεκίνησε το 2006, ανέφερε ότι περιλαμβάνει την προστασία έξι εθνικών αγροτικών προϊόντων μας με κατοχυρωμένη ευρωπαϊκή προστασία, μεταξύ των οποίων είναι η φέτα, αλλά και το ούζο, οι ελιές Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, τα κρασιά Σάμου και το λάδι Λασιθίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια προσέγγισης με την κινεζική πλευρά και αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων που περιελάμβανε και τα αγροτικά μας προϊόντα χτίστηκε με επιμονή και στρατηγική τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε τα βασικά σημεία - σταθμούς:

- Τον Ιούλιο του 2016, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην Κίνα. Μία από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, αφορούσε τη διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

- Το 2017 τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ ήταν η Κίνα. Από την Κίνα συμμετείχαν 167 επιχειρήσεις τεχνολογίας και διεθνούς εμπορίου.

- Τον Σεπτέμβριο του 2017 πραγματοποιείται η πρώτη απευθείας πτήση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας.

- Στη συνάντησή του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Οκτώβριο του 2018, με την πρέσβειρα της Κίνας Zhang Qiyue επέμεινε στην πλήρη προστασία της φέτας ΠΟΠ στην κινεζική αγορά με δεδομένο ότι υπάρχει εμπορικό σήμα με την ονομασία “Φέτα” στην κινεζική γλώσσα, για το οποίο οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ζητήσει την ακύρωσή του.

- Τον Μάιο του 2019 κατά το ταξίδι της στην Κίνα η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ο. Τελιγιορίδου συζήτησε θέματα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα των δύο χωρών σε διμερείς συσκέψεις εργασίας με τον Κινέζο αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας Mr Qu Dondgyu καθώς και με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον αρμόδιο υφυπουργό Zhang Jiwen.

Ως προς τη συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας, Σ. Αραχωβίτης τόνισε ότι “όλα αυτά τα χρόνια δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αριθμό αλλά και στο είδος της προστασίας των ελληνικών προϊόντων που θα περιλαμβάνει αυτή προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες, όπως αυτή στη συμφωνία με τον Καναδά το 2014”. Αντιθέτως, πρόσθεσε, επιδιώχθηκε και φαίνεται πως επετεύχθη πλήρης προστασία (full protection), όπως άλλωστε ετίθετο σταθερά από ελληνικής πλευράς.

Ανέφερε, τέλος, ως ενδεικτικό της βαρύτητας της συμφωνίας ότι χαρακτηρίστηκε ως απτό παράδειγμα της διμερούς συνεργασίας κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Κίνας τον Απρίλιο 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL