Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρώτο βήμα για την ενεργειακή θωράκιση της Κρήτης

ΑΔΜΗΕ: Στην τελική ευθεία η διασύνδεση με την Πελοπόννησο - Εντός του 2020 η ολοκλήρωση του έργου, ακολουθεί η σύνδεση του νησιού με την Αττική

Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχεται η λεγόμενη “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργειακή θωράκιση και επάρκεια της νήσου, η οποία θα καλυφθεί πλήρως με τη "μεγάλη" διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, με τη σχετική προετοιμασία να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο, οι εργασίες κατασκευής για τη “μικρή” ηλεκτρική διασύνδεση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2020. Πλέον συμβασιοποιήθηκαν και τα συνοδά έργα της διασύνδεσης και το έργο εισέρχεται σε τροχιά πλήρους υλοποίησης.

Συγκεκριμένα, στις 25/10/2019 υπεγράφησαν οι εξής συμβάσεις:

-Σύμβαση ύψους 5,65 εκατ. ευρώ με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ για την κατασκευή γραμμής μεταφοράς στο τμήμα “Μολάοι-Τερματικό”.

-Σύμβαση ύψους 9,50 εκατ. ευρώ με την ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ-NARΙ για την κατασκευή του σταθμού STATCOM.

Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις των κύριων τμημάτων της διασύνδεσης υπεγράφησαν τον Νοέμβριο 2018 και η υλοποίησή τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, έργο το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ανέρχεται σε 365 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χλμ. σε βάθος έως 1.000 μέτρων.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης έχουν δαπανηθεί πολλά χρόνια μελετών και προσπαθειών και η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες. Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης διασύνδεσης, Κρήτης-Αττικής, κατέληξε, θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ του νησιού.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις